"1 Milyar Kadın Ayaklanıyor" Etkinliği
Kadına şiddeti protesto amacıyla 14 Şubat Sevgililer Günü'nde birçok ülkede düzenlenen "1 Milyar Kadın Ayaklanıyor" etkinliği kapsamında başkentli kadınlar dans etti.
Kadına şiddeti protesto amacıyla 14 Şubat Sevgililer Günü'nde birçok ülkede düzenlenen "1 Milyar Kadın Ayaklanıyor" etkinliği kapsamında başkentli kadınlar dans etti.
V-Day hareketinin 3 haftalık bir çalışmayla organize ettiği, Çankaya Belediyesi'nin desteklediği Kızılay'daki dans etkinliğine, aralarında avukatlar, öğretim üyeleri, ev kadınları, öğretmenler ve öğrencilerin bulunduğu çok sayıda vatandaş katıldı.
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, burada yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddettin arttığını savunarak, "Dünyada da durum çok farklı değil. Dünyada kadınlar dans edecek, biz de burada dans edeceğiz. Önemli olan burada duygu birliğiyle aynı şeyi kınayarak aynı duygularla birlikte olmaktır" dedi.
V-Day hareketinin Ankara gönüllülerinden Elizabeth Garcia, AA muhabirine, 14 Şubat'ı, ticari bir gün olmadığını göstermek, gerçek anlamı olan sevgiyi ortaya çıkarmak için özellikle seçtiklerini söyledi.
Gönüllü Cansu Kaman da her sene yapılan etkinliğin bu yıl 15. yıl dönümü olması sebebiyle sokağa taşındığını belirtti. Çıkış noktası, aktivist Emma Goldman'ın "Dans edemediğim devrim benim devrimim değildir" sözü olan etkinliğin, Amerika'dan sosyal medya yoluyla duyurulduğunu ve çağrıya 160 ülkenin olumlu cevap verdiğini anlatan Kaman, Türkiye'de ise 18 ilde farklı noktalarda kadınların şiddete karşı dans ettiğini kaydetti.
Katılımcılardan Lütfü Aşık, üç gün önce Amsterdam'da etkinliğin provasında bulunduğunu belirterek, kadınlar özgür olmayınca erkeklerin de özgür olamayacağını ifade etti.
Katılımcı Seval Kök ise "Biz buradayız çünkü ölmeden yaşamak istiyoruz, biz tecavüze uğramadan tacize uğramadan yaşamak istiyoruz. Saat 21.00'den sonra rahatça otobüse binip evimize gitmek, rahatça yürümek istiyoruz. 15 yaşında evlenmemek istiyoruz. Aslında yaşamak denen şeyi yapmak istiyoruz" dedi.
-ODTÜ'lüler de dans etti-
ODTÜ Necdet Bulut Amfisi önünde düzenlenen etkinlikte de ODTÜ öğrencileri ve öğretim üyeleri dans etti.
ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit, AA muhabirine, etkinliğin küresel bir protesto olduğunu belirterek, kadınların dünyanın her yerinde şiddetle karşılaştığını söyledi. Şiddetten yalnızca fiziksel şiddetin anlaşılmaması gerektiğine işaret eden Ecevit, şöyle konuştu:
"Şiddet, psikolojik, ekonomik şiddeti, ensesti, tacizi kapsıyor. Türkiye'de de çok yoğun bir şiddet olayı var. Bizler, yani kadın çalışmaları yapanlar, 1980'lerin başından itibaren şiddete yönelik başkaldırı hareketlerinde bulunduk. Ancak kadına yönelik şiddet giderek artıyor. Buna bir karşı çıkış olması lazım. Bugünkü etkinlikle küresel bir olayın parçası olduk. Buradan dünyaya kadına yönelik şiddete karşı duyarlı olunması gerektiği mesajını veriyoruz. Farkında olmak gerekiyor ve farkındalık yaratmak için de gayret etmek gerekiyor."
Dans etmenin, durumu popülerleştirerek daha çok duyulmasını sağladığını dile getiren Ecevit, bunun "şiddeti hafife almak" anlamına gelmediğini vurguladı.
Muhabir: Ekip
Yayıncı: Eda Ay - ANKARA