Savaşın Acı Hatıralarını Ziyaretçilerine Aktarıyor
Savaşın acı hatıralarını ziyaretçilerine aktarıyor Alçıtepe köyündeki özel savaş müzesi büyük ilgi görüyorÇANAKKALE - Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyündeki özel müze, savaşın acı hatıralarını ziyaretçilere sunuyor.
Savaşın acı hatıralarını ziyaretçilerine aktarıyor
Alçıtepe köyündeki özel savaş müzesi büyük ilgi görüyor
ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyündeki özel müze, savaşın acı hatıralarını ziyaretçilere sunuyor. İşlettiği bakkal dükkanını müzeye dönüştüren Salim Mutlu'nun koleksiyonu büyük ilgi görüyor.
Alçıtepe köyünde bakkal dükkanı olan Salim Mutlu, savaşın ardından bölgeden çıkan savaş anılarını toplamaya karar verdi. Bakkal dükkanındaki malzemelerle takas yakarak topladığı savaş malzemelerini 1961 yılından itibaren dükkanında sergilemeye başlayan Mutlu'nun bakkal dükkanı, zamanla bir müzeye dönüştü. Savaş silahlarından kıyafetlere, havada çarpışan mermilerden Türk ve yabancı askerlerin kullandığı çeşitli eşyalara kadar bir çok savaş objesini biriktiren Salim Mutlu, 2004 yılında yaşamını yitirdi. Mutlu'nun kızı Nermin ve damadı Özcan Adanır, müzeyi işletmeyi sürdürdü. Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezmeye gelen vatandaşlar ve öğrenciler 'Salim Mutlu Özel Harp Anıları Koleksiyonu' nu 1 TL karşılığında ziyaret edebiliyor.
Salim Mutlu'nun damadı Özcan Adanır, "Salim Mutlu köylülerden topladığı savaş eserlerini bakkalda köylülere yağ, şeker, un gibi birçok gıda maddesi karşılığı topladığı eserleri 1961 yılından beri evinin kendi odalarında biriktirmeye başlamış. Ardından da burasını bir müzeye dönüştürüyor. Burada, Çanakkale Savaşı'nda büyük bir Zafer elde eden Mehmetçiklerimizin yanı sıra, itilaf devletleri İngilizlerin, Fransızların ve Anzakların kullandığı savaş malzemeleri sergileniyor. Kılıçlar, tüfekler, süngüler, fişekler, el bombaları gibi çeşitli eserler yer alıyor. İnsanlar 56 yıldan bu yana bu müzeyi gezerek Çanakkale Savaşı'nın izlerini görüyor ve Çanakkale Ruhunun nasıl kazanıldığını anlıyor. 1982 yılında Salim Mutlu, iki oda dolusu savaş malzemelerini devlet envanterinde olmadığı için devlete verdi. 1995 yılından itibaren tekrar köylülerden topladığı malzemelerle bir müze oluşturdu. Müzeyi, Fahri Korutürk, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel ve Rauf Denktaş gibi pek çok tanınmış kişi gelerek burayı ziyaret ettiler" dedi.
Müze ziyaretçiler tarafından da büyük ilgi görüyor. Gelibolu Yarımadası'nda şehitlikleri gezmek için gelen gruplar, müzeyi de ziyaret ediyor. Ziyaretçilerden Berk Çetin adlı öğrenci, "Çanakkale çok güzel bir yer. Burada olmak çok anlamlı. Atalarımın savaştığı ve şehit düştüğü yerleri gezerken çok duygulanıyorum ve huzur buluyorum. Alçıtepe Köyündeki bu müze çok etkileyici. Müzenin birinci bölümünde büyük top mermileri var. Çok eski silahlar var. Şehitlikleri gezerken beni en çok insanların yaşadıkları, Seyit Onbaşı'nın kaldırdığı o mermi çok etkiledi" diye konuştu.
(GD