1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Anadolu'nun birçok medeniyetlerden aldığı birikimle geleneksel tıbbın da beşiği olduğunu vurgulayarak, Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi'nin, bu uygulamaların geleceğe de aksettirilmesi konusunda yeni bir ışık ve heyecan olacağını belirtti.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Anadolu'nun birçok medeniyetlerden aldığı birikimle geleneksel tıbbın da beşiği olduğunu vurgulayarak, Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi'nin, bu uygulamaların geleceğe de aksettirilmesi konusunda yeni bir ışık ve heyecan olacağını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen "Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi"nde konuşan Gümüş, yurt içi ve dışından yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı kongreye gösterilen yoğun ilgiye teşekkür etti.
Bu kongreyle ülkenin geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında uluslararası ölçekli bir konuma ulaşacağını anlatan Gümüş, modern tıp ile geleneksel tamamlayıcı tıbbın entegrasyonunun sağlanması hususunda önemli bir mesafe katedileceğini söyledi.
Gümüş, kongrede bilim insanlarının bildiri, poster sunumları, vaka tartışmaları, atölye çalışmaları ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının her yönüyle ele alınacağını belirterek, "Bu bağlamda kongrede 65 panel, 176 konu başlığı bulunmaktadır. 170'i yerli, 88'i yabancı olmak üzere toplam 248 kıymetli konuşmacımız bu konuları enine boyuna tartışacaktır. Aynı zamanda programda eş zamanlı fuar organizasyonu ve atölye çalışmaları gerçekleşecektir. Halka açık olacak fuar alanında kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yine atölye eğitimleri kapsamında alanında marka olmuş, yerli ve yabancı eğiticilerle 19, uygulama alanında 600 kişiye yönelik atölye çalışmaları gerçekleşecektir." diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sağlıkta son 15 yılda gerçekleşen dönüşümle, ülkenin modern tıp alanında sağlık hizmetlerine erişim, memnuniyet ve sağlık göstergelerinde birçok gelişmiş ülkenin önüne geçtiğini vurguladı.
Gümüş, "Anadolu birçok medeniyetlerden aldığı birikimle geleneksel tıbbın da beşiğidir. Bu kongre, binlerce yıldır geleneğimizde olan bu uygulamaların geleceğimize de aksettirilmesi konusunda yeni bir ışık ve heyecan olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
"Mevzuatlar gözden geçirilmeli"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Zsuzsanna Jakab, geleneksel tıp stratejisinin önemini ve ülkelerdeki tarihini anlattı.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmetlerinin güvenli ve etkili şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla mevzuatların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ve sağlık sistemi içerisinde olması için çalışmaların başlatıldığını anlatan Jakab, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Buna özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Tarih boyunca modern ve konvansiyonel tıp alanında gerçekten çok güçlü metodolojiler geliştirilmiştir. İlaçların etkisini yükseltmekle, aynı zamanda iyi üretilmiş ilaçların piyasaya sürülmesi ve kullanılması, aynı zamanda sürveyans ve yan etkilerle ilgili çalışmalar yapılmış. Bugün farklı metodojilerin geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili olarak da uygulanması gerekmektedir. Bu da düzenleyici kurumların, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın modernleşmesi anlamında yapması gereken işlem olduğuna işaret etmektedir. Bu anlamda düzenleyici kurumlar, geleneksel reçetelerin yasal hale gelmesini sağlayacaktır. Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın ürünlerinin de düzenlenmesi gerekmektedir."
Geleneksel ve tamamlayıcı aynı zamanda modern ve konvansiyonel tıbbın bir araya getirebileceği her bir sistemin ve en iyi uygulamalarının alınıp zayıflıkların giderilebileceğini düşündüğünü ifade eden Jakab, "Çin tıbbı, diyet ve egzersiz ve çevresel etkilerle ilgili olarak bütüncül bir yaklaşımla insanlara yaklaşmaktadır. Tabii diğer ülkelerdeki sağlık sistemlerine bakıldığında örneğin Hindistan da buna benzer yaklaşım göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nde, Anadolu geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarını ve tecrübelerini anlamaya çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da çalışmaya hazırız. Bunlar tarihi varlıklarımız." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Jakab'a hediye takdim etti. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş de Bakan Demircan hediye takdim etti.