Uluslararası Mehdilik Sempozyumu
Uluslararası mehdilik sempozyumu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde Uluslararası Mehdilik Sempozyumu düzenlendi.
Uluslararası mehdilik sempozyumu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde Uluslararası Mehdilik Sempozyumu düzenlendi.
SİVAS - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde Uluslararası Mehdilik Sempozyumu düzenlendi.
CÜ Kültür Merkezinde düzenlenen programa CÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, rektör yardımcıları, CÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan yaptı. Doğan konuşmasında, "Müslümanlar arasında Mehdi düşüncesi, üzerinde en çok tartışılan bir konu olmuştur. Geçen yıl ülkemizin yaşadığı ihanet daileri tarafından mehdi olarak düşünülen bir şahıs tarafından gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda Müslümanların inançlarıyla alay edercesine hala bu sıfatla medyada boy gösterenler olduğu gibi ışık halkalı mehdiler de din sömürüsü yapmaya devam etmektedirler. Mehdilik düşüncesinin bu kadar önemsenmesinin sebebi ise hiç şüphesiz arkasında yatan kurtuluş/felah düşüncesidir. Bu tasavvura göre mehdi gelecek ve bunalım halinde ki İslam toplumunun içine düşmüş olduğu dini, siyasi, ahlaki ve ekonomik sıkıntılardan kurtaracaktır." Dedi.
Prof. Dr. Alim Yıldız ise konuşma tarih boyunca İslam adına kendilerini kurtarıcı olarak lanse edenlerin varlığından bahsederek, "Tarih boyunca İslam adına din adına kurtarıcı olarak kendilerini lanse eden insanlar olmuştur ve günümüzde de bunların örneklerini görüyoruz. Bu konu İslamiyet'in bir meselesidir, ilahiyatçıların bir meselesidir. Çünkü ilahiyat fakülteleri bu gibi konularda hep eleştirilir ilahiyatçılar neden konuşmuyor derler. Bizde günümüzde önemli bir hale gelen artık konuşulması gereken bu meseleyi ilahiyat fakültesi olarak ele alıyoruz. Daha önce yine konuşulmayan meseleler vardı. Örneğin Kerbela sempozyumunu da Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi yapmıştır. Bir sonra ki sempozyumumuz Hz. Ömer Sempozyumudur. Bunlar İslam dünyasında önemli konulardır tartışılan konulardır ve ilahiyatçıların görevi budur diye düşünüyorum. Bu açıdan mehdilik günümüzde daha önemli bir hale gelmiştir. İki gün sürecek bu sempozyum da sahanın uzmanları değerli hocalarımız bilgilerini bizlerle paylaşacaklar ve bu bilgiler, bildiriler kitap haline getirilerek kamuoyuna sunulacak. Böylece mehdilikle ilgili bir kaynak oluşacaktır. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim dedi." Dedi.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat konuşmasında, " İslam Dini önce bilmeyi ister. Önce bilirseniz aklınıza yatarsa onun doğru olduğuna kanaat getirirseniz iman edersiniz. İman ediyorum çünkü makuldür, iman ediyorum çünkü doğrudur iman ediyorum çünkü anlamlıdır. Müslüman insanın imanı böyle kurulur. İster mehdilik meselesini sonuna kadar iman meselesi olarak görün ister karşı çıkın ortada böyle bir vaka var. Sadece İslam dünyasında değil tüm insanlık tarihi boyunca darda kalmış toplumlarda bir kurtarıcı beklentisi hep var ola gelmiştir. İslam coğrafyasında peygamber Efendimizin ölümünden daha kırk elli sene geçmeden işimiz mehdiye kaldı gibi ifadeler dillendirilmeye başlandı. Kıyamet saatinin yaklaştığıyla ilgili pek çok mesele konuşulmuştur. Bu yüzden mehdilik meselesine bilim adamı olarak o meselenin varlığı yokluğu ya da olması gerekir gerekmez noktasında değil mehdilikle ilgili anlayışın kültürel olarak var olduğu ve bu meseleyi iman meselesi olarak gören insanların var olduğu gerçeğini hesaba katarak ret etmek veya kabul etmekten öte anlamaya çalışmak bilim adamının işidir." Şeklinde konuştu.