14. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali başladı
Fethiye'nin Ölüdeniz beldesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali" başladı.
Fethiye'nin Ölüdeniz beldesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali" başladı.
40 ülkeden yaklaşık 500 sporcuya ev sahipliği yapacak ve 26 Ekim'e kadar sürecek festivalin açılış töreni, Babadağ'ın bin 700 metrelik pistinde yapıldı.
Rüzgarın konumuna göre Babadağ'daki bin 700, bin 800 ve bin 900 metrelik pistleri kullanan yamaç paraşütü meraklıları, single (tekli) ve tandem (ikili) atlayışlar yaparak Belcekız Plajı'ndaki piste iniş yaptı.
Törende konuşan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye'nin dünyada cennet misali güzelliğe sahip yerlerin başında geldiğini, eşsiz doğal güzelliği ve tarihiyle de turizme önemli katkılar sunduğunu söyledi.
İlçenin turizm çeşitliliğiyle son derece zengin bir bölge olduğuna dikkati çeken Çalık, "Babadağ, adeta altından bir dağ. Yamaç paraşütüyle Ölüdeniz'in birleşmesi de ayrı bir destinasyonu ortaya koyuyor. Burada önemli olan konu, sahip olunan değerlerin yeterince değerlendirilmesi, ona değer katılması ve faydalanılması" dedi.
Çalık, geçen yıl yamaç paraşütüyle 62 bin atlayış yapıldığını, bu yıl ise bu sayının bugüne kadar 72 bine ulaştığını, sezon sonuna kadar da 75 bini bulmasını beklediklerini ifade etti.
Kaymakam Çalık, yamaç paraşütünün ciddi ekonomik girdi sağlayarak bölgeye önemli turizm hareketliliği yaşattığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Amacımız yeni donanımlarla burayı zenginleştirmek, daha düşük irtifada pistler açarak turizm sezonunu genişletmek. Çünkü, bu bölgedeki en büyük sorunların başında sezonun dar olması geliyor. Böylece turizmden beklenen kazanç elde edilemiyor. Düşük irtifada pistler yapılmasıyla güneş olduğu sürece yaz kış faydalanılacak ve turizm sezonu uzayacak."
Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz ise 14'üncüsünü düzenledikleri festivalin Ölüdeniz'i dünyaya tanıtmada önemli yere sahip olduğunu belirtti.
Yılmaz, Ölüdeniz'in dünyada ülkeyi tanıtan fotoğrafların başında geldiğini, yamaç paraşütünün de Ölüdeniz'in doğal güzelliğini bir aksesuar olarak süslediğini kaydetti.
Kazasız ve bol atlayış yapılan bir festival olması temennisinde bulunan Yılmaz, festivalin her geçen yıl daha donanımlı ve katılımı yüksek bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Fethiye Güç Birliği Şirket Müdürü Akif Arıcan da Babadağ'ın yamaç paraşütü sporunun dünyada en iyi yapıldığı yerlerin başında geldiğini dile getirdi.
Babadağ'daki yamaç paraşütü sporunun 1990'lı yıllarda keşfedilmesinin ardından turizm çeşitliliğinin artmasına önemli katkı sunduğuna işaret eden Arıcan, şöyle devam etti:
"Babadağ ayrıca bu sporu gelişmesinde başka bölgelere de öncülük etmiştir. Güç Birliği Şirketi ve Muğla Valiliğine bağlı MELSA şirketinin yaptığı yatırımlarla eşsiz bir merkez haline geldi. Babadağ'da Türk Hava Kurumu tarafından hazırlanan uçuş yönergesi uygulanıyor. Uçuş güvenliğinin ön planda tutulduğu merkezde, Ulusal Medikal Kurtarma Derneği ile tam donanımlı bir ambulans görev yapıyor."
Konuşmaların ardından törene katılanlar, pistlerden atlayış yapan yamaç paraşütçülerini izledi.
Muhabir: Utku Uçrak
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu