Haberler

Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu'na Altan Damgası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu'na Altan damgası Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, sempozyumda yaptığı konuşmada, İskenderun Körfezi'ni sadece Hatay'ı değil, Mersin ve Adana'yı kapsayan bir perspektiften bakılması gerektiğini anlattı Altan: "Türkiye'nin büyüme hedeflerinin...

Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu'na Altan damgası

Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, sempozyumda yaptığı konuşmada, İskenderun Körfezi'ni sadece Hatay'ı değil, Mersin ve Adana'yı kapsayan bir perspektiften bakılması gerektiğini anlattı

Altan: " Türkiye'nin büyüme hedeflerinin içerisinde Hatay ve İskenderun Körfezi çok önemli kimliğe sahip"

Başkan Altan, 6'sı yurtdışı, 30'u aşkın yurt içi olmak üzere 40 civarındaki farklı üniversiteden 150'yi aşkın akademisyenin, paydaş olarak iki üniversite, dört belediye, iki odanın, özel sektörden beş farklı kuruluş ve bir sivil toplum kuruluşun temsilcileriyle birlikte 250'yi aşan katılımcıya Payas ilçesindeki tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi'nde açılış yemeğinde ağırladı

HATAY - Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu'nda bir konuşma yapan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, İskenderun Körfezi'ni sadece Hatay'ı değil, Mersin ve Adana'yı kapsayan bir perspektiften bakılması gerektiğini, Karataş'tan başlayan Samandağ'a doğru uzanan bir yelpazeyi içine alınmasını ümit ettiğini belirterek, "İskenderun Körfezi dediğimiz zaman sadece Hatay'ı değil, bugünkü sınır olarak Adana da dahil olmak üzere biraz da Mersin'i ilgilendiren bir coğrafya içerisindeyiz" dedi.

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile paydaşları Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, İskenderun Deniz Ticaret Odası, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Payas Belediyesi, İskenderun Belediyesi, Arsuz Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen 'Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu' İSTE Merkez Kampüs Barbaros Hayrettin Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tahir Özcan, sempozyumun gerçekleştirilmesinde destek veren tüm katılımcılara ve bilim insanlarına teşekkür etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak ise, İskenderun Körfezi'nde yaklaşık 15 tane irili ufaklı liman ve iskele bulunduğunu belirterek, geçen yıl bu limanlardan gerçekleşen hareketlerde, 69 milyon ton yükleme, 41 milyon ton boşaltma yapıldığını, 4 milyon 700 ton da transit yük transferi gerçekleştirildiğini kaydetti.

Sempozyumda konuşan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ise bir sonraki sempozyumda İskenderun Körfezi ile alakalı yapılan çalışmada Karataş'tan başlayan Samandağ'a doğru uzanan bir yelpazeyi içine alınmasını ümit ettiğini belirterek, "İskenderun Körfezi dediğimiz zaman sadece Hatay'ı değil, bugünkü sınır olarak Adana'da dahil olmak üzere birazda Mersin'i ilgilendiren bir coğrafya içerisindeyiz. O yüzden bir sonraki bölümde bu şekilde ifade etmek istiyorum. Sabah haberleri izlerken, Türkiye'nin büyüme hedefinin 2.7'den 5.1'lere yükseltildiğini alt yazıyla geçerken, ekranlarda görülen tablo benim için çok önemliydi. Çünkü bölgemizin sanayicisini, demir çeliği olduğu gibi bütün ekonomik hareketliliği ilgilendiren görüntüyle Türkiye'nin büyüme hedefleri yansıtılıyordu. Demek ki Türkiye'nin büyüme hedeflerinin içerisinde Hatay ve bunun yanında da İskenderun Körfezi çok önemli kimliğe sahip. O yüzden biz şehir yöneticileri içinde bulunduğumuz şehre bu manada bakmamız lazım. Sadece biz Payas'ı yönetmek adına yola çıkmamak durumundayız. Hemen yan tarafta Kilis'e de bakmak durumundayız. Öbür tarafta Kerkük'te, Musul'da ne oluyor. Suriye'deki hadiselerle yorumlayarak kendimize pozisyon almak gibi bir mecburiyetimiz var. Neden mi? Kerkük evet Misakı Milli sınırlarımız içerisinde önemli ketlerden bir tanesi olmakla birlikte dünyanın tüm gözlerinin oraya doğru dikildiği, bugün Suriye'de ne oluyor? Musul da Kerkük de ne yaşanıyor? Denildiğinde sadece ve sadece oradaki etnik gruplar üzerinde yapılan mücadeleden ziyade, yer altındaki doğal gaz, petrol zenginliklerine bakmamız lazım. Dünya enerjiyi nerede buluyorsa, rünya enerjiyi nerede yönetiyorsa, dünya enerjiyi nerede verimli kullanıyorsa orada vardır, orada güçlüdür. O yüzden bölgemizde gerçekleşen bu hadiselere bu manada yakından takip etmemiz gerekir diyorum" diye konuştu.

Başkan Altan yeni logolarında bir bayrak olduğunu ve bu bayrağın yanlış konulduğunu ifade edenlerin olduğunu belirterek, "Payas'ın logosuna baktığınızda oradaki bayrağın yıldızı çizgi halinde olduğu için yıldızı nerede diye soruyorlar. Biz Hatay Devleti'nin bayrağını kullanıyoruz. Neden? Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Hatay Devleti'nin kurarken Payas Sancağı'nın merkezi olan Payas Kalesi'nde ciddi manada çalışmalar yapmıştır" dedi.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli'de, 'Dünyaya sahip olmak, yönetmek, yönlendirmek isteyen Ortadoğu'ya sahip olmalı. Ortadoğu'ya sahip olmak için de İskenderun Körfezi'ne sahip olmalıdır' sözünün yıllarca söylendiğini ifade ederek, "İşte bu yüzden İskenderun ve İskenderun Körfezi çok önemlidir. Bu yüzden buradayız. İskenderun Teknik Üniversitesi olarak da bunun farkındayız. Yani stratejide bizim için önemli. Bunun gereği olarak çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, İskenderun Körfezi'nin çok yorulduğunu, boğulmuş bir durumda olduğunu ifade ederek, "Belen projesiyle, Hassa projesiyle, tüneller açıldığı zaman lojistik olarak da diğer bölgelerin daha açılacağını ümit ediyorum." dedi.

Daha sonra İskenderun Teknik Üniversitesi Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından müzik dinletisi sunuldu.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından, sempozyuma katkılarından dolayı paydaş ve destek veren kurum ve yöneticileri ile Payas Belediye Başkanı Bekir Altan'a plaket takdim edildi.

Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, sempozyuma katılına misafirleri ilçesindeki tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki açılış yemeğinde ağırladı. Bu mekanın 1574'te Mimar Sinan'ın mimarlığını yaptığı Sokollu Mehmet Paşa'nın bütçesini ayırdığı II. Selim döneminin en önemli eseri olduğunu ifade ederek Altan, "İstanbul'dan yola çıkan surre alaylarına, ticaret ve askeri kervanlara, Mısır'a fethe giden ordu burada misafir edildiği gibi, Kıbrıs'ın fethi de bu mekandan yola hemen batı yakamızda yer alan Osmanlının doğu Akdeniz'deki en büyük tersanesinden yolan çıkan gemilerle Kıbrıs fethedilmiş. O yüzden tarihi birçok olaya ev sahipliği yapmış bir mekandayız" dedi

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise Payas'ta kurulu olan her türlü işletmeler ile özellikle demir çelik sektörüyle üniversite ve elemanlarının AR-GE çalışmalarıyla yakın çalışma içerisindeler ve oldukça da başarılı sonuçlar aldıklarını anlattı.

Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu'na Altan Damgası
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
title
Close