11 İşçinin Öldüğü Yangın, İşçilerin Kaldığı Çadırları Gündeme Getirdi
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Esenyurt'ta 11 işçinin öldüğü çadır yangınının kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, işçilerin çadırda kalmasının sorgulanması gereken bir konu olduğunu vurguladı.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Esenyurt'ta 11 işçinin öldüğü çadır yangınının kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, işçilerin çadırda kalmasının sorgulanması gereken bir konu olduğunu vurguladı.
Esenyurt'ta bir şantiyede dün akşam çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybederken, yaşanan olay inşaat işçilerinin çalışma koşullarını da gündeme getirdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Türkiye'de özellikle inşaat sektöründe diğer ülkelere oranla işçi sağlığı ve iş güvencesi açısından çok ciddi problemler olduğuna dikkat çekti. Gökçe, "Kaza oranı, inşaatlarda çalışanların yıllık ölüm oranı, yaralanma olayı dünyanın başka ülkeleriyle karşılaştırıldığında son derece fazla.
Esenyurt'ta karşılaştığımız durum son derece acı, üzücü. Bu olayı yadırgamadık. Keşke yadırgasaydık, beklenmeyen bir şey olsaydı. Ama maalesef ülkemizde zaman zaman gündeme geliyor, inşaat sektöründeki ölümlü kaza oranları çok fazla. Esenyurt'taki bu kaza bizim açımızdan bir sürpriz olmadı" diye konuştu.
Mevzuatta ciddi yetersizlikler olduğunun altını çizen Cemal Gökçe, "Bir inşaatta çalışma evresinde ille de çalışma koşullarının güvenlikli bir şekilde sağlanması önemlidir, fakat tek başına yetersizdir. İnşaatın bütününü dikkate almak lazım. Çalışma evresindeki işçilerin çalışma noktalarındaki gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Aynı zamanda inşatta çalışan herkesin barınmış oldukları yerlerin de güvenceye alınması gerekir. Sadece çalışma yerleri değil, onların yedikleri, yattıkları yerlerin
de gerekli güvenliklerinin sağlanması lazım. Teknik kurallara uygun olmayan çadırlarda kalınmış olması ciddi bir problem. Çadırın yanmaz olması gerekir. Gelmiş olduğumuz nokta itibariyle konteynırlarda kalınması gerekir. Orada çalışan insanlara her türlü konforun sağlanması gerekir. Çadır koşullarının uygun olmadığını, oradaki çadırın hiç uygun olmadığını ifade etmem gerekir. İlle de çadır olacaksa bunun yanmaz olması lazım" dedi.
Gökçe, artık inşaatlarda çadır yerine konteynırların kullanıldığını da ifade ederek, "Bunun sorgulanması gerekir. Neden çadır, neden en kalitesizi, neden yanabilir noktada olan bir çadır?" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki şantiyeler açısından bakıldığında inşaatlardaki sağlık koşullarının yeterli olmadığını vurgulayan Cemal Gökçe, şunları söyledi:
"İstatistiksel olarak inşaatlarda yüzde 70 mertebesinde işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından ciddi problemlerin yaşanabileceğini söylemem gerekir. Bu problem sadece çalışılan yerler değil, işçilerin yaşadığı yerleri de kapsıyor. İstanbul'da veya Türkiye'deki şantiyeler açısından yaşam koşulları, inşaatlardaki sağlık koşulları yeterli değil. Bu çerçevede mevzuat eksikliği var ve bilinç düzeyinde eksiklik var. İşçilerin, ustaların, kalfaların eğitimli olmalarının yanında mühendislerin, müteahhitlerin
eğitimli olmaları gerekir. Bizde eğitime önem verilmiyor. Eskiden beri devam eden kara düzen, yani inşaatı yapıp bitirme noktası, oradaki işçilerin ve çalışanların her türlü sağlık koşullarının önüne geçiyor."
Öte yandan, İstanbul'daki birçok şantiyede işçilerin çadırlarda kaldıkları görüldü. - İSTANBUL