Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın birçok ülkesinden gurmelerin katıldığı 1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali Gaziantep'te başladı.

1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali'nin tanıtım için önemli bir adım olduğunu ifade eden Yazar Ahmet Ümit, "Çocukluk yıllarımda Gaziantep'in birçok bölgesinde büyük bağlar vardı. Çocukluğumuz bu bağlardan üzüm toplamakla geçti. Ama günümüzde bu bağların büyük bir bölümü bitti. Şire Festivalindeki temel amacımız Gaziantep'in bağ bozumu geleneğini yaşamak ve yaşatmak, bunun yanında Gaziantep öğelerinin dünyaya tanıtımını sağlamaktır. Benim için Gaziantep'in bütün öğeleri ve kültürel yapısı önemli. Bu festivalin gelenekselleşmesi için elimizden geleni yapacağız. Sabahın erken saatlerinde önceden tespit ettiğimiz bağa geldik. Geleneklere uygun olarak bağ bozumunu gerçekleştiriyoruz. Büyük bir ilgi var. Bu gelenekten farklı olarak Gaziantep'te bağ bozumunun ardından şire yapımı gerçekleştiriliyor. Bu gün bu olayları dolu dolu yaşayacağız." dedi.

DEĞİŞEN GAZİANTEP'İN SİMGESİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, değişen Gaziantep'in gerçek simgesinin bugün burada olduğunu söyledi. Böylesi kültürel bir etkinlikte olmaktan son derece mutlu olduğunu dile getiren Güzelbey, bir taraftan kültüre hizmet etmesi için bu binayı hizmete açtıklarını diğer taraftan da turizme hizmet etmesini istediklerini kaydetti.

Cumhuriyettin ilanından önceki yıllarda Gaziantep'teki gösterişli binaların çoğunluğunun Ermenilerin elinde bulunduğunu belirten Güzelbey, "Bu evlere karşılık Türklerin yaptığı binalardan birisi de bu Şirehanı'dır. Bir yandan somut kültüre sahip çıkılırken diğer yandan da somut olmayan kültüre de sahip çıkılmaya başlandı. İşte o da bizim bugün burada yaptığımız şire festivalidir. Şire Gaziantep'in tarihinde çok önemlidir. Yaşı 50'nin üzerinde olanlar Gaziantep'te şire yapımını özlemle hatırlıyorlardır. Örneğin ben hatırlıyorum." diye konuştu.

Gaziantep'in somut kültürüne sahip çıktığı gibi somut olmayan kültürüne de sahip çıkacağını vurgulayan Güzelbey, bundan sonra el birliği ile Şire Festivali'nin devam edeceğini bildirdi. Güzelbey yurt dışından ve yurt içinden gelen misafirlerin bugün Gaziantep'in şire geleneğine destek vermek için geldiğini, bu geleneğin ise yüz yıllarca devam etmesi temennisinde bulundu.

1. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçeçek Festivali'nin Gaziantep kültürü için önemli bir misyonu üstlendiğini ifade eden Tahir Tekin Öztan, zengin Türk mutfağının tanıtabilmek için çok sayıda festivalin yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Zengin bir mutfak kültüründen bahsediyoruz. Bu kültürü dünyaya tanıtmak için çok sayıda festivaller yapmak ve doğru hedef kitlelerine ulaşmak zorundayız. Bugün şire festivalimiz doğru hedeflere ulaşarak startını almıştır. Dünyanın birçok ülkesinden gelen gurme ve gazeteciler yanında İstanbul'dan katılan TV program yapımcıları, gazeteciler, gurmeler ve köşe yazarları bu tarihi anın dakika dakika belgelenmesini sağlamaktadırlar." açıklamasını yaptı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata da, böyle bir kültürel festivali Gaziantep'e kazandıranlara teşekkür ederek, "Gördüğüm kadarıyla şire Gaziantep'in geçmişinde çok önemli bir yer tutuyor. Çok uzun yıllar Gaziantep'in kültüründe ve ekonomik yaşantısında bir yerinin olduğunu gördüm. Bu kültür uzun zamandır unutulmuştu. Ama Tahir Bey'in girişimleri ile tekrar canlanıyor. Bu festivalin İstanbul yerine Gaziantep'e yapılması da çok önemli." şeklinde konuştu.

YABANCI KONUKLAR DESTEK VERDİ

Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali'ne katılmak üzere Amerika, İngiltere, Fransa, Romanya, Bulgaristan, Güney Kore, Tunus, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan ve Slovenya'dan katılan gurme ve ünlü şefler şire festivalinde destek verdiler.

Genel Koordinatörlüğünü Ahmet Ümit'in yaptığı "1. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali" Şirehan Hotel, Sahan Grup, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şehitkâmil Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Okan Üniversitesi Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve TÜRSAB'ın destekleriyle yapılıyor.

Açılış programından sonra konuk misafirlerin ve gurmelerin katılımı ile üzümler tepelenerek şire haline getirildi ve pekmez, bastık, sucuk, dilme, muska gibi Gaziantep'e has şirelikler yapıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title