100 Firmanın 111 Markası Turquality Kapsamında!
Turquality kapsamındaki markalarımız, mevcut destekleri verimli kullanarak dünya pazarlarında marka algılarını daha da güçlendirerek rekabette avantaj kazanıyor" dedi.
"Global marka olma yolunda bugüne kadar 100 firmanın 111 markası, Turquality desteği almaya hak kazandı" açıklamasını yapan ve Turquality'nin kurumlara,ülke ekonomisine katkısını değerlendiren Destek Global Genel Müdürü Emre Vural, "Türk markalarının küresel arenada başarılı olabilmesi, onların yabancı pazarlarda markalaşma süreçlerinin doğru kurgulanmasından geçiyor.
Dünyanın, devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın 2006 yılında çıkardığı, 'Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması ve Türk Malı İmajının Yerleştirilmesine Yönelik Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' sonucunda oluşturuldu. 10 Yılda 10 Dünya Markası Oluşturmayı hedefleyen program ile Türk firmalarının stratejik başarılarının artacağı öngörülüyor. Turquality'nin çok iddialı bir program olduğunu ve gelinen noktada Türkiye için sadece üretim gücünün yetmeyeceğini vurgulayan Destek Global Genel Müdürü Emre Vural, nihai hedefin global Türk markaları çıkarmak olduğunu belirtti.
Turquality'den yararlanmak için belli kurallar var
Bugüne kadar 100 firmanın 111 markasının almaya hak kazandığı Turquality desteklerinden yararlanma sürecinde, bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlaması gerektiğini belirten Emre Vural, işletme içerisindeki zayıf tarafların üstün hale getirilmesi ve işletme dışındaki tehditlerin fırsata çevirebilmesinin önemine değindi.
Emre Vural, "Turquality Programı kapsamında işletmelerin; Stratejik Planlama, Finansal Performans, Marka Yönetimi, Marka Performansı, Tedarik Zinciri Yönetimi, Müşteri, Pazarlama ve Ticaret Yönetimi, Ürün Tasarım/Geliştirme, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurumsal Yönetişim ve Bilgi Yönetimi alanlarındaki performansı inceleniyor" diye konuştu.
"Turquality sürecinde, profesyonel danışmanlık desteği alınmalı"
Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality, değerlendirme aşamasının ön koşulu olarak, ölçümlenebilir değerler bütününün oluşturduğu kurumsallığı temel alıyor. Emre Vural, "Firmanın mevcut yapısını analiz ederek ön değerlendirme çalışmaları yapmak, denetleme kriterleri için gerekli koşulların sağlanmasına yönelik detaylı analizleri gerçekleştirmek, alınacak aksiyonları zaman ve öncelik planlaması yaparak hazırlamak, denetime gelecek Yönetim Danışmanlığı firması tarafından denetim öncesinde istenecek bilgi/belge hazırlıklarını yönetmek, sanal denetim işlemlerini gerçekleştirmek, hazırlık süreci tamamlandıktan sonra Turquality başvuru sürecini koordine etmek çalışmalarını gerçekleştirmek için, kurumların mümkünse uluslar arası danışmanlık firmalarından destek alması gerekiyor" dedi.
Turquality ve marka programlarından faydalanma süresi
Emre Vural, "Marka destek programına alınan firmalar, Müsteşarlık tarafından iş planlarının onaylanmasını takiben 4 yıl, Turquality destek programına alınan firmalar Müsteşarlık tarafından iş planlarının onaylanmasını takiben 5 yıl boyunca destekten faydalanmaktadırlar. 5 yılın sonunda yapılan denetimle tekrar artı 5 yıl daha Turquality teşvikinden yararlanabilme hakkı sağlanabilmektedir. Ancak tebliğde bununla ilgili bazı belirleyici maddeler mevcuttur" diye konuştu.
"Markaların değeri, sahip oldukları güç ile ölçülür"
2023 hedeflerine ulaşabilme noktasında, Turquality'nin işletmelere verdiği desteklerle ilgili açıklamalarda bulunan Emre Vural, "Turquality programı kapsamında kurumlara sağlanan markalaşma desteği ile küresel marka sayısının artması hedefleniyor. Bir ülkenin küresel markalarının artması, o ülkenin itibarının da doğru orantılı olarak artması anlamına gelmektedir. Oluşturulacak bu olumlu algı sayesinde, ekonomik hedeflere ulaşmak daha kolay olacaktır. Türk markalarınınküresel arenada başarılı olabilmesi, onların yabancı pazarlarda markalaşma süreçlerinin doğru kurgulanmasından geçiyor. Turquality kapsamındaki markalarımız, mevcut destekleri verimli kullanarak bu konuda uluslararası rekabete avantajlı başlıyor" diye konuştu.
"Markalaşma, katma değeri ve bilinirliği artırıyor"
"Turquality ve Marka programları sayesinde, markaların itibarı, rekabet gücü ve ihraç ürünlerinin birim fiyatları artmaktadır. 2011'de 87 milyon tonluk malın kilosunu ortalama 1,47 dolardan ihraç ederken, 2011 yılında Turquality programına dahil olan firmaların ihraç ürünlerinin ortalama kilogram fiyatı 2,15 dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu da Turquality ve marka programlarının firmalara; markalı, katma değeri yüksek ürün ihraç etme fırsatı sunduğunu göstermektedir" açıklamasını yapan Emre Vural, "Turquality kapsamında bulunan markalar büyük ataklar yaparak, Almanya, Rusya, İngiltere, ABD'ye yaptıkları ihracatı artırmışlardır" dedi.
Artık Hizmet Sektörü de Turquality kapsamında!
Devlet destekli markalaşma programı Turquality, hizmet sektörü markalarını da kapsama aldı. "Turquality, şimdiye kadar yalnızca sanayi markalarının desteklenmesini içeren bir süreçti. Resmi Gazete' de yayımlanan kararla birlikte 'döviz kazandırıcı hizmet sektörleri'nin de Turquality kapsamına girmesi sağlandı" açıklamasını yapan Emre Vural, "Hizmet sektörüne sağlanacak destek miktarlarıbelirlendi. Hizmet sektörü Turquality Komitesi kurulacak ve bu komite kapsama alınacaklara karar verecek. Komitenin sekretaryası, bakanlık tarafından yürütülecek. Ayrıca TİM'in de içinde yer alacağı bir çalışma grubu kurularak süreç işleyecek" diye konuştu.