Peygamber Üzümü 'Altın' Gibi Parlıyor
Peygamber Üzümü 'altın' gibi parlıyor Peygamber Üzümü potasyum ve zeytin yağı ile terbiyelenerek sofralara geliyor Bağlarda binlerce metrekare alan Peygamber Üzümü sergileriyle kaplandıADIYAMAN - Adıyaman'a has olan Peygamber Üzümü, potasyum ve zeytin yağı ile terbiyelendikten sonra güneşin...
Peygamber Üzümü 'altın' gibi parlıyor
Peygamber Üzümü potasyum ve zeytin yağı ile terbiyelenerek sofralara geliyor
Bağlarda binlerce metrekare alan Peygamber Üzümü sergileriyle kaplandı
ADIYAMAN - Adıyaman'a has olan Peygamber Üzümü, potasyum ve zeytin yağı ile terbiyelendikten sonra güneşin altında kurumaya bırakılan üzüm altın gibi parlıyor.
Potasyum ve zeytin yağı ile terbiyelenen iri taneli Peygamber Üzümü, bağlarda açılan sergilerde güneşe bırakılıyor. Binlerce dönüm alan üzerine kurulan Peygamber Üzümü sergisi ilginç görüntüye neden oluyor. Zeytin yağı ve potasyum ile terbiyelenmeyen Peygamber Üzümü kurutultuduğunda aynı özelliği taşımıyor.
Sadece Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı bazı belde ve köylerin yanı sıra Besni ilçesinde yetişen Peygamber Üzümü uzun uğraşlar sonrasında kuru üzüm olarak sunuluyor.
Gölbaşı ilçesine bağlı Belören Beldesinde yoğun olarak yetiştirilen Peygamber Üzümü, Gölbaşı ilçesindeki 40 bin dönüm bağın 30 bin dönümünü oluşturuyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağa gelen ve üzümleri hasat eden işçiler daha sonra bunları tek tek taneledikten sonra kurutma işlemine geçiliyor. Yediden yetmişe herkesin çalıştığı bağda, potasyum ve zeytin yağı ile terbiyelenen üzümler açılan sergilere seriliyor. Güneşin altında yaklaşık 1 hafta bekletilen üzümler yurt içi ve yurt dışı pazarına sunuluyor. İlçede yaklaşık bin ton kuru üzüm kilosu 12 ile 15 TL arasında satışa sunuluyor.
Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Doğan Güven, Peygamber Üzümünün sadece Gölbaşı bölgesinde yetiştiğine dikkat çekerek, "Bu ürün sadece bizim bölgede oluyor. Başka illerde olmuyor. Sadece Gölbaşı ilçesine bağlı Belören ve Harmanlı kasabaları ile Haydarlı köyünde ağırlıklı olarak yetişiyor. Gölbaşı ilçesindeki 40 bin dönüm bağın 30 bin dönümü Peygamber Üzümüdür. Peygamber Üzümü 7 derde devadır. Şeker oranı yüksek ama şeker hastaları yediğinde zarar vermiyor. Peygamberlerimizden bugüne kadar geldiği için ismine 'Peygamber Üzümü' denilmiştir" dedi.
Peygamber Üzümü yetiştiricileri ise, zorlu bir sürecin ardından üzümün sofralara getirildiğini anlattı.