1. İstanbul Müzeleri Çalıştayı"
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul'da müze sayısı tespitinin bile probleme dönüştüğünü belirterek, "Bunu hem müze yöneticileri toplantılarını koordine ederken hem de en son bir haber ajansına bir rakam bildirmek gerektiğinde çok derinden hissettim.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul'da müze sayısı tespitinin bile probleme dönüştüğünü belirterek, "Bunu hem müze yöneticileri toplantılarını koordine ederken hem de en son bir haber ajansına bir rakam bildirmek gerektiğinde çok derinden hissettim. Araştırmalar sonucunda en son edinebildiğimiz bilgilere göre İstanbul'daki toplam müze sayısı 91." dedi.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından "İstanbul Müzelerinde Yeni Keşifler, Yeni Düzenlemeler ve Yaklaşımlar" konu başlığıyla "1. İstanbul Müzeleri Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu'ndaki çalıştayda konuşan Yılmaz, İstanbul'un sadece Türkiye'nin değil, dünyanın göz bebeği, kalbi ve merkezi olduğunu söyledi.
İstanbul'un sahip olduğu doğal güzellik ve birikimlere karşın müze sayısı açısından aynı zenginlikten yoksun olduğunu aktaran Yılmaz, "Müze sayısı bakımından aynı birikime sahip mi? Buna gönül huzuru ve rahatlığıyla 'evet' diyemiyoruz. Bu çalışmalar, hem bu ihtiyacı hem bu talebi bilimsel olarak ortaya koyacak ve değerlendirecek ama bundan önce gördüğümüz bir eksiklik vardı. O da İstanbul'un müzelerinin kendi içinde bir koordinasyonu, bir araya gelmesi, ne yaptıklarının ve ne ettiklerinin, her şeyden önce bir sektör ve meslek erbabı olarak bilmeleriydi." diye konuştu.
- "İstanbul'da 91 müze bulunuyor"
Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Yılmaz, şöyle devam etti:
"Şunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim ki İstanbul'da müze sayısını tespit bile bir probleme dönüşüyormuş. Bunu hem müze yöneticileri toplantılarını koordine ederken hem de en son bir haber ajansına bir rakam bildirmek gerektiğinde çok derinden hissettim. Araştırmalar sonucunda en son edinebildiğimiz bilgilere göre, İstanbul'daki toplam müze sayısı 91. Bunlardan 19 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait. 12'si TBMM bağlı Milli Saraylara, 3'ü TSK'ya, 4'ü Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, 9'u İBB'ye ve 9'u da üniversitelere ait, Bunlar resmi kurumlara ait müzeler. Ayrıca 35 adet de özel sektöre ait müze bulunuyor. Böylece İstanbul'da 91 müze olduğunu, araştırmalarımız sonucunda elde etmiş bulunuyoruz."
Rakamları elde etmenin zorluğuna ilişkin bilgiyi, bu alandaki çalıştaylara İstanbul'da bile ne kadar ihtiyaç duyulduğunu anlatabilmek için dillendirdiğini vurgulayan Yılmaz, "Bir diğer temel problem ise sektörümüzdeki müze yöneticilerimizin ise hangi müzemizin nerede olduğunu bilmemesidir. Şüphesiz bu toplantılar, bu ilişkiyi, bu iletişimi çok daha geliştirecektir. Sayı olarak baktığımızda İstanbul'daki müzeler, Türkiye'deki müzelerin yüzde 16'sına tekabül ediyor ama ziyaretçi ve etkinlik olarak baktığımızda çok daha farklı sonuçlar ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.
- "Turist sayısı müze ziyaretçi sayısıyla doğru orantılı"
İstanbul'daki müzeleri ziyaret edenlerin sayısı konusunda da eksiklik hissedildiğini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sayıyı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzeler üzerinden verebiliyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bazı özel müzelerimizin çok fazla ziyaretçi aldıklarını biliyorum ama buraları ziyaret edenlerin sayılarına henüz tam ulaşabilmiş değiliz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Topkapı, Arkeoloji ve Ayasofya müzelerinin ziyaretçi sayısına baktığımızda şu rakamlarla karşılaşıyoruz. 2014 yılında yaklaşık 4 milyon. 2017'de 5 milyon ve 2015'te bu rakam 9,5 milyon. Bizim ülkemizde müze ziyaretçisiyle turist sayısı arasında doğrudan bir bağlantı var. Turist sayısı düştükçe tabii ki İstanbul'daki müze ziyaretçi sayısı da azalmıştır. Bu da bize bir sorumluluk yüklüyor. O da şudur: ülkemiz insanının müzelerle buluşmasını sağlama konusunda ciddi bir gayret göstermemiz gerekiyor. Bu rakamlardan bu sonucu çıkarıyorum."
2018 yılının ilk üç ayında müzeleri ziyaret eden kişi sayısının 2 milyonu geçtiğini kaydeden Yılmaz, "2014'ün yarısını yakalamış durumdayız. Turist sayısı 2015'i geride bırakacak bir artış gösteriyor. Yani bu sene böyle giderse İstanbul, turist sayısı bakımında şimdiye kadar ki en yoğun sayıya ulaşmış olacak. Biz de buradan hareketle 2018 yılında İstanbul'daki ziyaretçi sayısının 10 milyonu aşmasını bekliyoruz." dedi.
- "İstanbul, müze açısından yetersiz bir şehir"
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzecilik konusunda yürüttüğü pek çok çalışma bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, sadece Topkapı Sarayı Müzesi'nde bile 30 ayrı biriminde milyonları bulan restorasyon çalışması yapıldığını belirtti.
Çalışmaların yakından takip edildiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Ama şu bir gerçek ki İstanbul, müze açısından yetersiz bir şehir. Yani İstanbul'un, müze anlayışı, iklimi ve konseptiyle sıfırdan inşa edilecek yeni yapılara ve konsept müzelere ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Elbette meslek erbabının söyleyeceği bizim açımızdan son derece önemli. Bunun yanında üzerinde durmamız gereken konulardan birisi de müzelerimizin vatandaşlarımızla da buluşturulmasıdır. Bu anlamda İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bu sene bir deneme yapmış bulunuyoruz. O da, Sultanahmet Meydanı'ndaki Türk İslam Eserleri Müzesi'nin ramazan ayı boyunca sabah 09.00'dan gece 01.30'a kadar açık hale getirdik. 19.00'dan sonraki ziyaret ücretini de 25 liradan 10 liraya indirdik. Bu hareket bile insanlarla bir heyecan ve ilgi oluşturmaya başladı."
Yılmaz'dan sonra bir sunum yapan İstanbul Müzeler Müdürü Zeynep Kızıltan ise kent genelinde yapılan kazılar konusunda bilgi verdi.
Özellikle Yenikapı'daki kazılar başta olmak üzere Beşiktaş Meydanı ile Aydos Kalesi'nde çok çeşitli bulgulara ulaşıldığını anlatan Kızıltan, ortaya çıkan kalıntıların kentin tarihine ışık tutuğunu örnekleriyle dile getirdi.
Bu alanda ilk kez yapılan ve çeşitli oturumlarla iki gün devam edecek çalıştay, yarın öğleden sonra Beşiktaş'taki kazı alanına gerçekleştirilecek ziyaretle sona erecek.