Haberler

12 Eylül'ün Mamak Cezaevi Komutanının "Takdir Belgeleri" Mahkemede

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mehmet Tosun - 12 Eylül askeri darbesi döneminde işkencelerle anılan Mamak Askeri Cezaevi'nin Müdürü emekli Albay Raci Tetik'e, komutanlarınca verilen ödül ve takdirnamelerinde yer aldığı bazı belgeler, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın...

Mehmet Tosun - 12 Eylül askeri darbesi döneminde işkencelerle anılan Mamak Askeri Cezaevi'nin Müdürü emekli Albay Raci Tetik'e, komutanlarınca verilen ödül ve takdirnamelerinde yer aldığı bazı belgeler, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyaya girdi.

12 Eylül dosyasına giren belgeler arasında, Raci Tetik'e, "üstün başarılarından" dolayı dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Evren'in "kol saati", sıkıyönetim Komutanı Korgeneral Recep Ergun'un ise "televizyon" hediye ettiği yazı ile o dönem Ankara'da tugay komutanlığı yapan Tuğgeneral İsmail Hakkı Karadayı tarafından verilen "takdir" belgesi dikkat çekiyor.

Kenan Evren, 4'üncü Kolordu ve Ankara-Çankırı-Kastamonu İlleri Sıkıyönetim Komutanlığı'na gönderdiği 31 Temmuz 1981 tarihli yazıda, Tetik'in birinci yılında olduğu gibi ikinci yılında da Mamak Askeri Cezaevi müdürlüğünü, bıkmak ve usanmak bilmeyen bir gayret, ciddiyet ve sorumluluk anlayışı içerisinde titizlikle yürüttüğünü ifade etti.

İdeal bir subay için gayenin, "vazife kutsiyetinin idraki içinde, bilinçli gelişmeleriyle, verimli ve ahenkli bir düzeye ve mesleki olgunluğa kavuşmak" olduğunu vurgulayan Evren, "Bu nedenle bu subayı (Raci Tetik) bir adet kol saati ile taltif ediyor, aynı anlayışla çalışmalarını sürdürmesini diliyorum" ifadesini kullandı.

4'üncü Kolordu ve Ankara-Çankırı-Kastamonu İlleri Sıkıyönetim Komutanı Korgeneral Recep Ergun ise 29 Temmuz 1981 tarihli yazısıyla, Tetik'i, "Devlet ve millet düşmanlarının eğitilerek ıslah edilmesi, devlete ve millete faydalı, Atatürk ilkelerine bağlı fertler haline getirilmesi yolundaki azimli, kararlı ve yasal faaliyetlerinden" dolayı "portatif televizyon" ile ödüllendirdi.

-Karadayı'dan takdir belgesi-

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin'in, 23 Kasım 1981'de Tetik'e verdiği "takdir belgesi"nde ise şu ifadeler yer alıyor:

"Mamak Özel Askeri Ceza ve Tutukevi Müdürlüğü görevini, iki yıla yaklaşan bir süredir büyük bir ciddiyet ve sorumluluk bilinci içinde yaparak birliğinizi en üstün seviyeye çıkardığınız ilgili komutanlar tarafından müşahede edilmiştir.

Büyük fedakarlık ve feragat isteyen bu önemli görevinizde gösterdiğiniz üstün başarınızdan dolayı bende sizi takdir eder verimli çalışmalarınızın devamını rica ederim."

Darbe döneminde Ankara'da Tugay Komutanlığı yapan Tuğgeneral İsmail Hakkı Karadayı da Raci Tetik'e "takdir belgesi" verenler arasında bulunuyor. Karadayı'nın verdiği, 18 Ağustos 1981 tarihli "takdir belgesi" şöyle:

"Göreve katıldığım günden beri, Mamak Özel Askeri Ceza ve Tutukevi Müdürü Albay Raci Tetik'in, cezaevinin çeşitli sorunlarına yakinen ve zaman mefhumu tanımadan gösterdiği ilgi içinde bulunduğumuz kritik günlerde önemi bir kez daha artan tutuklu ve mahkumların emniyetlerinin sağlanmasında gösterdiği titizlik, disiplin ve görev anlayışı her türlü takdirin üstündedir.

Kendisini bu başarılı ve fedakarca çalışmalarından dolayı takdir eder, başarılarının devamını dilerim."

Belgeler arasında, Kıbrıs Barış Harekatına katılan Raci Tetik'e, dönemin Hava İndirme Tugay Komutanı Sabri Evren tarafından 1974'te verilen kutlama yazısı da bulunuyor.

-İşkence iddialarına takipsizlik-

Mahkemeye ulaşan belgeler arasında Askeri Savcılığın, Mamak Askeri Cezaevi'ndeki işkence iddialarına ilişkin, Tetik hakkında verdiği 1989 tarihli takipsizlik kararı da yer alıyor.

4. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca verilen takipsiz kararında, Tetik hakkında, Mamak Cezaevi Müdürlüğü yaptığı 1980-1984 yılları arasında,

"görevi kötüye kullandığı" gerekçesiyle bazı basın-yayın organlarında çıkan haberler üzerine soruşturma başlatıldığı anımsatıldı.

Tetik'in görev yaptığı dönemde büyük ölçüde ilgili yönetmelikler uyarınca hareket ettiği savunulan kararda, Tetik hakkında yeterli delil bulunmaması nedeniyle "görevi kötüye kullanmak" suçundan kamu davası açılmasına gerek duyulmadığı, bu nedenle "takipsizlik" kararı verildiği kaydedildi.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title