"100 Milyon Dolarla Hasankeyf'teki Eserleri Kurtaracağız"
Hansankeyf'te incelemelerde bulunan Maliye Bakanı ve Orman ve Su İşleri Bakanı, 100 milyon dolarlık parayla Hasankeyf'teki tarihi eserleri kurtaracaklarını söyledi.
Batman'ın Antik kenti Hasankeyf'e alternatif olarak yapılan yeni yerleşim alanındaki konutları Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte gezen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysi Eroğlu, 100 milyon dolarlık parayla Hasankeyf'teki tarihi eserleri kurtaracaklarını söyledi. Bakan Eroğlu, " Başbakan'a teşekkür ediyoruz, çünkü Hasankeyf için kesenin ağzını açtı" dedi.
İKİ BAKAN YENİ HASANKEYF'İ GEZDİ
Mardin'in Dargeçit ilçesinde yapımı suren Ilısu barajındaki incelemelerinin ardından Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yol kenarında bekleyen bir grup Doğa Derneği üyelerinin protestosuyla karşılaştı. 'Hasankeyf yok olması', 'Hasankeyf'i ve Dicle'yi vermeyeceğiz' diyen Doğa Derneği üyelerini polis, kıskaca aldı. Batman Valisi Yılmaz Arslan, Hasankeyf kazılarından sorumlu Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam ve Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ile bazı il yöneticilerinin bulunduğu yeni yerleşim birimindeki Belediye binasında konuşan Bakan Eroğlu, "Herşeyden önce burada ne kadar tarihi eser varsa gün ışığına çıkaran kazı ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca Hasankeyf için kesenin ağzını açan Başbakan'a da sonsuz teşekkür ediyoruz. Dünyaya örnek ilçe olsun diye Başbakan bize talimat verdi. Burada kültürel bir park alanı için kolları sıvadık. İstanbul'daki tarihi yarımada gibi Hasankeyf'te de yarım ada için bazı kurum ile STK temsilcilerinin görüşünü aldık. Kültürel park alanı için de yer belirledik. Tarihi yerleri kurtarmak görevimiz" dedi.
"HASANKEYF'İN YÜZDE 20'Sİ SU ALTINDA KALACAK"
Hasankeyf'in tamamının su altında kalacakmış gibi değerlendirmeler yapıldığını ifade eden Bakan Eroğlu, "Herşeyden önce Hasankeyf'in yüzde 20'si su altında kalacak. Aslında bu proje tarihi kurtarmaya yöneliktir. İşimiz olmadığı halde tarihi eserleri kurtarmaya çalışacağız. Kültür Turizm Bakanlığı'nın her projeye destek vereceğiz. Yaklaşık 100 milyon dolarlık parayla da tarihi eserler kurtarılacak. Taşınacakları taşıyacağız, taşınamayacakkları su altında koruyup benzerini kültürel parkta yapacağız. Arkeolojik kazılarda çıkan eserler için muhteşem bir müze inşaa edeceğiz. Bu müze hem kapalı, hem de açık olacak. Tarihi Artuklu köprüsünün neredeyse ayakları kalmış. Biz tarihi yarım adada benzerini yapmak istiyoruz. Bu konuda da yetkili biziz. Projeleri onaylayacak Kültür Turizm Bakanlığı'dır. Hem eski evler ile yeni yerleşim birimi bir mi? Biz Hasankeyf'i dünyaya tanıtacak bir çalışma yapıyoruz. Ilısu projesi Hasankeyf'in kurtarılması için bir fırsattır. Yeni yerleşim birimiyle ilgili Başbakan bazı yanlışlıkları düzeltti." diye konuştu.
KAMULAŞTIRMAYA 353 MİLYON TL ÖDENEK
Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, projenin Türkiye'nin standartları üzerinde olduğunu ifade ederek, "Şu ana kadar yeni yerleşim birimine 600 haneden bir katılım olmuş. Bir de daha önce yeni yerleşim biriminde Selçuklu ve Eyyubi kültürünün yansıması olacak vaadi verilmişti. Şu ana kadar bu çalışmalar gerçekleşmedi" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, ilk defa bir projede insana, çevreye ve tarihin korunmasına bu kadar ciddi bir masraf yapıldığını belirterek " tarihi eserlerin taşınmasına yönelik yüksek oranda kaynak ayrıldı. Hiç kimsenin hassasiyeti bizden fazla değil. Bu kadar kaynak ve bu kadar mesai Hasankeyf için yapılıyor. Kamulaştırma için 353 milyon TL kaynak ayrıldı. Hayal edilmeyen rakamlar ortada. Burada birinci sınıf şehir yapılacak. İstismarcılara duyurulur. Hasankeyf'te ideolojik saplantılar için de olanlar hariç, tamamı bu projeye umutla bakıyorlar."dedi.