Haberler

13. Ağır Ceza Mahkemesi 'Ret' Kararını Böyle Açıkladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon duruşmalarının yapıldığı büyük salonun kapıları asrın davasıyla ilgili bir kararın açıklanması için belki son kez açıldı.

Ergenekon duruşmalarının yapıldığı büyük salonun kapıları asrın davasıyla ilgili bir kararın açıklanması için belki son kez açıldı.  

Habercilerin cüppeleriyle görmeye alışık olduğu heyetin başkanı bu kez takım elbise giymişti. Üyeler ise spor kıyafet tercih etmişti. Tıpkı yargılama sürecinde olduğu gibi kürsüdeki yerlerini aldılar. Sanık sandalyelerinin kürsüye en yakın olanlarına bu kez haberciler oturdu. Sayıları 10 cıvarındaydı. Bir kaç jandarma ve mübaşirin bulunduğu salonda mahkeme beklenmeyen, neredeyse herkes için sürpriz sayılan kararını açıkladı. Onlar konuştu haberciler not aldı. Mahkemeye yöneltilen en önemli eleştiriyi "gerekçeli kararın hala yazılmamış olmasını" Başkan Hasan Hüseyin Özese yanıtladı, "3 bin 999 saat oturum kaydı tutuldu. Sanıklara 106 bin 638 dakika savunma hakkı tanındı... Bunu ne hukuk, ne akıl kabul eder.. Bizden gerekçeli kararı hemen yazmasının istenmesi haksızlık."

Adliye muhabirleri, avukatlar ve yargı çevreleri 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bugün için bir karar ya da açıklama beklemiyordu. Ama öyle olmadı, mahkeme bugün sanıkların tahliye taleplerinin reddettiklerini açıkladı. Karar da açıklama da sürpriz olarak değerlendirildi.

CEZAEVİ KAPISINDA "TAHLİYE" BEKLEYEN HABERCİLER "ERGENEKON" DURUŞMA SALONUNA ÇAĞRILDI

İlker Başbuğ'un ardından yeni tahliyeler olabilir diye sabah erkenden Silivri Cezaevi'nin önüne giden haberciler, mahkeme mübaşirleri tarafından Ergenekon yargılamasının yapıldığı büyük duruşma salonuna çağrıldı. Gazetecilerin üzerleri arandı. Bir kalem, bir de kağıt dışında içeriye bir şey sokmalarına izin verilmedi. Saatler 12: 10'u gösterdiğinde Mahkeme üyeleri sırayla içeriye girdi.

SALONDA BİR KARARI AÇIKLARKEN İLK KEZ CÜPPESİZDİLER

Sadece Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese takım elbiseliydi. Mahkemenin diğer üyeleri Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk spor kıyafetlerle duruşma salonundaki yerlerini aldı. Sayıları 10'u bulan gazeteciler de yargılama sırasında Ergenekon sanıklarının oturduğu ön sıradaki sandalyelere oturdu.

İlgili Haberler

MAHKEME BAŞKANI: BAŞBUĞ'UN TAHLİYE EDİLDİĞİ GÜN BİZ DE BİR KARAR VERDİK

İlk sözü Mahkeme Başkanı Özese aldı. Özese İlker Başbuğ'un tahliye edildiği gün yani Cuma günü kendilerinin de bir karar verdiğini söyledi. Kendilerine bazı sanıkların tahliye talepleri ulaştığını belirten Mahkeme Başkanı, sanıklar hakkında tek tek karar verdiklerini söyledi. Mahkemenin dava hakkında hüküm verdiğini hatırlatan ancak gerekçeli kararı yazmayı sürdürdüklerini söyleyen Özese, yargılama hakkında bazı rakamlar verdi.

3 BİN 999 SAAT OTURUM. 106 BİN 638 DAKİKA SAVUNMA. 3 BİN 999 SAAT OTURUM.. 614 SUÇTAN CEZA

Mahkemede 614 ayrı suçtan ceza verdiklerini söyleyen Özese, "3999 saat oturum kaydı tutuldu. Sanıklara 106 bin 638 dakika savunma hakkı tanındı. Tanıkların yaptıkları savunmalar süreyi uzattı. Bu verilerden de anlaşılacağı gibi yazılı ve sözlü savunmalar uzun süre aldı. Bunun için mahkemenin uzun bir mesai harcadığı açıktır. Bunu ne hukuk, ne akıl kabul eder"diye konuştu. Ergenekon yargılamasının"Asrın davası" diye nitelendiğini söyleyen Mahkeme Başkanı, kendilerinden gerekçeli kararı hemen yazmalarının istenmesinin haksızlık olduğunu söyledi.

İNGİLTERE'DEN "ÖRNEK" DAVA

Ardından Mahkeme üyesi Hakim Sedat Sami Haşiloğlu konuştu. Haşiloğlu, uzun süren davalara İngiltere'den bir örnek verdi. Bir fast food şirketinin ticari itibarlarını zedelediği gerekçesiyle iki kişi hakkında açtığı davanın 2,5 yıl sürdüğünü söyledi. Haşiloğlu, "2 davalı var. 1 şikayetçi var. Sonuçlandığında 20 bin sayfa bir dava tutanağı ortaya çıktı. Bizim gördüğümüz dava 30 yıla bitmez bir dosya olarak görülüyordu. Eğer 15 günde biz karar verseydik, kimse için inandırıcı olur muydu"diye sordu.

"TBMM KARAR VEREMEZ

Son olarak Mahkemenin üçüncü üyesi Hüsnü Çalmuk konuştu. Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılması konusunda "Bir mahkemenin kapatılmasına HSYK karar verir. Bir başka kurum karar vermez. Verirse Anayasa aykırı olur. Öyle olursa TBMM'de çoğunluğu elde eden rahatsız olduğu mahkemeyi kapatabilir" diye konuştu.

"ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURACAĞIZ"

Mahkemenin aldığı kararı okumak için yeniden 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese söz aldı. Tahliye taleplerinin reddedildiğini açıklayan Mahkeme Başkanı, Sanıklar hakkındaki suçların sabit görüldüğünü tekrarladı. Mahkeme Başkanı Özese, 15 günlük sürenin gerekçeli kararın yazımı için yeterli olmadığı konusunda Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını açıkladı. İlker Başbuğ hakkında başka bir mahkemenin karar verdiğini hatırlatan Özese, bu yüzden bu konuda bir değerlendirme yapmadıklarını açıkladı.

"ÇOK MESAİ HARCADIK"

Özellikle Mahkeme Üyesi Hüsnü Çalmuk'un yıllar süren duruşmalar boyunca sabah erkenden yola çıktıklarını tüm gün yoğun bir mesai harcadıklarını, sadece kendilerinin değil tüm çalışanların büyük emekler verdiğini hatırlatması dikkat çekti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Narin Güran cinayetinde 3. kanlı delil ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde yeni delil bulundu

title