Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

11 Film, Altın Portakal'dan Çekildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

11 film, "Sanatsal özgürlüğün güvence altına alınmasını her şeyden daha çok önemsiyoruz" denilerek festivalden çekildi.

Bu yıl 51'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'Ulusal Belgesel Film Yarışması' kategorisine seçilen, aralarında Reyan Tuvi'nin çalışmasının da bulunduğu 11 film, "Sanatsal özgürlüğün güvence altına alınmasını her şeyden daha çok önemsiyoruz" denilerek festivalden çekildi. Ulusal yarışma filmlerinin yönetmen ve yapımcıları ise alanı terk etmediklerini belirterek, bulundukları her ortamı sansürle mücadele alanı haline getireceklerini açıkladı.

Cuma günü 51'inci kez sinemaseverlerle buluşacak Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Reyan Tuvi'nin Gezi olaylarını anlattığı 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' isimli belgeseli üzerinden sansür ve otosansür bağlamında yürüyen tartışmalarda festival komitesinin uzlaşı çağrısı sonuç vermedi. Yarışmaya kabul edilen 15 belgeselden 11'in yapımcısı ve yönetmeni, ortak açıklamayla festivalden çekildiklerini bildirdi.

FESTİVALDEN ÇEKİLEN BELGESELLER

'Yenilenen versiyonuyla' yarışmaya kabul edilen Tuvi'nin tartışmaların odağındaki belgeseliyle birlikte; Albina Özden, Ayris Alptekin, Fehime Seven, Nazlı Bulum, Sefa Tokgöz'ün 'Ben Bir Slogan Buldum', Devrim Akkaya ve Cem Doruk'un yönetmenliğini yaptığı 'Diyar', Yasin Semiz'in 'Eymir Neden Paylaşılamadı?', Zeynel Koç ve Cenk Örtülü'nün 'Kel', Emel Çelebi'nin 'Külkedisi Değiliz', Cem Kaya'nın 'Motör', Ender Yeşildağ'ın 'Sessiz Çığlık', Güliz Sağlam ve İlker Berke'nin 'Tepecik Hayal Okulu', Ahmet Yurtkul'un 'Uzak', Deniz Yeşil'in 'Yollara Düştük' yarışmadan çekilen yapımlar oldu.

GERİYE 4 FİLM KALDI

Altın Portakal'dan 11 belgeselcinin çekilmesinin ardından yarışacak filmler olarak ünlü yönetmen Ezel Akay'la birlikte Haluk Ünal, Serpil Güler, Cem Terbiyeli ve Önder İnce'nin yönettiği 'Küçük Kara Balıklar', Kurtuluş Özgen'in 'Nail V.', Oktay Altunnar'ın 'Yüzde 12.29' ve Bahriye Kabadayı Dal'ın 'Hakkari'nin Gizemli Taşları' isimli belgeselleri kaldı.

SANATSAL ÖZGÜRLÜK HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

Festivalden çekilen belgeselciler yaptıkları açıklamada festivalde ortaya çıkan krizin festival yönetimince son ana kadar sorumluluk üstlenilmeden ve polemiklere sebebiyet veren bir tarz ile yönetildiği belirtildi. En başından beri asıl meselenin filmlerin Türk Ceza Kanunu maddelerine göre değerlendirilmesi, sansürün meşrulaştırılması sorunu olduğunu söylemelerine rağmen sinema dünyasını bölen, spekülasyonların ve manipülasyonların etkin olduğu bir tartışma ortamı yaratıldığını savunan belgeselciler açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Bizim, festivalin yapılabilmesine dair beklentilerimiz gerçek anlamda festival yönetimince karşılığını bulmamıştır. Yapılan son açıklamanın da meselenin özünü çözmeye dair olmadığını büyük bir hayal kırıklığı ile karşıladık. Festival yönetiminin TCK uygulamalarına dair net bir özeleştiri vermemesi, bizim açımızdan, gelecekte yapılacak olan festivallerde de filmlerimizin bu maddelere göre müdahale görebileceği anlamına geliyor. Festivalin gerçekleşmesini çok önemli buluyoruz fakat filmlerimizin sansür mekanizmaları yaratılarak değerlendirilmemesini ve sanatsal özgürlüğün güvence altına alınmasını her şeyden daha çok önemsiyoruz."

'ALANI TERK ETMİYORUZ' MESAJI

Altın Portakal Film Festivali'nin lokomotifi 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması' kategorisinde yer alan yapımlardan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Bir tek 'Kuzu' isimli filmiyle bu yıl Altın Portakal kovalayan Yönetmen Kutluğ Ataman'ın imzasının bulunmadığı metinde "Sinemacılara ait olan festivali, yani alanımızı terk etmiyoruz. Festivalde olduğumuz müddetçe de sansür ile ilgili platformlar oluşturarak, olası girişimler karşısında bütün kuvvetimizle durmak için pratik yöntemler geliştireceğimizi ve bu süreci sansürle mücadelede bir fırsat olarak gördüğümüzü beyan ederiz" ifadesine yer verildi.

Açıklamada 'Balık' filmiyle yarışan Derviş Zaim, 'Çekmeköy Underground'la Aysim Türkmen Keskin, 'Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku' filminden yönetmen Çiğdem Vitrinel ve Marsel Kalvo, 'Guruldayan Kalpler' filminin yönetmeni Ömer Uğur, 'İtirazım Var' filmiyle yarışmada yer alan yönetmen Onur Ünlü, 'İyi Biri' filmiyle Ayhan Sonyürek, 'Annemin Şarkısı' filmiyle Erol Mintaş ve Aslı Erdem, 'Kumun Tadı' film ekibinden Melisa Önel, Aslı Erdem ve Yamaç Okur, 'Neden Tarkovski Olamıyorum' filminin yönetmeni Murat Düzgünoğlu, 'Oflu Hoca'yı Aramak / O.H.A' filmiyle Osman Levent Soyarslan ve 'Sivas' filminin yönetmeni Kaan Müjdeci imzaları yer alıyor.

PROGRAM HENÜZ AÇIKLANMADI

Diğer yandan 10 Ekim Cuma günün başlayacak ve 18 Ekim'de sona erecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali için kent hazırlanmaya başladı. Kentteki ana cadde ve bulvarlar üzerine festival afişleri asılırken festivale iki gün kala henüz festival programı açıklanmadı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title