Haberler

10. Kalkınma Planı'nda Sağlık Turizmi Toplantısı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan ve sağlık turizminin geliştirilmesi hedeflenen ilk üç il Antalya, İstanbul ve Bursa oldu.

Sağlık turizminin geliştirileceği ilk üç ilden biri Antalya

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Sağlık Bakanlığı'nın 10. Kalkınma Planında Sağlık Turizmi Değerlendirme Toplantısı'na sağlık turizmi kümelenme paydaşları İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, ATSO ve özel hastane temsilcileri ile birlikte katıldı. Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan ve sağlık turizminin geliştirilmesi hedeflenen ilk üç il Antalya, İstanbul ve Bursa oldu. Sağlık turizminde iyi örnek uygulamalarını anlatıldığı toplantıdaki sunumlarda sağlık turizmi için Antalya'nın gerek altyapı gerekse deneyim olarak son derece avantajlı konumu vurgulandı, BAKA'nın başlattığı Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmalarındaki aşama ile bundan sonraki eylem planı da anlatıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdiği ve 2 gün süren 10. Kalkınma Planında Sağlık Turizmi Değerlendirme Toplantısı'na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile Antalya ve Bursa'dan sağlık turizmi temsilcileri ile ilgili kuruluşlar katıldı. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr. Ömer Tontuş, sağlık turizminin geliştirilmesinin hedeflendiği 3 şehirden birinin Antalya olduğunu söyledi. 10. Kalkınma Planı içerisinde sağlık turizminin "Öncelikli Dönüşüm Programları" kapsamına alındığını söyleyen Tontuş, Kalkınma Bakanlığı'nın konuyla ilgili eylem planı hazırladığını belirtti.
GEREKENLER ANTALYA'DA MEVCUT
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan ve sağlık turizminin geliştirilmesinin hedeflendiği ilk üç il İstanbul, Antalya ve Bursa oldu. Sağlık turizminde iyi örnek uygulamalarını anlatmak üzere toplantıya davetli olarak katılım sağlayan Antalya ve Bursa illerine sunum hakkı verildi. Antalya ve Bursa'dan toplantıya katılan Sağlık Turizmi temsilcileri, illerindeki sağlık turizmi çalışmalarını ve eylem planları hakkında bilgi verdi. Değerlendirme toplantısına davetli olarak Antalya'dan katılan BAKA, İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, ATSO ve özel hastane temsilcileri, sunumlarında Antalya'nın sağlık turizmi açısından gerek altyapı olarak gerekse deneyim olarak son derece avantajlı bir konumda olduğuna vurgu yaptı.

Antalya'da sağlık turizminin gelişimi için tüm aktörlerin birlik ve beraberlik içinde çalıştığını söyleyen ATSO Genel Sekreteri Vildan Demer, BAKA'nın başlatmış olduğu 'Sağlık Turizmi Kümelenme' çalışmalarında gelinen aşamayı ve bundan sonra ATSO koordinatörlüğünde yürütülecek olan kümelenme çalışmalarında yapılacak olan projeleri içeren eylem planını katılımcılarla paylaştı. Demer, sunumunda Antalya Sağlık Turizmi Küme katılımcıları arasında 48 özel, 17 kamu, 28 sağlık kuruluşu, ilgili seyahat acentesi ve konaklama tesisinin bulunduğunu anlattı.

DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, Özel Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Özlem Atay ise, Antalya'nın sağlık turizmi potansiyelini anlatarak, istatistiklerde Antalya'nın sağlık kapsamında yaklaşık 12 bin yabancı hastaya hizmet verdiğini ve BAKA destekli yürüttükleri projeyle yurtdışında daha etkin tanıtım yapabildiklerini belirti. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş ise, kamu hastanelerinin sağlık turizmi alanındaki çalışmalarını anlatırken, BAKA'nın desteklediği projelerle sağlık turizminde daha güçlü adımlar attıklarını belirtti. Yapılan projelerle hedef pazarlarda daha iyi tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan Taş, BAKA'ya teşekkür etti.

BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Esra ALAGÖZ Kaya da, bir yılı geçen süredir Antalya Valiliği önderliğinde Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları'nı anlattı. Kümelenme çalışmalarında asıl hedefin Antalya'nın sağlık turizminde marka haline getirilmesi olduğunu belirten Esra Alagöz Kaya, bu amaçla kümelenme çatısı altında sektörün tüm oyuncularının beraber hareket etme gayreti içerisinde bulunduklarını vurguladı. Özel hastaneleri temsilen toplantıya katılan Antalya Aspendos Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ferhat Kayan ise Antalya'daki özel hastanelerin çalışmalarını, Antalya'da gerçekleştirilen organ nakillerini anlatarak Antalya'da sağlık turizminde yapılan iyi uygulama örneklerini verdi.

Bursa Sağlık Turizmi Temsilcileri ise sunumlarında Bursa'nın termal turizm de iddialı olduğunu ve bu konuda etkin bir şekilde çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Bursa'nın Osmanlı döneminden beri gelen önemini vurgulayan yetkililer, termal turizmin geliştirilmesinin ve tanıtılmasının Bursa için öncelikli hedefler arasında yer aldığını ifade etti. Haliç Kongre Merkezi'ndeki toplantı salonunun girişine Antalya ve Bursa'nın sağlık turizmi çalışmaları, tanıtım materyallerinin sergilendiği stantlar da kuruldu.

Kalkınma Bakanlığı Sağlık ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Fatih Türkmen de, 10. Kalkınma Planı'ndaki 'Öncelikli Dönüşüm Programları' kapsamına alınan Sağlık Turizmi Eylem Planı hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin medikal turizmde dünyanın ilk 5 destinasyonu içerisinde olmayı, 750 bin yabancı hastayı tedavi etmeyi ve 5.6 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini söyledi. Benzer şekilde ileri yaş ve termal turizmde de hedeflerin belirlendiğini ve bunlara uygun eylem planlarının hazırlandığını belirterek 'Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı'nın ayrıntılarına değinen Fatih Türkmen, Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülecek olan Eylem Planına tüm katılımcıların 1 Nisan 2014'e kadar görüş ve önerileri ile katkı sağlamasının önemine dikkat çekti.
BAKA'nın yaklaşık bir buçuk senedir sektördeki tüm paydaşlarla koordineli bir şekilde yürütmüş olduğu sağlık turizmi çalışmaları sektör temsilcilerine verilen desteklerle devam sürecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close