Haberler

1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk Vakfı Başkanı Şirin: "(Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014 2018 Stratejisi Belgesi) Düşlerimizi yazmadık, çok gerçekçi davrandık. Bunlar hayata geçmezse o zaman, ...

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, birinci taslağı hazırlanan "Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 Stratejisi Belgesi" için, "Düşlerimizi yazmadık, çok gerçekçi davrandık. Bunlar hayata geçmezse o zaman, işte yine bazı insanlar, 'Düşlerini yazdı, Ankara'ya gönderdi' diyecekler. Umarım sahiplenilir" dedi.

Şirin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayelerinde Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi'nin, " Türkiye'nin ilk çocuk ve medya stratejisi hazırlanıyor" başlıklı oturumunda konuştu.

Şirin, ilk taslağı hazırlanan "Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 Stratejisi Belgesi'nin, yoğun bir emeğin ürünü olduğunu aktardı.

"Düşlerimizi yazmadık, çok gerçekçi davrandık. Bunlar hayata geçmezse o zaman, işte yine bazı insanlar, 'Düşlerini yazdı, Ankara'ya gönderdi' diyecekler. Umarım sahiplenilir" diyen Şirin, belgenin muhatabının yalnızca hükümet olmadığını, toplumun ve bireyin de bu belgeyi sahiplenmesi gerektiğini vurguladı.

Belge hazırlanırken Türkiye'de ilk defa çocuk görüşlerine yer verildiğini ve çocuğa saygı anlayışının merkeze alındığını ifade eden Şirin, şöyle devam etti:

"Türkiye'de artık bundan böyle çocuklarsız yola çıkılmamalıdır. Çocuğun katılım ilkesi, çocuğun kendisini ifade edebileceği her ortamda kendisiyle ilgili konularda görüş açıklayabileceği süreci başlatamazsak çocuk ve medya stratejisi bir anlamda mevcut anlayışın tekrarı olacaktır. Bu çeçevede bir algı yenilemesine ihtiyaç vardır. Bu belgeyi hazırlarken, bizim en büyük heyecan kaynağımız çocuklarımız olmuştur. Hükümet olmamıştır, bir bakanlık olmamıştır, bir genel müdürlük olmamıştır, başta Çocuk Vakfı olmak üzere, bir sivil toplum kuruluşu olmamıştır, hiçbir yer olmamıştır. Sadece çocuklara güvendik ve çocuklar bu heyecanı bize verdi. Bu ülke, çocuklara eğilmeyi öğrenmediği sürece çocuklar adına ortak iyilere ulaşamayacaktır. O bakımdan bu belgenin birinci paydaşı çocuklardır. Çocuklarsız bu strateji belgesinin hayata geçmesi mümkün değildir, buna inanmıyoruz. Çünkü bugüne kadar bu strateji belgelerinin hiçbirisi çocuklarla paydaş olarak hayata geçmedi."

Şirin, katkı veren kuruluşlara da teşekkür etti.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Karakaya

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da kongrenin "Çocuk ve Medya Hareketi'nin önemli bir parçası olduğunu, bu konuda yapılacak çalışmaları "uzun bir yol hikayesi" olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Hazırlık sürecinde tüm kurumların desteğini aldıklarını aktaran Karakaya, "Bu süreç içinde medyanın da desteğini almaya çalıştık. Ben daha önceki algılarımın ötesinde medyanın da yakın ilgisini gördüm. Belki istediğimiz düzeyde değildi ama şahsen, bu süreçte medyanın da bu işin içinde yer alacağını, desteğini alacağımızı hissettim" ifadelerini kullandı.

Strateji belgesinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Karakaya, "Tüm kamu kurumlarının bu işe dahil olmasını, Milli Eğitim Bakanlığının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, Gençlik ve Spor Bakanlığının olmasını çok önemsiyoruz. Onların itiraz ettiği bir noktada, onların katkısını alamadığımız noktada bu işi başarıya ulaştırmamız mümkün değil. Gerek yaptığımız bilgilendirme toplantılarında, medyanın da bu işe mümkün olduğunca angaje olmasını istedik. Bu kongrenin de medya sponsorluğuyla yapılıyor olmasının anlamlı olduğunu, bu pozitif ortamın, medyayla işbirliği içinde devam edeceğini düşünüyorum" dedi.

Sivil toplum kuruluşlarının da katkısının önemli olduğunu vurgulayan Karakaya, çocukların da konuya ilgisinin önemli olduğunu belirtti. Karakaya, oturumu izleyen çocuklardan, kongreye ilişkin açılan sosyal paylaşım sitesi sayfalarına katkı sağlamasını istedi.

Murat Karakaya, çocuk ve medya konusundaki çalışmalara olan desteklerinin süreceğini kaydederek, "Ben, kurumum, RTÜK gibi iletişimde olduğum diğer kurumlar adına şunu diyebilirim ki, bu süreci Ankara'da takip edecek insanlar olduğunu, kurumlar olduğunu biliyorum ve bunun mutluluğunu sizlerle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

RTÜK Üyesi Öztürk

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Nurullah Öztürk, stratejik belgelerin, hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını, ihmal edilmesinin faturasının gelecek kuşaklar açısından çok ağır olacağını söyledi.

Stratejik belgeden istifade edici kurumların başında RTÜK'ün olacağını ifade eden Öztürk, "RTÜK bu belgeden çok şeyler beklemektedir. Alanında bir ilk olması, çok heyecanlandırmıştır" dedi.

Belgenin hazırlanışının tüm süreçlerinde yer aldığını belirten Öztürk, "Herhalde şunu söylemem yanlış olmaz:  Bir anayasa hazırlansaydı ancak bu ciddiyetle hazırlanırdı. Bir kere çalıştaylar, odak grup toplantıları, insanların beyinlerini, düşüncelerini kattığı bir belge hazırlandı. İlgili olabilecek tüm kurumların görüşlerine sunuldu. Hala buna son demedik ve 'taslak' dedik. Kongre sonucunda yeni değerlendirmelerle beraber Aralık ayında son halini aldığında uygulanması için ilgili kurumlara emanet edilecek. Belgenin her açıdan uygulamaya geçirilmesi için bizim bu belgeye sahip çıkmamız gerekiyor " diye konuştu.

Starteji danışmanı Necmettin Oktay, "Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 Stratejisi Belgesi"nin ilk taslağı konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Oktay, belgenin, "Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin tüm taraflarca bilinirliliği ve benimsenmesini yaygınlaştırmak", "Çocuk haklarına saygılı medya içerikleri ve uygulamaları geliştirmek", "Örgün eğitimin tüm kademelerinde medya okuryazarlığı eğitimini geliştirmek", "Hayat boyu öğrenme sürecinde medya okuryazarlığı becerisini geliştirmek", "Medyada içerik oluşturma, izleme ve denetim süreçlerinde çocuğun katılımını sağlamak", "Farklılıklarına bakılmaksızın tüm çocukların eşitlik ve etik kurallar çerçevesinde uygun temsilinin sağlanacağı süreçler geliştirmek", "Kültürel değerlerimize uygun, çocuk odaklı medya içerikleri ve yapımlar geliştirmek", "Çocuk-medya ilişkisine yönelik sivil denetim modelleri geliştirmek", "Çocuğun tüm gelişim özelliklerini dikkate alacak şekilde 'medyaya yönelik' yasal alt yapıyı geliştirmek", "Aile, çocuk ve eğitimcilerin etkin iletişim kurabileceği, güvenli medya geliştirmek", "Erken dönemden başlayarak çocukta okuma kültürü geliştirmek" ve "Çocuk ve medya ile ilişkili araştırma ve uygulama merkezlerini yaygınlaştırmak" amaçlarını taşıdığını ve çok sayıda kurumu ilgilendiren eylemi içerdiğini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title