Haberler

Prof Dr. Ahmet Şimşirgil'den, İstanbul İl Müftüsünün Camilerin Statüsüyle İlgili Açıklamasına Tepki

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof Dr. Ahmet Şimşirgil'den, İstanbul İl Müftüsünün camilerin statüsüyle ilgili açıklamasına tepki Şimşirgil: "Caminin görevi bellidir"İSTANBUL - Tarihçi-Yazar Prof. Dr.

Prof Dr. Ahmet Şimşirgil'den, İstanbul İl Müftüsünün camilerin statüsüyle ilgili açıklamasına tepki

Şimşirgil: "Caminin görevi bellidir"

İSTANBUL - Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, katıldığı bir konferansta, İstanbul İl Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın 'Camilerin statülerinin değiştirilecek' açıklamalarına cevap verdi. Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Caminin görevi bellidir. İyi o zaman hamamda da başka bir şey yapılsın. Tuvalette yemek yenilsin o zaman. Her şeyin bir yeri yurdu var. Caminin de bir şeyi var, bırakın" dedi.

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile camilerin statülerinin değiştirileceğini açıklamıştı. Fatih Gençlik Vakfı'nın Ömer Öztürk Öğrenci Yurdu ve Gençlik Merkezi'nde katıldığı konferansta Tarihçi-Yazar Prof .Dr. Ahmet Şimşirgil, bu açıklamalara tepki gösterdi. Şimşirgil, her şeyin yeri yurdu olduğunu söyleyerek, " Demek ki bu statüyü kazandırmak istiyorlar. Çocuklar içeri girsin, top oynasın, futbol oynasın. Maksat nedir? Maksat adam çekmek. Camiye adam niye çekilir. Sen git onu başka bir şeyde anlat. Camide pinpon, top, basket oynatmak. Kız, erkek oynatmak. Bir şey yapmak. Çekmek ama dini bozmak, dini bozarak, caminin aslı hudusunu bozarak. Caminin görevi bellidir. İyi o zaman hamamda da başka bir şey yapılsın. Tuvalette yemek yesin o zaman. Her şeyin bir yeri yurdu var. Caminin de bir şeyi var, bırakın" şeklinde konuştu.

Osmanlı dönemindeki camilerin durumundan bahseden Şimşirgil, "Osmanlıda kadınların gittiği cami bellidir. O da ramazan aylarındadır. Kadınların çok fazla camiye gitmesi uygun görülmez. Kadın için evindedir. Ramazanda belli camiler tayin edilir. Çocukları elbette camiye alıştırmak lazım. Namaza alıştırmak lazım. Ama orada çocuğu namazın dışında başka şeyler de. Mesela camilerin, mescitlerin başka görevi vardır. Çocukları okutmak için. Çocuklar namaz dışında gider. İmamlar çocukları okuturlar. Camileri oyun eğlence haline getirme. Buradaki maksadı ben biraz daha ayrı bir şey görüyorum" dedi.

"Oyuncak haline getirmemek lazım"

Camileri tamamen oyun ve eğlence yeri haline getirileceğini aktaran Şimşirgil, "Namaz saatleri bellidir. Bizim camiler kilitli. Her şeyi yapıyorlar mı? Yapmıyor. Asli noktadan caymamak lazım. Tamamen oyun ve eğlence haline getiriliyor. Yarın müsamereler yapmaya başlarlar. Ondan sonra" mini mini bir kuş konmuştur". İşimizi gücümüzü şarkıya türküye boğdular zaten. Başka bir şey yok. Modern şarkılar söyletmeye başlarlar. Bak bütün çocuklar geliyor derler. Ama ne öğrendiklerine bakılır. Asıl olan içeriğine bakmak lazım. Oyuncak haline getirmemek lazım. Bir şeyin aslı bozulunca artık o şey gidiyor. Cami ders yeridir. Dini derslerin yeridir. Cami ibadet yeridir. İbadet yine oradadır. Çocuklar namazda bir takım şeyler yapabilir, kovmamak lazım" açıklamasında bulundu.

Aynı şeyi okullara yapmaları halinde kimsenin kabul etmeyeceğini aktaran Şimşirgil, "Bir kaç yerde fotoğraf görmüştüm. Camide basket sahası var. Caminin içine basket sahasını kurmuş adam. Bu değil. Bunun için başka yer yapsın. Okulları kullansın. Şimdi aynı şeyi biz okullara yapalım desek buna hangi müdür müsaade eder. Hangi kişiler müsaade eder. Aynı şeyi başka şeylere yapalım o zaman. Bakalım kabul edecekler mi. Camiyi neden çıkartıp böyle bir noktaya getiriyorsun. Tehlikeli buluyorum. Çünkü diyanetin niyeti halisi olsa önce doğru işler yapar. Hep bozma üzerine gidiyor. Çok tehlikeli ve yanlış işler yapıyorlar. Bunları görebilmek lazım" dedi.

Konferans sonunda günün anısına Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'e plaket takdim edildi. Öğrenciler ve sevenleri ile bir müddet sohbet ettikten sonra fotoğraf çekilen Şimşirgil daha sonra buradan ayrıldı.

İl Müftüsü Ne Demişti?

İstanbul İl Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, "Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müşterek bir anlaşma yaptılar. Bu anlaşmaya göre artık camilerimizin statüleri farklılaşıyor ve camilerimiz 6-7 gruba ayrılacak" demişti.

Prof Dr. Ahmet Şimşirgil'den, İstanbul İl Müftüsünün Camilerin Statüsüyle İlgili Açıklamasına Tepki
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
title
Close