15 Santimlik El Kadar İpek Halı Altın Fiyanın Neredeyse 4 Katı

Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı dünya markası ipek halılarıyla ünlü Hereke'de imal edilen ve büyüklüğü neredeyse el kadar olmasına rağmen santimetrekaresinde 1600 düğüm bulunan 15x15 ebadındaki hayat ağacı desenli 100 gram bile gelmeyen ipek halı teraziye konulduğunda altından bile pahalı. Koleksiyoncuların 40 bin lirayı gözden çıkardığı ve bir sanat eseri olarak değerlendirilen halıya şimdiden birçok halı meraklısı talip oldu.
Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı dünya markası ipek halılarıyla ünlü Hereke'de imal edilen ve büyüklüğü neredeyse el kadar olmasına rağmen santimetrekaresinde 1600 düğüm bulunan 15x15 ebadındaki hayat ağacı desenli 100 gram bile gelmeyen ipek halı teraziye konulduğunda altından bile pahalı. Koleksiyoncuların 40 bin lirayı gözden çıkardığı ve bir sanat eseri olarak değerlendirilen halıya şimdiden birçok halı meraklısı talip oldu. Hereke'de 4 kuşaktır halıcı olan Ör ailesinin Hereke'de ayakta kalmayı başaran halı atölyelerinden biri olan Han Halıcılık'ta, bugüne kadar dünya rekoruna ulaşılmış birçok ipek halı da imal edildi. Santimetrekaresinde 50 düğümden başlayan çeşitli halılar da imal edilen Han Halıcılıkta, son üretilen ve koleksiyoncuların muhteşem sanat eseri olarak nitelendirdiği 15x15 santim ebadında, santimetrekaresinde 1600 düğüm bulunan neredeyse el büyüklüğündeki ipek halı koleksiyoncuların da gözdesi oldu. Han Halı sahiplerinden Nurhan Ör, bunun Dünya'nın en ince halılarından biri olduğunu söyledi. Ör halı ile ilgili bilgi verirken şunları söyledi
3 YILLIK EMEK
Santimetre bin 600 düğüm var. Bu bin 600 düğüm derken de bin 600 çift düğüm. Bu arada çift atkı el kesimi dediğiniz zaman bakıyorsunuz bir avcunuz kadar büyüklüğündeki bir ürüne ortalama 2.5 veya 3 sene emek harcamışsınız. El kadar halıda yaklaşık 3 yıla kadar emek var. Ortalama 30 aylık bir işçilik dediğinizde maliyeti ortalama bin lira olarak düşünürseniz zaten 30 bin lira işçilik ödemişsiniz. Buna malzeme, tezgah ve kar marjını eklediğinizde minimum şartlarda 30-40 bin liralık ürün. Ama bunu gerçek ana fiyatı nedir diye düşündüğünüzde belki 100 bin lira bile bu emek için azdır. Ama maliyetler dediğinizde 30 ayı yada bir kişiyi 30 ay yanınızda çalıştırdığınızda maliyetleri kolayca hesaplanabilir.
10 KRATLIK TEK TAŞ
Bunu altınla kıyaslamamak gerektiğini, çünkü altından daha da değerli olduğunu söyleyen Nurhan Ör, Altınla kıyaslamamak lazım. Bugün 10 kratlık bir taşla kıyaslıyorum. Tek parça bir taşın degeri neyse bu ürünün de bu fiyatta olmasını bekliyorum. dedi.
HEREKE HALICILIĞI KAN KAYBETTİ Hereke halıcılığı ile ilgili görüşlerini de açıklayan Nurhan Ör, 4 kuşaktır halıcı olduklarını belirterek, Aile olarak Hereke halıcılığının ayakta kalması için elimizden gelen tüm çabayı sarfediyoruz. Gelinen noktaya baktığımız zaman her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor. Sanatseverlerin bu ürüne daha çok ilgi göstermesini bekliyoruz. Gerçekten dünyada isim yapmış tek Türk markası olan Hereke Halısı hakettiği yerde değil. Buna herkesin katkı vermesi gerektiğini düşünüyorum dedi. HEREKE İLÇE OLSA İYİ OLUR
Hereke'nin bölgenin en eski yerleşim birimlerinden biri olmasına ve 2009 yılına kadar belediye teşkilatı almasına rağmen, 5 yıl önce belediye teşkilatı lağvedilip Körfez İlçesi'nin mahallesine dönüştürüldüğünü de hatırlatan Nurhan Ör, Hereke daha önce belediyesi olan bir yerdi. Şimdi bugün haritalara baktığınızda malesef Hereke'yi bir belde değil bir semt gibi görebiliyoruz. Ümit ediyoruz ki, önümüzdeki dönemlerde turizm ilçesi olabilir ve bunu bekliyoruz. Bu ismin devam etmesi gerekiyor. Tekrardan yaşatılması ve eski ihtişamına kavuşmasını bekliyoruz. Hereke'de eskiden yüzlerce diyebileceğimiz atölye varken bugün maksimum bir elin veya iki elin parmakları kadar azaldı diye konuştu.