142. Yılında Borsa İstanbul'un Global Yolculuğu Konulu Panel Düzenlendi
Haber-Kamera Enver ALAS İstanbul DHA İstanbul Borsası'nın 142. yılı nedeniyle, '142. Yılında Borsa İstanbul'un Global Yolculuğu' konulu panel düzenlendi.
Haber-Kamera Enver ALAS İstanbul DHA
İstanbul Borsası'nın 142. yılı nedeniyle, '142. Yılında Borsa İstanbul'un Global Yolculuğu' konulu panel düzenlendi. Borsa İstanbul'un Sarıyer'deki merkezinde düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, borsanın 2013 yılında anonim şirket olmasıyla vizyon değiştirerek, Türkiye'nin borsası olmaktan çıkıp global bir borsa olmaya karar verdiğini söyledi. Borsanın 142 yıllık tarihsel sürecini anlatan Dinç şunları söyledi
Borsa 1873 yılında Abidin Paşa tarafından kurulup daha sonra faaliyetlerine ara verilmesinin ardından, 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olarak faaliyetine devam etti. Borsadaki son yıllarda yaşanan değişikliklere bakarsanız, 2013 yılında anonim şirket olan borsa vizyon değiştirdi. Türkiye'nin borsası olmaktan çıkıp global bir borsa olmaya karar verdi. Bu nedenle 142. yılımızın kutlamalarına ortaklarımız EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası), Nasdaq, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'ni davet ettik.
Aynı zamanda 142. yıl kapsamında iki önemli gelişmeyi de kutlamak istediklerini kaydeden Tuncay Dinç, Bunlardan birincisi EBRD ile olan ortaklığımızdır. EBRD'ye yüzde 10 payımızı devrediyoruz. Bugün bunun anlaşmasını yapacağız. Bunun yanında, BİSTECH' anlaşmamızı da hayata geçiriyoruz ifadesini kullandı.
TÜRKİYE'Yİ TEKNOLOJİ ÜRETEN ÜLKELER SINIFINA ÇIKARMAK
Tuncay Dinç, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile yürütülen çalışmalara da değinerek, Boğaziçi Üniversitesi ile
tekno-parkımız var. Bu 'finans teknolojisi' konulu bir tekno-parktır. Burada bir eko-sistem yaratarak, bu sistem içerisinde finans teknolojisinde faaliyet gösteren büyük ve küçük şirketlerin yer almasını, AR-GE projelerini geliştirmesini bekliyoruz. Amacımız, Türkiye'yi teknolojiyi kullanan ülkeler seviyesinden, teknolojiyi üreten ülkeler sınıfına çıkarmaktır. Bu amaçla, İstanbul Teknik Üniversitesi ile yapmış olduğumuz bir işbirliği var. Onlarla İTÜ Teknoloji A.Ş. adlı bir kuruluşumuz var. Bu kuruluşumuzda çalışmalarımız sürüyor. Teknolojik ürünler üretip onları pazara sunma konusunda bir hedefimiz var. Ayrıca bunları Türkiye'de sermaye piyasalarının büyümesi, gelişmesi için yapıyoruz dedi.
Öte yandan, '142. Yılında Borsa İstanbul'un Global Yolculuğu' konulu panelde, AK Parti İzmir Milletvekili ve Borsa İstanbul'un eski Genel Müdürü İbrahim Turhan, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett, Nasdaq Başkanı Adena Friedman, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray da konuşmacı olarak yer aldı.