Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

1

1
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız sadece işçi değil çok başarılı bilim adamı, siyasetçi, işadamı, sporcu ve birer sanatçıdır.

-başbakan Yardımcısı Bozdağ

Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız sadece işçi değil çok başarılı bilim adamı, siyasetçi, işadamı, sporcu ve birer sanatçıdır. Çok büyük dram ve başarılarla bu hikayeleri görüyoruz

-Almanya Federal Cumhuriyeti Uyum Bakanı Maria Böhmer

Bu insanların Almanya'ya eşsiz katkıları oldu. Bu ülkeyi kurmada destek sağladılar. Kalkınmamıza, refahımıza katık sağladılar. Onun için içten teşekkür ediyoruz. Almanya teşekkür ediyor

Türkiye-Almanya işgücü değişim anlaşması nedeniyle Türkiye'den ilk işçi kafilesinin gidişinin 50. yılında TRT tarafından organize edilen TRT Almanya Treni, 150'ye yakın yolcusuyla Almanya'nın Münih kentine ulaştı. Treni Münih Garı'nda, Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Münih Belediye Başkanı Christian Ude, Alman Demiryolları CEO'su Rüdiger Grube ve Türkiye sloganları atan çok sayıda Türk vatandaşı karşıladı.

12 numaralı perona yanaşan treni, Express Brass Band adlı Alman grup Karadeniz ve Bavyera'dan müzik eserleri ile karşıladı.

Kalabalık bir Türk topluluğu tarafından karşılanan trenden inenlere, 50 yıl önce Türk işçilere verilen bir elma, bir muz ve bir armuttan oluşan kumanyalar dağıtıldı.

Almanya Federal Cumhuriyeti Uyum Bakanı Maria Böhmer ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, vatandaşları selamlayarak trenden indi. 50 yıl önce ilk kuşağa sunulan meyve, baklava, çay ve börek ikramlarıyla o duygular tekrar canlandırıldı. Yerli ve yabancı basın mensupları yoğun ilgisi dikkat çekiciydi.

BİRLİK VE BERABERLİĞGİ DAHA DA PEKİŞTİRMEK İÇİN BURDAYIZ

Törende konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, 50 yıl önce Sirkeci'den kalkan kara trenin bugün Münih Gar'ının 12 numaralı peronuna beyaz bir tren olarak yeniden yanaştığını, bu seferde gurbet değil başarı hikayelerinin anlatıldığını söyleyerek, 12 numaralı peronda yine aynı duyguları yaşatmak isteyerek çifte vatandaş tartışmalarını daha iyi pekiştirmek ve Alman makamlarının beklentilerini değerlendirmek istedik. Ayrıca Almanya'da 60-70 bin şirket açmış Türk işverenlerimizin sorunlarına değinmek istedik. Türk-Alman demiryolu yöneticilerine teşekkürlerimi sunuyorum, yine keyifli bir birliktelik için buradayız dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da bugün Münih'e inen Türk yolcularının 50 yıl önceki heyecanı yaşadığını, her tren seferinin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirdiğini, Avrupa'da hızlı tren ülkesi olan Almanya ile Türkiye arasındaki mesafeleri zamansal olarak kısaltma çabasında olduklarını belirtti.

BÖHMER BU İNSANLARIN ALMANYA'YA EŞSİZ KATKILARI OLDU

Almanya Federal Cumhuriyeti Uyum Bakanı Maria Böhmer de Almanya'nın 50 yıl önce birçok insan için umudun adı olduğunu ifade ederek, TRT'nin Almanya Treni'nde kısa bir yolculuk yaptığını bu sırada Almanya'ya ilk gelen cesur insanlarla tanışma fırsatı bulduğunu anlattı. İşgücü anlaşmasıyla gelen insanların geçici olarak Almanya'da kalmalarının planlandığını, ancak zamanla bu

insanların kalıcı olduğunu kaydeden Böhmer, Bu insanların Almanya'ya eşsiz katkıları oldu. Bu ülkeyi kurmada destek sağladılar. Kalkınmamıza, refahımıza katık sağladılar. Onun için içten teşekkür ediyoruz. Almanya teşekkür ediyor diye konuştu.

Böhmer, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in uyum için kapıları sonuna kadar açtığını Merker ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işgücü değişim anlaşmasının 50. yılın kutlamak için görüştüklerini, önümüzdeki günlerde bir sempozyuma her iki ülke başbakanının katılacağını aktardı. Böhmer, Türk işçileri çalışmayı görev bildiler. Burada birlikte yaşıyor, birlikte geleceğe yol alıyoruz dedi.

Almanya Federal Meclisi'nin Türk işçilerinin yaşamını kolaylaştırmak için kararlar aldığını, son alarak da Almanya dışında eğitim görenlerin diplomalarının Almanya'da geçerliliğine yönelik bir yasa çıkardıklarını belirten, Böhmer Bu yasa 50. yılda Türk insanına yeniden 'hoş geldin' ifadesidir diye konuştu.

BEKİR BOZDAĞ ALMANYA'YA GELEN VATANDAŞLARIMIZ BÜYÜK BAŞARILAR ORTAYA KOYDULAR

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Türkiye'den Almanya'dan çalışmaya gelenlerin büyük bir cesaret örneği sergilediğini, bu cesaretin zamanla başarıya dönüştüğünü söyledi. Almanya ve Türkiye arasındaki ilk anlaşmanın işçilerin geçici süreyle Almanya'ya gönderilmesini kapsadığını ve bu nedenle kalıcı politikalar oluşturmada geç kalındığını söyleyen Bozdağ, İki ülke de bir şeyi

unuttu. bizim gönderdiğimiz insandı, sizin beklediğiniz de işçi değil insandı. Bizler bu gerçeği unutmuştuk. Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız sadece işçi değil çok başarılı bilim adamı, siyasetçi, işadamı, sporcu ve birer sanatçıdır. Çok büyük dram ve başarılarla bu hikayeleri görüyoruz dedi. Bozdağ, Almanya'daki Türk vatandaşlarının Alman vatandaşlarla eşit haklara sahip olmasını arzu ettiklerini, her iki ülkenin de değişen siyaset anlayışlarıyla ihtiyaçlara yönelik yeni politikalar belirlediğini vurgulayarak, Türkiye olarak Türk vatandaşlarının haklarının iyileştirilmesi için hazır olduklarını, Almanya'nın da buna hazır olduğuna inandığını ifade etti. Türkiye'nin yurtdışında yaşayan vatandaşlarıyla daha yakından ilgilenmek üzere yeni teşkilatlar kurduğunu anımsatan Bozdağ, 2010 yılında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının Başbakan Erdoğan'ın katkılarıyla kurulduğunu ve sorunların çözümü için çalışmaya devam ettiğini aktardı. Bozdağ, Türkiye olarak yurtdışındaki vatandaşların bulundukları ülkenin dilini öğrenmelerini istediklerini, bu konuda teşvik edici çalışmalar yaptıklarını belirterek, Uyum çalışmaları asimilasyona dönüşmemeli. Uyum sağlarken kendi kimliğimizi kaybetmemelisiniz. Ben Türk vatandaşlarının kendi kimlikleriyle başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Pek çok başarı hikayesi bize bu inancı veriyor dedi. Bozdağ, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmalarına yönelik çalışmaların da devam ettiğini bildirerek, bu konudaki yasal düzenlemenin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını, Almanya'daki Türk vatandaşlarının gelecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy kullanmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Treni bekleyenler arasında bulunan Almanya'da yaşayan Türk tarihçi Latif Çelik, Özellikle bu göç konusunda 50 yıllık zamanda Türkiye ve Federal Almanya'nın ilk nesle karşı bir çok eksikleri var. O nesle karşı olan eksikler zamanla ikinci ve üçüncü nesli de etkilemiştir. Bugün Almanya vize uyguluyor, o vizeyi alabilmek için Almanca şart koşuluyor, peki Almanya bu Almanca öğrenme şartını 1961'de uygulasaydı bir şekilde insanlar Almanca öğrenip ondan sonra gelirdi veya buralarda öğrenirlerdi. 1966'da Köln'de Ford şirketinde 55 bin kişi çalışmaktaydı ve 30 bini Türk'tü, bir tane Almanca kursu yoktu. Bizim tabiî ki o yıllarda Türkiye'yi de eleştirmemiz lazım. 1961'de insanlar geliyor ve buraya ilk imamın gelişi 1971'de, öğretmenin gelişi tam 14 yıl sonra 1974'te. 1 milyondan fazla Türk insanı burada ve 1 tane Türk öğretmeni yok. 11 yılda evlenenler, boşananlar, bayram namazları, cuma namazları bir şekilde bu toplum nasıl halletti Türkiye Cumhuriyeti, Merkez Bankası'nı buraya 1967'de gönderdi. Milletvekilleri Avrupa'daki yaşayan insanların dini, milli, sosyal, siyaset gibi bir sürü haklarının, ihtiyaçlarının olduğunu hiç bir zaman düşünmediler. Türkiye devleti hakikaten yurt dışındaki işçilere yakın bir döneme kadar 1990'lı yıllara kadar döviz getirecek 'TAVUK' gözüyle baktı. 50 yıl olmuş bakanımız burada konuşuyor. Buradakiler diyorlar ki Seçimlerde ne zaman oy kullanacağız Bu ayıp bir şeydir. Türkiye'de Kuzey Iraklılar, Bulgaristan Türkleri, hepsi için sandık koyuluyor bu sandıklar ne için konuluyor, adam bunlara bakar biraz utanır ve bu insanların varlığını kabul etmeleri gerekir dedi.

1968'ın 12. ayında Münih'e ve oradan da Ulm'a geçen Yasar Derinyol adlı vatandaş, Fark çok, Alman devleti bizi geçici sanıyordu, 50 yıl önce Almanya bu kadar modern değildi katkımız çok oldu dedi. Sümer Hanım adlı bir göçmen vatandaşa ait 'Kartoffel, ich liebe dich' (Seni seviyorum Patates) yazısının yer aldığı anıtın açılışında Münih başkonsolos Hidayet Eriş ile birlikte konuşma yapan Münih Belediye Başkanı Christian Ude, ülkelerinden ayrılarak Almanya'nın kalkınmasına katkı sağlayan Türk göçmenlere gönülden teşekkür ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Böhmer ve Bozdağ 50. yıl anısına birbirlerine plaket sundular. Törende müzisyen Burhan Öçal ve grubu kısa bir konser verdi. Karşılama töreni her iki ülke heyetinde bulunanların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi. Türk ve Alman heyetleri törenin ardından 50. yıl anısına düzenlenen resepsiyona katıldı.

Almanya'ya göçün 50'nci yıldönümü nedeniyle Çarşamba günü Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir kutlama törenini yapılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title