Şeker Çalışanları Kadro İstiyor
Şeker çalışanları kadro istiyorÇORUM - 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron işçiler hakkında yapılan düzenlemeyle mevsimlik geçici işçilerin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri, ihtiyaç halinde kurum ve kuruluşların talebi üzerine 4 ay kadar daha uzatıldı.
Şeker çalışanları kadro istiyor
ÇORUM - 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron işçiler hakkında yapılan düzenlemeyle mevsimlik geçici işçilerin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri, ihtiyaç halinde kurum ve kuruluşların talebi üzerine 4 ay kadar daha uzatıldı. Çorum Şeker Fabrikası'nda yıllardır geçici ve mevsimlik işçi statüsünde çalışan işçiler, taşeron işçilerle ilgili yapılan düzenlemede şeker sanayindeki işçilerin kapsam dışında tutulmamasını istiyor.
20 yıldır Şeker Fabrikası'nda geçici işçi olarak çalışan Dursun Arslan, şeker sanayinde çarkların dönmesi, işlerin devam etmesi için kampanya dönemlerinde izin dahi kullanmadan çalıştıklarını söyledi. Hükümetin taşeron işçilere yönelik bir kadro düzenlemesi yaptığını hatırlatan Arslan, "Geçici mevsimlik işçilere kadro yerine süre uzatımı verildi. Bu da bizi mağdur ediyor. Biz burada çalışıp çıktıktan sonra dışarıda iş bulamıyoruz. 20 yıldır aynı şekilde devam ediyor. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Kadro verilmesini bekliyoruz. Aksi taktirde şeker fabrikası bu şekilde çalışamaz, devam edemez. ya fabrikalar kapanır. Fabrikanın bakımını yapacak işçi de dahi sıkıntı var" dedi.
Şeker fabrikasında 20 yıldır geçici işçi olarak çalışan Vedat Ceyhan ise yıllardır kadroya geçemediklerini ifade etti. 2006 yılında bazı çalışanlara 180 gün çalışma şartı aranarak kadro verildiğini anlatan Ceyhan, "Biz o şartı yerine getiremediğimiz için mağdur olduk. Bu çalışmanın üzerinden 10 yıl geçti. Geçen süre zarfında bize herhangi bir kadro gelmedi. Biz yine hala mağduruz. Şimdi taşeron işçilere kadro verilmesi var. Geçici mevsimlik işçilerin bu uygulamanın dışında tutulmamasını ve kadro verilmesini istiyoruz. 20 yıldır asıl işte çalışıyoruz. Her birimiz kendi istasyonumuzda vardiya yapıyoruz. Usta görevi görüyoruz. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesi, insanca yaşam şartlarına ulaşmamızı ve taşeron uygulaması kapsamında kadroya geçmemizi temenni ediyorum. İnşallah hayırlısıyla iyi şeyler olur" ifadelerini kullandı.
1998 yılında işe girdiği Çorum Şeker Fabrikası'nda halen mevsimlik işçi olarak çalışmaya devam etiğini kaydeden Cengiz Ağbal da, 2007 yılında çalışanlara kadro verildiğini o günden bugüne kadar da kadro konusunda herhangi bir çalışma yapılmadığını belirtti. Son düzenlemeye kadar en fazla 5 ay 29 gün çalışırken, şimdi bu sürenin 9 ay 29 güne uzatıldığına dikkat çeken Ağbal, "Bundan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 20 yıldır emeğimizin karşılığı olan kadroyu kesinlikle hak ettiğimizi düşünüyorum. Çünkü tüm mevsimlik işçiler kalifiye olarak fabrikayı en işi şekilde çalıştırıyorlar. Kadroyu çoktan hak etmiş durumdalar. Bu yüzden biz kadro bekliyoruz. Yeterince mağdur olduğumuzu düşünüyoruz. Prim sayılarımız emeklilik için yeterli gelmiyor. Emekliliğini doldurup çalışmakta olan arkadaşlarımız var. 25 yılın üzerinde çalışan arkadaşlarımız var. Bunlarında emekli olabilmeleri için prim gün sayıları halen yeterli değil. Fabrika mevsimlik işçilerin omuzlarında gidiyor. Bunun görmezden gelinmesini istemiyoruz. Madem bir ustanın işini yapıyoruz. Hakkımız olan kadroyu da talep ediyoruz" diye konuştu.
Mevsimlik işçilerden Mustafa Boyraz da şöyle konuştu:
"1998 yılından beri çalışıyorum. Emekli olma gibi bir şansımız yok. Önceden 5 ay 29 gün çalışma süremiz vardı. 5 ay dahi çalışamıyorduk. Mevsimlik işçiler olarak taşeron yasasından biz de yararlanmak istiyoruz."
Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılan taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin beklentilere kısmen cevap verdiğini dile getiren Şeker İş Sendikası Başkanı Sefer Kahraman da, 2007 yılındaki kadro çalışmasından mahrum kalan o günden bugüne kadar son kadro yasasını dört gözle bekleyen şeker çalışanlarının son KHK'da KİT'lerin devre dışı kalmasıyla şeker sanayinde çalışanlarla ilgili süre uzatımı yapıldığını hatırlattı. Bu düzenlemede çalışma sürelerinin 5 ay 29 günden, 9 ay 29 güne çıkarıldığını hatırlatan Kahraman, ifadelerini şöyle tamamladı:
"Burada öncelikle şu endişemiz var. Süre uzatımında eğer iş durumu düzeltilirse, işveren işini kendine göre ayarlarsa ben 5 ay çalıştırırım ya da 8 ay gibi çalıştırırım diye endişelerimiz var. Yıl içerisinde 10 ay çalışır ibaresi konulursa bu bizi bir nebze olsun memnun edecek. Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, bakanlarımızdan, milletvekillerimizden şeker sanayinde çalışan 30 yıl kadro bekleyen işçilerin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Süre uzatımından dolayı teşekkür ediyoruz. Sanayimizin çarklarının, bacalarının tütmesi bölgesine büyük katkı sağlayan kuruluşlarımızın can damarı olan bu sorunlarının çözülerek iş barışı bozulmadan daha verimli, daha rantabıl hale getirilmesini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde yapılacak düzenlemeyle bu arkadaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi kadro alamayan KİT'lerin de bu düzenlemeye eklenmesi ve bu sorunun aşılmasını bekliyoruz."