1. Uluslararası Demokrasi Sempozyumu"
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Türk milletinin baskılara boyun eğmeyeceğini, özgürlük ve bağımsızlığını koruyacağını, meşru haklarından hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Türk milletinin baskılara boyun eğmeyeceğini, özgürlük ve bağımsızlığını koruyacağını, meşru haklarından hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.
Coşkun, Güre Yerleşkesinde gerçekleştirilen "1. Uluslararası Demokrasi Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, Giresun Üniversitesi olarak demokratikleşme yolunda yürüyen insanlığa ışık olabilme adına 16 ülkeden 120'ye yakın bilim adamının katılımıyla sempozyum düzenlediklerini belirtti.
Demokrasinin en önemli özelliklerinden birinin de insanın, toplum ve devletle olan ilişkisi ile haklarını diğer siyasi sistemlere göre en çok koruyan ve teminat altına alan rejim olduğuna işaret eden Rektör Coşkun, şöyle dedi:
"İnsana saygı göstermek, insan onurunu korumak, onun yaradılıştan gelen haklarını kullanmasını temin etmek, Türk tarihi ve medeniyetinin de mirası olan ulvi değerlerdir. Bu değerin, devlet ve toplum hayatına hakim kılınması hepimizin sorumluluğudur. Ancak bilindiği gibi çok eski çağlardan bugüne kadar dünyanın çeşitli bölgelerinde, demokratik rejimler darbe girişimleriyle kesintiye uğratılmaya çalışılmış, bu girişimlerin bazıları başarılı olurken bazıları ise tarihinin sayfalarında karanlığa gömülmüştür."
Cevdet Coşkun, günümüzde dünyanın birçok bölgesinde terörizm, nefret söylemleri, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığı gibi insanlığı tehdit eden hastalıklı akımların giderek yaygınlaştığını dile getirerek, her fırsatta dünyaya demokrasi ve insan hakları dersi veren gelişmiş Batılı ülkelerin, en temel insan haklarının hiçe sayıldığı coğrafyada çok kötü bir imtihan verdiğini ifade etti.
Bugün demokrasinin kesintiye uğradığı Halep'te enkaz altında kalanın sadece masum çocuklar değil, tüm insanlık, insan vicdanı olduğuna dikkati çeken Coşkun, "Bu süreçte Türkiye, köken, inanç, dil ve meşrep ayrımı gözetmeden 3 milyon sığınmacıya kapısını açarak sadece kendi vatandaşlarının değil, dünyada kendine uzanacak bir yardım eli arayan tüm mazlumların ve mağdurların yanında olduğunu bir kez daha göstermiştir." diye konuştu.
FETÖ'nün darbe girişimi
Rektör Coşkun, inançları veya fikirleri ne olursa olsun tüm vatandaşlarına eşit davranan, bireysel, siyasi ve kültürel farklılıkları zenginlik olarak gören bir devlet anlayışına hakim olan Türkiye'nin, 15 Temmuz gecesi terörist bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıllarca insanımızın güven ve iyilik duygularını istismar ederek büyüyen, 'hoca ve asker' kisvesine bürünmüş bir grup hain tarafından girişilen bu menfur darbe teşebbüsü karşısında 7'den 70'e tüm halkımızın ortaya koyduğu kahramanca direniş, milletimizin demokrasi ve insan haklarına bağlılığının timsali olmuştur. Türk milleti baskılara boyun eğmeyeceğini, özgürlük ve bağımsızlığını koruyacağını, meşru haklarından hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Tanklara, helikopterlere, F-16'lara ve makineli tüfeklere karşı göğsünü siper ederek, darbecilere karşı bir taş bile atmadan demokrasisini, milletini ve devletini koruyan halkımız, gösterdiği demokratik olgunlukla bütün dünyayı hayret ve hayranlık duygusu içerisinde bırakmıştır."
Sempozyum genel koordinatörü Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen ise dünyada 400 darbe gerçekleştirildiğini, bunların 8'inin ise Avrupa'da meydana geldiğini kaydederek, "Son dönemde bir darbeler serisi dünyaya musallat olmuş durumda. Ne yazık ki Türkiye de bu süreçte fazlasıyla öne çıktı. Bu sempozyum 'dünya' kavramını enine boyuna tartışmayı, gelecek nesillere daha sağlam bir dünya bırakmayı ve bunlar için kılavuz olmayı hedeflemektedir." ifadesini kullandı.
Ana teması "Darbeler ve tepkiler" olan ve 16 ülkeden 120'ye yakın bilim adamının katıldığı sempozyumda, 15 Temmuz darbe girişimi, Cumhuriyet dönemi darbeleri ile Osmanlı, Türk dünyası, Amerika, Afrika, Avrupa ile Asya kıtalarındaki darbeler değerlendirilecek.
Sempozyumun yarınki kapanış panelinde ise Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan, "Darbe Döneminde Medyanın Algı Yönetimine Etkisi: Mısır ve Türkiye Karşılaştırması" konulu sunum gerçekleştirecek.