11. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şadi Eren, "Gerçekten de Bediüzzaman müspet hareket çerçevesinde muazzam bir düsturu bizlere kazandırmış.
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şadi Eren, "Gerçekten de Bediüzzaman müspet hareket çerçevesinde muazzam bir düsturu bizlere kazandırmış. Bu düsturu hayat boyu uyguladığımızda çok daha mutlu ve başarılı olmak mümkün olacaktır." dedi.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfınca "Kur'an ve Sünnet Rehberliğinde Bir İman Hizmeti; Müsbet Hareket" konusuyla düzenlenen 11. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu ikinci gününde oturumlarla devam etti.
Prof. Dr. Eren, sempozyumda yaptığı konuşmada, müspet hareketin evrensel bir barışı esas aldığını söyledi.
Bazı Müslümanların söylemlerinde savaşın daha ön plana çıktığına işaret eden Eren, bunun müspet hareket prensibini bilmemekten kaynaklandığını vurguladı.
Kur'an-ı Kerim'de de müspet hareketin anlatıldığını aktaran Eren, "Hatta Kur'an-ı Kerim'de müspet hareket öyle anlatılmış ki savaşta bile müspet hareket... 'Sizinle savaşanlarla Allah yolunda siz de savaşın, haddi aşmayın. Sizinle savaşanlarla savaşın, yani savaşı ilk başlatan siz olmayın. Savaşmayanlarla savaşmayın. Savaşamayacak durumda olanlar vardır. Çocuklar kadınlar gibi. Onlarla savaşılmasın. Bir de haddi aşmamak. Savaşta bile olsa kurallara riayet edin.' Gerçekten de Bediüzzaman müspet hareket çerçevesinde muazzam bir düsturu bizlere kazandırmış. Bu düsturu hayat boyu uyguladığımızda çok daha mutlu ve başarılı olmak mümkün olacaktır." diye konuştu.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şaban Karasakal, İslam'ın yalnızca bireysel hayatla ilgili düsturlar koymadığını, toplumsal hayatla ilgili ahlaki davranış ilkelerini gözler önüne serdiğini dile getirdi.
Karasakal, toplumda huzur ve sükunun hakim olabilmesi için uhuvvet, muhabbet, şefkat, sabır, tesanüt, asayişi muhafaza, kendi mesleğine yoğunlaşmak, teveccüh, batıyı tasvir etmemek, ittifak, ihya ve inşa gibi kavramların toplumda yerleşmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bunun mukabilinde toplumda fitne, gıybet, adavet, haset, inat, tenkit, ümitsizlik, ve tarafgirlik gibi hasletlerle de her kademede mücadele etmek gerekiyor." dedi.
Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rasim Soylu ise "Risale'i Nur'da Müspet Hareket Örneklerinin Göstergebilim Çözümlemeleri" başılıklı sunumunda, Said Nursi'nin yaşamında ve eserlerinde sayısız müspet hareket örnekleri olduğuna işaret etti.
Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Canatan da "Beyan Sosyolojisi ve Bir Beyan Biçimi Olarak Müspet Hareket" başlıklı konuşma yaptı.
Sempozyum, yarın sonuç bildirgesinin açıklanmasının ardından sona erecek.