10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof.Dr.Tunç Alkın, intihar ve intihar girişiminin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ve Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 27 bin kişinin intihar ederek...
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tunç Alkın, intihar ve intihar girişiminin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini ve Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 27 bin kişinin intihar ederek hayatını sonlandırdığını yine yaklaşık 500 bin kişinin de intihar girişiminde bulunduğunu ifade etti.
Türkiye Psikiyatri Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Başkan Alkın, intihar olgusu konusunda, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme günü ilan edildiğini hatırlattı.
İntiharın birden fazla etkene bağlı gelişen karmaşık bir davranış olduğunu belirten Alkın, şöyle devam etti:
"Başta depresyon olmak üzere ruhsal hastalıklar intihar riskinde 10 kat artışa sebep olur. Yapılan araştırmalarda İntiharların yüzde 90'ında bir psikiyatrik tanı varlığı gösterilmiş olmasına rağmen beklenenin aksine bu kişilerin yalnız dörtte biri ölümleri öncesinde bir sağlık kuruluşuna başvurmuşlardır. Ölümcül sağlık problemi olan bu kişilerden yüzde 75'i fark edilememiş ve sağlık hizmetlerinden yararlanamamıştır. Psikiyatrik tedaviye ihtiyaç duyan bu kişilerin, erken fark edilmesi ve etkin tedavilerinin sağlanması yönünde toplumsal duyarlılığın artırılmasına ihtiyaç vardır."
İntiharı önleme çerçevesinde ateşli silahlara ulaşımın da önemli bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Alkın, Türkiye'de son 15 yılda ateşli silahlarla intihar oranlarında belirgin bir artış olduğunu dile getirdi.
Son verilerin Türkiye'de her 4 intihardan birinde, ateşli silah kullanıldığını gösterdiğine dikkati çeken Alkın, "Ateşli silahlara kolay ulaşabilme bunun bir intihar aracı olarak kullanılma riskini artırmaktadır. Bu sebeplerle silah teminini kısıtlayan yasal düzenlemeler, silahların evde bulundurulduğu durumlarda alınması gereken önlemler geliştirilmelidir" ifadesini kullandı.
Alkın, şunları kaydetti:
"10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü her yıl intihar sonucu yitirilen yaşamlara, intiharın yıkıcı etkilerine ve intihardan etkilenmiş hayatlara odaklanma imkanı sunacak, sağlık sektörü ve çalışanlarını değil tüm kurumları bu konuda duyarlı olmaya ve önlemede çaba harcamaya ve beraber çalışmaya, el birliği ile intiharı önleme konusunda beraber çalışmaya çağırmaktayız"
Muhabir : Ankara
Yayıncı : Ebubekir Gülüm - ANKARA