Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

1.2 Megawat Elektrik Üretiliyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Belediyesi mevcut çöp sahasını rehabilite ederek, elektrik santrali kurdu.

Malatya Belediyesi'nin 30 yılı aşkın bir süredir vahşi depolama sistemiyle depoladığı mevcut çöp alanı 8 aylık bir sürede rehabilite edilirken, çöp alanında çıkan metan gazından 15 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik üretimine başlandı.

5 milyon dolarlık bu yatırım, Malatya Belediyesi'nin kasasından tek kuruş çıkmadan yap-işlet modeliyle gerçekleştirildi.

Mevcut katı atık depolama alanının rehabilite edilmesi ve elektrik üretimi için, 14 Şubat Cuma günü açılış töreni düzenlenecek.

Malatya Belediyesi geri dönüşüm alanında bölgede örnek alınacak bir projeye imza attı. Nisan'2013 ayında çalışmalara başlanan mevcut çöp sahasının rehabilite edilerek, metan gazından elektrik üretilmesi projesi, tamamlanarak elektrik üretimine başlandı.

Malatya Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından verilen bilgilere göre, Malatya Belediyesi'ne ait olan Malatya- Elazığ karayolunun 13. Kilometresinde bulunan Orduzu Yassıtepe ile Karamildan tepeleri arasındaki mevcut katı atık depolama alanı, yapılan projeyle hem rehabilite edildi, hem de çöpten çıkan metan gazından elektrik üretilmeye başlandı.

30 yılı aşkın bir süredir Malatya'nın vahşi depolama sistemi ile çöplerinin döküldüğü alanda yapılan proje maliyeti 5 milyonu bulurken, Malatya Belediyesi'nin kasasından tek kuruş çıkmadan yap-işlet modeliyle gerçekleştirildi.

Çok yönlü kazançlı bir proje

Yap-İşlet modeliyle gerçekleştirilen projenin hayata geçirilmesi sırasında Malatya Belediyesi kasasından tek kuruş para çıkmazken, Malatya Belediyesi çöp alanından düzenli olarak kira geliri ile işletici firmanın cirosundan ayrıca pay alacak. Çöp sahasının rehabilitasyonu kapsamında; doğaya karbon salınımı azaltıldı, tüm sahanın etrafı tel çit ile çevrildi, çöplerden sızan suyun kontrol altına alınması için gerekli tedbirler alındı. Alanda oluşan kötü kokunun önüne geçildi ve metan gazından dolayı oluşan yangınlar bertaraf edildi. Hepsinden önemlisi de flare sistemi ile toplanan zararlı sülfür gazları yakılarak, zararsız hale getirildi.

8 ayda tamamlandı

Yapılan incelemeler neticesinde hazırlanan fizibilite raporları sonucunda yap-işlet modeliyle özel sektöre yaptırılan proje için 15 Nisan 2013 tarihinde sözleşme imzalanırken, alanın rehabilitasyonu ile elektrik üretim sistemi 8 ay gibi bir sürede tamamlanarak hizmete sunuldu.

Rakamlarla çöp alanının rehabilitasyonu

Yapılan rehabilite ile mevcut çöp sahası her yönüyle oluşturduğu sağlıksız ortamlardan arındırılarak, güvenli hale getirildi. Bu çalışmalar sırasında büyük rakamlarla işlemler gerçekleştirildi. İşte o rakamlar:

50 bin ton kil
15 bin ton çakıl
10 bin m2 jeotekstil malzeme
50 bin ton stabilizasyon malzemesi kullanıldı.
7 bin metre uzunluğunda gaz toplama borusu döşendi.
Çöp alanının rehabilitasyonu ile birlikte;
15 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak 1.2 MW elektrik üretiliyor

Alandaki koku giderildi, yangınlar önlendi, su kaynakları kirli sulardan korundu. 1 milyon 200 bin litre benzin yanmasıyla oluşan hava kirliliğine eş değer kirliliğin önüne geçildi.

Türkiye'deki en gelişmiş proje

Mevcut çöp alanında kurulan tesis Türkiye genelinde 10 İl'de bulunurken, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ise sadece Malatya'da bulunuyor. Kurulan bu tesis Türkiye'de bulunan en gelişmiş proje niteliğinde olduğundan bölgede ve Türkiye'de örnek teşkil ediyor. Şu anda 15 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektriğin üretildiği tesiste, ilerleyen zamanda yapılacak olan yeni eklemelerle birlikte 25 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektriğin üretileceği kaydedildi.
14 Şubat'ta törenle hizmete açılacak.

Çöplerin enerjiye dönüştürülmesinin yanı sıra çöplerin çevreye zarar vermeden faydalı hale getirilmesi bakımından hayati önem taşıyan bu önemli proje 14 Şubat Cuma günü düzenlenecek olan bir törenle hizmete açılacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title