1. Avrupa Oyunları'nda Görkemli Kapanış
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Avrupa Oyunları, 68 bin seyirci kapasiteli Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen görkemli kapanış töreniyle sona erdi.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Avrupa Oyunları, 68 bin seyirci kapasiteli Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen görkemli kapanış töreniyle sona erdi.
Kapanış töreni, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi ve Avrupa Oyunları Organizasyon Komitesi (BEGOC) Başkanı Mehriban Aliyeva ve Avrupa Olimpiyat Komitesi (EOC) Başkanı Patrick Hickey'nin izleyicileri selamlamasıyla başladı.
Azerbaycanlı 12 şarkıcının ülkenin milli marşını yeni bir aranjman ve havai fişekler eşliğinde okumasıyla devam eden törende, ordu mensupları tarafından stadyuma getirilen Azerbaycan bayrağı göndere çekildi.
"Transformasyon" ismi verilen sonraki bölümde, 500'den fazla dansçı, geleneksel ve çağdaş Azerbaycan kültürünün harmanlandığı koreografi gösterisine imza attı. Gösteride, stadyum ortasına kurulan Bakü'nün tarihi simgelerinden Kız Kalesi'nin duvarlarının arasından kentin yeni simgelerinden "Flame Towers" (Ateş Kuleleri) çıktı.
Azerbaycan Devlet Çocuk Filarmonisi korosunun söylediği "Çal-oyna" şarkısı ve dans gösterisi eşliğinde oyunlarda yarışan sporcular, ülkelerinin bayraklarıyla stada girdi.
Sporcuların seyircileri selamlamasının ardından BEGOC Başkanı Mehriban Aliyeva ve EOC Başkanı Patrick Hickey konuşma yaptı. Aliyeva, oyunlar boyunca görev alan "Alev koruyucuları" isimli gönüllülere teşekkür etti.
Törenin "Gençliğin Enerjisi" isimli bölümünde ise yerli ve yabancı "hip-hop" sanatçıları, akrobatlar, dansçılar ve oyuncular diyot lambalarla müzik ve koreografi gösterisine imza attı.
"Uyanış" ismi verilen bölümde, geleneksel müzik türü "muğam" eşliğinde doğu mitolojisi ve efsanelerinde yer alan "Simurg Kuşu" sahneye konuldu. Tarihi Ateşgah Anıtı maketinin üzerinde "kum ressamı" tarafından çizilen ve oyunlara katılan 50 ülkeyi temsil eden 50 kuş "canlanarak" büyük Simurg Kuşu'na dönüştü. Simurg'un ritmik müzik ve danslar eşliğinde alevlenerek havalanması ve stadyumu ateş cümbüşüne dönüştürmesi, izleyicilerden büyük alkış aldı.
"Sarı Gelin" eşliğinde havai fişek gösterisi
Seremoni, stadyum ortasında dilek fenerlerin yakılması, 50 fenerin "Sarı Gelin" türküsü eşliğinde gökyüzüne bırakılması ve havai fişek gösterisiyle sürdü.
Seremonide, müzik grubu Clean Bandit, pop yıldızı John Newman ve DJ Gareth Emery sahne aldı. İngiliz sanatçıların gösterileri seyircilerin büyük beğenisini topladı.
Yaklaşık 6 bin kişinin görev aldığı seremoninin sanat yönetmenliğini, ABD'li gösteri yönetmeni James Hadley üstlendi. Gösteride, 10 bin havai fişek, 2 binden fazla aydınlatma malzemesi kullanıldı.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narışkin ve çeşitli ülkelerden meclis başkanı ve bakan düzeyindeki yetkililer ve olimpiyat komiteleri başkanları seremoniye onur konuğu olarak katıldı.
Altı bin sporcu 30 branşta yarıştı
Ülke tarihinin en büyük spor organizasyonu 1. Avrupa Oyunları'nda 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu, 30 branşta yarıştı.
Bakü'de 5'i yeni, 7'si yenilenen, 6'sı da geçici olarak inşa edilen 18 tesiste yapılan oyunlar süresince 800'ü yabancı, 700'ü yerli yaklaşık bin 500 gazeteci görev aldı.
Sporcular, senkronize yüzme, yüzme, atlama, artistik jimnastik, atıcılık, bisiklet, 3'e 3 basketbol, plaj futbolu, plaj voleybolu, triatlon, sutopu, okçuluk, badminton, masa tenisi, voleybol, boks, eskrim, karate, tekvando, judo, güreş, sambo, kano ve atletizm gibi branşlarda madalya mücadelesi verdi.
Rusya, oyunları 79 altın, 40 gümüş ve 45 bronz olmak üzere 164 madalyayla tamamlayarak genel sıralamada zirvenin sahibi oldu.
Rusya'yı, 21 altın, 15 gümüş, 20 bronz ile 56 madalyaya sahip Azerbaycan takip etti. Büyük Britanya 18 altın, 10 gümüş, 19 bronz, toplamda 47 madalyayla 3. sırada yer aldı.
Türkiye ise 6 altın, 4 gümüş ve 19 bronz ile 29 madalya toplayarak oyunları 14. sırada tamamladı.