1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve beraberindeki heyet, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla eski TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli ile eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ı ziyaret etti.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve beraberindeki heyet, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla eski TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli ile eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ı ziyaret etti.
Ak Parti'nin sosyal politikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çalık'ın Bozbeyli ve Kutan'ı ziyaretine, AK Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcıları Ceyda Bölünmez Çankırı, Oya Eronat, Kerim Yıldız, Kemalettin Aydın katıldı.
Bozbeyli'nin evinde gerçekleşen ziyarette Çalık, bugün TBMM'nin açıldığını anımsatarak, Meclis'in açıldığı ilk gün Türkiye'de yaşayan önemli devlet adamlarından biri olan Bozbeyli ile birlikte olmak için ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.
Ziyarette 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin değerlendirmeler de yapıldı. Çalık, "Hem şehitlerimizin içerisinde hem de gazilerimizin içerisinde yüksekokul ve üniversite mezunlarımız vardı. Şehitlerimizin yüzde 40'ı yüksekokul mezunuydu. Gazilerimizin içinde albaylarımız, öğretmenlerimiz de vardı. Bu yaşamış olduğumuz tecrübeler, okumuş insanlarımızın da Türkiye demokrasisine sahip çıktıklarını bize gösteriyor." diye konuştu.
Yaşadığı tecrübeleri paylaşan Bozbeyli ise Çalık'ın kadına şiddet konusunda yaptığı çalışmalara da değinerek, "Kötü olan şiddettir. Kadına şiddet değil çocuğa ve yaşlıya da şiddet kötüdür. O zaman bunun hepsinin adını 'kadına şiddet' koyarsanız bu bir ayrıcalık olur." ifadesini kullandı.
Geçmişte yaşanan darbelere de tanıklık ettiğini anlatan Bozbeyli, 15 Temmuz'da FETÖ'nün gerçekleştirdiği darbe girişimine ilişkin şöyle konuştu:
"Bir kısmında biz acemiydik, halk da acemiydi, yani halk da ne yapacağını bilmiyordu. Türk halkı rehberine inanırsa kahramandır. Türk halkı rehberini tereddüt içinde görürse korkaktır. Türk halkı bir rehbere inanırsa o rehberin ardından her türlü kahramanlığı yapar, tarihte bunun örnekleri vardır, bu son olayda böyle olmuştur."
"15 Temmuz gecesi sivil bir Kurtuluş Savaşı verdik"
Çalık ve beraberindeki heyet daha sonra Recai Kutan'ı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nde (ESAM) ziyaret etti.
Birçok İslam ülkesinin üzüntüyü de sevinci de Türkiye ile yaşadığına dikkati çeken Çalık, "15 Temmuz gecesi anlatılan birçok hikaye var. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki başka ülkelerde görüştüğümüz insanlar evlerindeki altınları, paraları bize vermek istedi, 'Bunları alın Türkiye'ye götürün, 15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla yaşanan bir kriz varsa bertaraf edilsin.' diyerek düşüncelerini bizlerle paylaştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi 15 Temmuz gecesi sivil bir Kurtuluş Savaşı verdik ve bunun üstesinden geldik." dedi.
Ziyarette bazı anılarını anlatan Kutan, Erbakan'ın "Ocaktaki ateşin üzerinde küllenme başlamış, üflerseniz altından kor ateş çıkar" sözünü hatırlatarak, 15 Temmuz gecesi vatandaşların demokrasiye sahip çıktığını ve kor ateşi ortaya çıkardığını dile getirdi.
Kutan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Siyasette bir sürü başarılar arasında en önemli başarı bu, millete bir güven geldi 'demek ki olabiliyormuş' diye Bundan önceki darbelerde bu direnci gösteremedik. Bizim zihniyetimizdekiler siyasi olarak güçlü durumda değildi. Şu anda İslam aleminin gözü Türkiye'nin üzerinde."
Kendisine karşı en vefalı olan kişilerden birinin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olduğunu dile getiren Kutan, Eroğlu ile ilgili bazı anılarını anlattı.
Kutan, ESAM'ın kuruluşu ve faaliyetleri hakkında da Çalık'a bilgi verdi.