11. Türkçe Olimpiyatları Başlıyor
Haber.Serpil KIRKESER / Kamera.
Haber: Serpil KIRKESER / Kamera: İSTANBUL DHA
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından, 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali" kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni'ne ilişkin Başakşehir'de bulunan Atatürk Olimpiyat Stadı'nda tanıtım toplantısı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya TBMM Başkan Vekili aynı zamanda Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türkçe Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Türkçe Olimpiyatları Genel Sanat Yönetmeni Cemil Özen ve çeşitli ülkelerden gelen öğrenciler katıldı. Türkçe Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın mutlu olduklarını belirterek, "Dünyanın dört bir köşesinden 140 ülkeden gelen gençler ülkelerindeki Türk okullarında, kültür ve dil merkezlerinde Türkçe öğrenerek yetiştiler. Kültürümüzü ve bizi tanıdılar. Heyecanlıyız. Çünkü 2 bin genç Türkçe konuşarak, Türkçe şiirler okuyarak, şarkılar söyleyerek, kompozisyon ve denemeler yazarak bilgi ve becerilerini gösterecek. Minicik yürekleri sevgiyle ve heyecanla atacak. Bizlerde onların heyecanının yakından duyarak, hissederek yaşıyoruz" dedi.
"TÜRKÇE'NİN ARTIK EVRENSEL BİR DİL OLDUĞUNUNDA EN BÜYÜK GÖSTERGESİDİR"
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın herhangi bir etkinlik olmadığını söyleyen Akalın, "Dünyada Türkçe'nin yabancı dil olarak öğretiminin gittikçe yaygınlaşmasının, Türkçe'nin yaygınlık alanlarını genişletmesinin, Türkçe konuşan genç nüfusun büyük bir hızla artmasının en somut göstergesidir" ifadelerini kullandı. Akalın, "Türkçe olimpiyatları, Türkçe'nin artık evrensel bir dil olduğununda en büyük göstergesidir. Dünyada Türkçe'nin yabancı dil olarak öğretilir olmasıyla daha şimdiden yaklaşık 50 ülkenin nüfus sayımlarında ve nüfusla ilgili verilerinde Türkçe'yi yabancı dil olarak bildiğini beyan edenlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Almanya, Belçika, Danimarka, Gürcistan, Irak, ve başka ülkeler... Bu sayının artacağına da inanıyorum. Türkçe artık dünyada ortak iletişim dili niteliğine ulaşmış çok az sayıdaki dilden biri olmuştur" diye konuştu.
"KÜLTÜRLERİNİ TANITACAKLAR AYNI ZAMANDA BİZİM İNSANIMIZA MORAL VERECEKLER"
Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da, 140 ülkeden gelen gençlerin kendi ülkelerini, kültürlerini ve dillerini de tanıtacaklarını söyleyerek, "Bizim ülkemize her yıl gelen öğrenciler bu sene 55 farklı şehre giderek, kendi gösterilerini sunacaklar, Türkçe konuşacaklar, kültürlerini tanıtacaklar aynı zamanda bizim insanımıza moral verecekler. Dünyanın değişik yerlerindeki ülkelerin kendi iç problemleri var, çevreleriyle ilgili problemleri var. Bizim de iç problemlemlerimiz var. Çevredeki ülkelerin sıkıntılarının bize getirdiği problemler var. Belki de bunların bir nebze hafifletilmesi, unutulması değil, bunlara cidden köklü çareler olmasına bir örnek olarak da görmek gerekiyor Türkçe olimpiyatlarını dil ve kültür festivalini. Geleceğin tarihçilerinin geleceğin dünyasının şekillenmesinde bu seneki slogan olan 'Evrensel Barışa Doğru" sözünün her yönüyle altının doldurulduğun bir aktivite olarak yazacaklarına inanıyorum "dedi. Türkçe Olimpiyatları Genel Sanat Yönetmeni Cemil Özen de "Türkçe Olimpiyatlarının açılışı 1 Haziran'da Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda gerçekleştirilecek. Burada bin 500, 2 bin öğrenci izleyicileri selamlayacaklar. Kendi yöresel kostümleriyle, müzikleriyle renk katmaya çalışacaklar" diye konuştu. 11. Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni, bugün düzenlenen basın toplantısı ile başladı ve 16 Haziran'a kadar sürecek. 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali" kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni etkinliklerine, 140 ülkeden 2000 finalist öğrencinin katılımıyla Türkiye genelinde 55 il ve 99 sahnede yapılacak.