10 Yıl Önce Saçmalıyorduk
Türkiye-ab Karma Parlamento Komiyonu Eşbaşkanı Lagendijk İlk Kez Görüştüğü Şehit Ailelerinin, "Sık Sık Gittiğiniz Diyarbakır'da Görüştükleriniz Gibi Bizimle de Görüşmeniz Bir Kazançtır. Evladınızın Bayrağa Sarılı Tabutunu Görmek Ne Kadar Zor Bilir Misiniz" Sitemleri Karşısında Bir İtirafta Bulunarak, "10 Yıl Önce Daha Az Bilgi Sahibiydik ve Saçmalıyorduk" Dedi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komiyonu Eşbaşkanı Lagendijk ilk kez görüştüğü şehit ailelerinin, "Sık sık gittiğiniz Diyarbakır’da görüştükleriniz gibi bizimle de görüşmeniz bir kazançtır. Evladınızın bayrağa sarılı tabutunu görmek ne kadar zor bilir misiniz" sitemleri karşısında bir itirafta bulunarak, "10 yıl önce daha az bilgi sahibiydik ve saçmalıyorduk" dedi.
TÜRKİYE-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ilk kez şehit aileleriyle biraraya geldi. Lagendijk, TBMM’de Şehit Aileleri Federasyonu ve Terör Mağdurları Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hamit Köse ve beraberindeki heyet ile görüştü. Görüşmede Lagendijk, şehit ailelerinin sitem dolu sözlerine yanıt verirken zorlandı.
Köse, Lagendijk’e "Eğer derneğimize gelseydiniz, şehit verdiğimiz yüzlerce gencin, evladımızın, duvarlarımızda bulunan resimlerini görecek ve bir şehit evinde neler hissedildiğini yaşayacaktınız. Yine de terör başladıktan 20 sene ve 30 bin insanı şehit verdikten sonra sizinle görüşmekten memnunuz" dedi. Köse, Lagendijk’e "Sık sık gittiğiniz Diyarbakır’da, görüştüğünüz malum kişiler dışında, bizimle görüşmüş olmanız da bir kazançtır. Siz vatan görevi için askere yolladığı evladınızı, bayrağa sarılı tabutuyla karşılamanın ne demek olduğunu bilir misiniz?" diye sitem etti.
Bu sözler üzerdine Lagendijk, AB’nin terörizme karşı yaklaşımının değiştiğini belirterek, "10 yıl önce daha az bilgi sahibiydik ve saçmalıyorduk. Ama son yıllarda Madrid’de, Londra’da meydana gelen olaylar terörle ilgili algımızı değiştirdi" dedi. Lagendijk, şehit ailelerine "Başınız sağolsun" diyerek sözlerine son verdi.
KINAMA KARARI Lagendijk, AB Karma Parlamentosu Komisyonu’nun diğer eş başkanı Joost Yaşar Yakış ile dün ortak basın toplantısı düzenledi. Eş başkanlar, TBMM’de iki gün süren toplantı sonunda oybirliğiyle "PKK terörünün kuvvetle kınanması" kararı alındığını açıkladı. Yakış, genel kurulun, "PKK’nın terör örgütü olduğunun kabul edildiğini tekrarladığını ve faaliyetlerinin kınanması" için oybirliğiyle karar aldığını bildirdi.
AB YUMUŞAK DEĞİL Lagendijk de "Bazen kafa karışıklıkları, AB’nin terör konusunda daha yumuşak olduğu izlenimi olabiliyor. PKK’nın yaptığı terörizmi kuvvetle kınıyoruz" açıklamasını yaptı. Lagendijk, "35 bin insan öldükten sonra mı PKK’yı terör örgütü kabul etme noktasına geldiniz" sorusu üzerine ise şöyle dedi: "AB’nin yaklaşımlarında küresel gelişmeler etkili oldu. 11 Eylül gibi. Terör olayının o kadar uzak olmadığını, kendi mahallemizi de vurabileceğini gösterdi. Sonra Güneydoğu Anadolu’da önemli adımlar atıldı. DTP Meclis’e girdi. PKK’nın şiddete başvurmasının Kürtlere bir avantaj sağladığı düşünülemez. DTP’nin parlamentoda olması çözüm umudu oldu. PKK’nın bu çözümle ilgili olmadığı anlaşılıyor. DTP’nin parlamentodan çıkarılmasını istiyor olabilirler. Türkiye bu tuzağa düşmemeli." Lagendijk, "DTP’ye de PKK ile arasına mesafe koyması, bugüne kadar olduğundan daha net bir şekilde yaklaşımını ifade etmesi çağrısı yapıldı, PKK’ya karşı daha kuvvetli ifadeler kullanması istendi" dedi.
301 MAZERETİ KALMADI Lagendijk, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi konusunda ’harekete geçme zamanı geldiğini’ vurguladı.
Eylemleri desteklemediğinizi açıklayın
LAGENDIJK, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk’ü TBMM’deki makamında ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lagendijk, parti kapatmanın iyi bir fikir olmadığını söyleyerek, "DTP’den, PKK’nın stratejisini, eylemlerini desteklemediğini açıklamasını bekliyoruz" dedi. Ahmet Türk ise "Demokratik zeminde kalıp, siyaset yaparak sorunların çözülebileceğine inanıyoruz ve bunu ifade ettik" diye konuştu.