103 Yıl Sonra Dünyaya Barış Mesajı Veriyoruz"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, dünya harp tarihine geçen Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı bölgeden tüm dünyaya 103 yıl sonra barış mesajları verildiğini söyledi.
BURAK AKAY - Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, dünya harp tarihine geçen Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı bölgeden tüm dünyaya 103 yıl sonra barış mesajları verildiğini söyledi.
Dünya harp tarihinde önemli yer tutan, "Çanakkale Geçilmez" destanının yazıldığı Gelibolu Yarımadası'nda, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103'üncü yılı, yarın yapılacak törenlerle kutlanacak.
Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, törenlere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra yurt içi ve dışından da üst düzey protokol katılımının beklendiğini dile getirdi.
Çanakkale'nin, bütün milletin ortak paydası olduğuna işaret eden Kaşdemir, "Hepimizin, birlik ve beraberlik içinde, büyük bir mücadele sonucunda, Cumhuriyetimizin ön sözünü yazdığımız, Kurtuluş Savaşı'na giden yolda çok büyük bir başarı elde ettiğimiz, tabiri caizse küllerimizden yeniden doğduğumuz, ayağa kalktığımız bir yer. Dolayısıyla tarihi anlamda da çok önemli bir yer. Hepimiz biliyoruz ki, dünya tarihinin seyrini değiştiren çok önemli olayların başında Çanakkale Savaşları ve Çanakkale zaferleri geliyor." diye konuştu.
"103 yıl önce biz burada vatanımızı savunduk" diyen Kaşdemir, şöyle devam etti:
"Bu topraklarda vatanımızı işgal etmeye gelenlere karşı bir vatan müdafaası yaptık. Türk milleti olarak bizler de o dönem, bütün vatan coğrafyasından gelen insanlarla burada düşmana karşı 'dur' dedik. Kudüs'ten, Hakkari'den, Trabzon'dan, Balıkesir'den, Çanakkale'den, Balkan coğrafyasından birçok vatan evladı, Çanakkale'de vatanının geleceği için, buradaki tehlikeyi görüp buraya koştu ve burada vatanlarını savundular. O zaman bizimkisi bir vatan savunmasıydı. Biz buradaki vatan savunmamızı da dinimize, ahlakımıza, örf ve adetlerimize uygun şekilde yaptık. Yani savaşı bile tertemiz yaptık. Ama savaştan sonra bugüne geldiğimizde savaşın artık çok geride kaldığını düşünüyoruz."
Kaşdemir, "kanlı çarpışmalara" sahne olan bir bölgeden 103 yıl sonra dünyaya barış mesajı verdiklerini vurguladı.
Cephede çarpışan ülkelerin şimdi dost olduğunu kaydeden Kaşdemir, "Bizimle cephede çarpışan ülkelerle yıllar sonra oluşan dostluk çok önemli. Biz şimdi bu ülkelerle, tüm dünyaya, 103 yıl sonra dostluk mesajları veriyoruz. 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Anzak törenleri için gönderdiği telgrafta da bahsedildiği gibi; evet, artık savaş geride kaldı, savaşta ölen yabancı askerler de burada bize emanet. Çanakkale'de Mehmetçikler ile birlikte yan yana yatıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Kaşdemir, Çanakkale'de gençlere ecdadı anlattıklarını belirterek, "Evet; biz burada savaştık, vatanımıza ve bayrağımıza sahip çıktık. ve bu savaşın sonunda şimdi hür bir şekilde ve o dönem savaş yaptığımız ülkelerle barış içinde yaşıyoruz. Bunu tüm gençlere anlatıyoruz. Bizler de bunu tüm dünyaya adeta bir barış mesajı olarak vermek istiyoruz. " dedi.