Haberler

Patent Yarışmasında 'Yerli Üretimler' Yarışacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Patent yarışmasında 'yerli üretimler' yarışacak Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan: "Üniversite öğrencileri en güçlü insan kaynağı potansiyelimizdir"ANKARA - Yerli üretime destek için başlatılan "1.

Patent yarışmasında 'yerli üretimler' yarışacak

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan:

"Üniversite öğrencileri en güçlü insan kaynağı potansiyelimizdir"

ANKARA - Yerli üretime destek için başlatılan "1. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması" lansmanında konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, "Üniversite öğrencileri en güçlü insan kaynağı potansiyelimizdir" dedi.

Türk Patent ve Marka Kurumu yerli üretimi arttırmak için yeni bir proje başlattı. '1. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması'nın lansmanı Crowne Plaza'da düzenlenen program Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Asan konuşmasına Türkiye'nin yerli patent başvurusu hakkında bir güncel değerlendirme yaparak başladı. Bu kapsamda, Türkiye'nin 2002 yılında 414 olan yıllık yerli patent başvuru sayısını, 2016 yılında 16 katına, 6 bin 445'e çıkarmış olduğunu ifade eden Asan, "Patent başvurularında Avrupa'da 5. sırada yer alıyoruz. Bu dönemde patent tescil sayımız 25 kat artışla 73'ten bin 794'e yükselmiştir. 2002 yılında 36 bin 429 olan marka başvurularımız 2016 yılında yaklaşık 3 katına çıkarak 107 bin 716'ya ulaşmıştır. Türkiye, 2011 yılından bu yana marka başvurularında Avrupa'da 1. sırada yer almaktadır. Türkiye'nin 2002 yılında 20 bin 541 olan tasarım başvuru sayısı, 2016 yılında 2 katına çıkarak 40 bin 363'e ulaşmıştır. Bu sayılarla Türkiye tasarım başvurularında Avrupa'da 3., dünyada 5. sırada yer almaktadır. Öte yandan ülkemizde tescilli 209 coğrafi işaretin yanı sıra, Avrupa Birliği Komisyonunda tescilli 3 coğrafi işaretimiz bulunmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada bir yandan bu sayıları daha ileri noktalara taşımayı hedeflerken, aynı zamanda sınai mülkiyetin daha fazla değere dönüşmesini sağlayacak çalışmalara odaklanıyoruz. Türkiye'nin sınai mülkiyet kapasitesini artırmasının ve bu haklardan etkin bir şekilde yararlanmasının yolu, sınai mülkiyet sisteminin tüm bileşenlerini geliştirmekten geçiyor" şeklinde konuştu.

"Üniversite öğrencileri en güçlü insan kaynağı potansiyelimizdir"

Yarışmanın önemine değinen Asan, "Sınai mülkiyet alanında geldiğimiz noktayı daha ileri seviyelere taşımak için belirlediğimiz hedef ve stratejiler doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda, sınai mülkiyetin üretilmesi ve ekonomiye kazandırılması noktasında önemli bir paydaş olan üniversitelerdeki potansiyeli ortaya çıkarmak amacıyla, bu alandaki en önemli role sahip üniversite öğrencilerine yönelik olarak ulusal düzeyde patent yarışması düzenliyoruz. Geleceğin mühendisleri, bilim adamları olarak teknolojik gelişmeye katkı sağlama potansiyeli olan üniversite öğrencileri buluşlar, yenilikler ve araştırma geliştirme faaliyetleri için en güçlü insan kaynağı potansiyelimizdir. Patent Yarışmasıyla, üniversitelerde patent konusunda farkındalık oluşturulması ve bu bilincin artırılması, üniversite öğrencilerinin profesyonel meslek hayatında veya akademik çalışmalarda kullanacakları teknik bilgiye erişim sağlayacak kaynaklara hakim olması, ve öğrencilerin ülkemizin teknolojik gelişmesinde önemli bir yer tutan buluş faaliyetlerine özendirilmesi amaçlamaktadır. Yarışma sürecince, üniversite öğrencilerinin, oluşturulan internet sitesi üzerinden çok daha kolay bir şekilde ve ücretsiz olarak online patent başvurusu yapmaları sağlanacaktır. Kuruma yarışma kapsamında üniversite öğrencileri tarafından yapılacak patent başvuruları, oluşturulacak jüri tarafından belirli kriterler çerçevesinde değerlendirilecek ve yarışmada dereceye giren adaylara çeşitli ödüller verilecektir" bilgisini verdi.

Yarışmanın ödülü

Önlisans, lisans ve yükseklisans öğrencilerine yönelik yapılacak olan yarışma sonunda dereceye giren adaylara; birinciye 30 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 10 bin TL para ödülü verilecek. Ayrıca ilk 6'ya Uluslararası Buluş Fuarlarına katılım imkanı sağlanacak, ilk 10'a giren adaylara da çeşitli ödüller (dizüstü bilgisayar, tablet) verilecek. Yarışma takvimi kapsamında başvuruların alınması 15 Ekim - 31 Aralık. Değerlendirme 1 Ocak - Mart 2018. Ödül Töreni Nisan 2018 tarihlerinde yapılacak.

Türkiye'de patent başvurusu birincisi Vestel

Türkiye'de en fazla patent başvurusu yapan şirketler arasında birinci sırada Vestel'in yer aldığını belirten Asan, sırasıyla diğer şirketleri şu şekilde açıkladı:

"Arçelik, Anadolu Isuzu, Bosh, Aselsan, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ford, İstanbul Üniversitesi, Panasonic, Doğuş Bilgi İşlem ve Teknoloji Hizmetleri.

Patent Yarışmasında 'Yerli Üretimler' Yarışacak
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title