11. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi Omü'de Başladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Türkiye Biyologlar Derneği İzmir Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği "11.Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi" başladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Türkiye Biyologlar Derneği İzmir Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği "11. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi" başladı.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği kongreye 55 üniversiteden 200 bilim insanı katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı, OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Fergan Karaer, "1990'larda başlayan Ekoloji ve Çevre Kongresi'nin 22. yılında sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Dünyanın çevre problemleri bakımından kötü bir hale doğru gittiği, ekosistemin bozulmasıyla felaketlerin birbirini izlediği, doğanın adeta intikam aldığı günümüzde bu kongrenin en az diğerleri kadar verimli geçmesini amaçlıyoruz. Dünyadaki en büyük değerlerin başında yer alan bilgiye sahip olmak, yaşamın güzelliklerinden yararlanmamızı sağlamaktadır. Bilimdeki hızlı değişmenin bilgiyi sürekli olarak yenilediği, geliştirdiği, iletişim ve bilgi çağında bilginin hızlı bir şekilde herkese ulaştırılması büyük önem taşımaktadır. Yenilikleri izlemek ve sonuçlarını topluma sunmak büyük özveri gerektirmektedir. Önemli olan bilgiyi paylaşmak ve yaymaktır. Bir şeyin aslında ne kadar bilgi varsa o kadar sevgi vardır. Biyoçeşitliliğin korunması tüm insanlığın ortak sorunudur. Bu sorunun çözülmesi için her kişinin üzerine düşen görevi yapması gerekmektedir. Kıtasal özellik gösteren ve çok zengin bir biyoçeşitlilik içeren ülkemizin biyoçeşitliliğini tarihin akıl defterine iyi şekilde yazmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak gerekir" dedi.
Kongre 2. Başkanı Türkiye Biyologlar Derneği İzmir Şubesi Üyesi Prof. Dr. Dinçer Ayaz, "Kurtuluş Savaşımızın başladığı Samsun'da olmaktan çok mutluyum. 55 üniversiteden 200 bilim insanı kongremize katıldı. Buradan çıkacak olan yararlı sonuçları gerekli yerlere ulaştırarak kongremizin amacına ulaşmasını sağlayacağız. Ülkemiz için iyi sonuçlar getireceğini umuyorum. Başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye Biyologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Dr. Deniz Engin, "Biyologlar olarak eğitimin önemini biliyoruz. Çevre bilincini oluşturabilmenin tek yolu eğitimdir" diyerek kongrenin düzenlenmesinde verdiği destek dolayısıyla Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan'a teşekkür etti.
"Küresel kirlilik ve Küresel ısınma dünyayı tehdit ediyor" diyen Türkiye Biyologlar Derneği Başkanı Doç. Dr. Alev Haliki Uztan da, "Bu anlamda Ekoloji ve çevre bilinciyle yetişen çocukların ülkemize yararlı olabileceğini biliyoruz ve eğitime çok önem veriyoruz. Biyoloji hayata dair her şeydir. Doğayı ne kadar tahrip edersek bir gün mutlaka intikamını alıyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında ekolojik dengenin önemine değinen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, "Dünya kaynakları dünya için yeterli ancak dengeyi kurmak, israf etmemek kaydıyla. Geri dönüşüm, geri kazanımlarla bunun bizdeki karşılığı; yiyin, için, israf etmeyin, yani yok etmeyin. Biz bunu maalesef deneme yanılma yöntemiyle yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
"Tabiata hükmetme hırsı felsefi olarak 'yabancılaşma' diye adlandırılan bir duruma yol açtı. Diğer taraftan da dünyanın kirlenmesine, yok olmasına neden oldu. 'İnsan insanın kurdudur' Ne ediyorsak kendimize ediyoruz" diyen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Ben bu işin 'çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakalımla çözüleceğine inanmıyorum. Asıl mesele; bir böceğe ya da bir ağaç dalına 'kıyamamak' duygusunu içimizde canlı tutmakla ilgilidir. Bu duyguyu canlı tutarsak insana da kıyamayız. Fergan Bey'in de değindiği ve Albert Camus'nun da söylediği gibi; 'Tanımadığımızı öldürürüz', tanıdığımız kişiye ilişemeyiz. Bilgi ancak yaşayarak, tecrübe ederek tutum haline gelir. Bugün, sanal dünyada oynadıkları oyunlarla birbirleriyle arkadaşlıklar kuran, oyunlar oynayan, çiftlikler kuran, iş yerleri yaratan ve hatta birbirlerini öldüren insanlar nasıl bir gelecek kuracaklar onu bilemiyorum. Üniversitelerin en önemli amacı bilim üretmek ve yaymaktır. Bilim üretiminin önünde hiçbir engelin, hiçbir kısıtlamanın bulunmaması gerekir. Üniversitelerin de bu bilgiyi sürekli yayması gerekir. Bu nedenle bizim üniversitemizde de bu tür bilimsel faaliyetlerin olmasından dolayı gerçekten çok memnunum. Üniversitemize geldiğiniz için teşekkür ediyor, başarılı, verimli bir kongre diliyorum" dedi.
Kongrenin açılış programının sonunda, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Öber Temizer'i anma programı düzenlendi ve Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan da, Türkiye Biyologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Deniz Engin'e katkılarından dolayı plaket verdi.
Kongre 4 Ekim tarihine kadar devam edecek. - SAMSUN