1.uluslararası Üniversite-Sanayi İşbirliği, Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, Türkiye'nin en temel ihtiyacının teknoloji olduğunu belirterek, "Teknoloji sadece iktisadi bağımsızlığımız için değil, siyasi ve askeri bağımsızlığımız için de olmazsa olmazımızdır.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, Türkiye'nin en temel ihtiyacının teknoloji olduğunu belirterek, "Teknoloji sadece iktisadi bağımsızlığımız için değil, siyasi ve askeri bağımsızlığımız için de olmazsa olmazımızdır. Teknolojiyi transfer eden değil, teknolojiyi üreten ve sahip olan bir ülke olduğumuzda, gerçek manada ekonomik, siyasi ve askeri bakımdan güçlü bir ülke haline gelmiş olacağız." dedi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSİTEM) ile Manisa Teknokent ve Kocaer firması tarafından 18-19 Aralık'ta düzenlenen "1.Uluslararası Üniversite-Sanayi İşbirliği, Ar-Ge ve İnovasyon Kongresi" Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.
MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Çelebi, kongrede yaptığı konuşmada, Türkiye'de özel sektör, iş dünyası ve üniversitelerin, teknoloji üretilmesi noktasında sorumluluk almaya başladığını söyledi.
Türkiye'nin en temel ihtiyacının teknoloji olduğunu dile getiren Çelebi, "Teknoloji sadece iktisadi bağımsızlığımız için değil, siyasi ve askeri bağımsızlığımız için de olmazsa olmazımızdır. Teknolojiyi transfer eden değil, teknolojiyi üreten ve sahip olan bir ülke olduğumuzda, gerçek manada ekonomik, siyasi ve askeri bakımdan güçlü bir ülke haline gelmiş olacağız. Teknoloji elbette Ar-Ge, tasarım merkezleri ve inovatif çalışmalar ile sağlanıyor. Rakamlar her şeyi anlatıyor. Türkiye, özellikle son 15 yılda AK Parti iktidarı döneminde teknolojide büyük bir sıçrama katetti. Bunu çok açık ve net olarak görüyoruz. Ar-Ge'nin GSMH içindeki payı, Ar-Ge personelinin payı, Ar-Ge merkezlerinin payı ve patent sayılarında son 15 yılda çok büyük bir sıçrama yaşandığına hep birlikte şahit oluyoruz." diye konuştu.
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise Manisa Celal Bayar Üniversitesinin uygulamaya geçirdiği iş yeri uygulama eğitiminin çok önemli bir adım ve örnek alınacak bir çalışma olduğunu ifade etti.
Üniversitelerin asıl fonksiyonunun bilgi üretmek olduğunu ifade eden Berber, "Altyapı olmadan, teknolojiyi ancak takip edersiniz, Çin'in yaptığı gibi transfer etmeye çalışırsınız ama teknolojiyi üretemezsiniz. Altyapı yoksa ve ekosistem kuramamışsanız, sürekli transfer etmekle uğraşır durursunuz." dedi.
Manisa'nın, bölge olarak tarımda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğuna ve bu alanda geliştirilecek teknoloji ile tarımın çok daha rahatlıkla sürdürülebileceğine işaret eden Berber, şöyle devam etti:
"Bu potansiyelin de henüz daha yüzde onlarını değerlendirebildiğimizi düşünüyorum. Yine teknolojiyi kullanarak, daha çok bilgi üreterek, daha çok üreticilerle, bu sektördeki insanlarla iş birliği yaparak bunu da geliştirme imkanımız olduğunu düşünüyorum. Klasik anlamda değil ama tarım teknolojileri anlamında özellikle genetik ve biyolojik anlamdaki çalışmalara çok ihtiyacımız var. Bizim şu anda hem verimliliği artırarak, hem de kalıntı problemini çözerek sağlıklı gıdalar ve tarım ürünleri üretme anlamında çok büyük yeniliklere ihtiyacımız var. Bunları sahada görüyoruz, yaşıyoruz. İhracat sorunlarımızın birinci sırasında bu geliyor. Ürettiğimizi dışarıya satamıyorsak, içeride de tüketmememiz lazım."
Kongreye, Manisa Milletvekili Berber ve MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Çelebi yanı sıra Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, Manisa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Ar-Ge ve tasarım merkezleri, teknoloji şirketleri, girişimciler, teknoparklar temsilcileri ve öğrenciler katıldı.