Haberler

Ozanları Tanıtmak İçin 'Ozanlar Müzesi' Kurdu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ozanları tanıtmak için 'Ozanlar Müzesi' kurduSİVAS - Sivas'ta kendi atölyesinde bağlama imalatı yapan Şentürk İyidoğan içerisinde dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel ile Pir Sultan Abdal, Neşet Ertaş gibi bir çok ozanın büstlerinin yer aldığı "Ozanlar Müzesi" kurdu.

Ozanları tanıtmak için 'Ozanlar Müzesi' kurdu

SİVAS - Sivas'ta kendi atölyesinde bağlama imalatı yapan Şentürk İyidoğan içerisinde dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel ile Pir Sultan Abdal, Neşet Ertaş gibi bir çok ozanın büstlerinin yer aldığı "Ozanlar Müzesi" kurdu.

4 Eylül Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde bağlama imalat ve tamiri yapan bağlama ustası 50 yaşındaki Şentürk İyidoğan, Aşık Veysel, Davut Sulari gibi birçok ünlü ozanın da sazlarını toplayarak ve özenle saklıyor. Saz ustası yıllardan beri hayalini kurduğu "Ozanlar Müzesi'ni" kurmak için atölyesinin karşısında çalışma başlattı. Günümüz sanatçılarının yardımlarıyla kurulan "zanlar Müzesin'de" Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Neşet Ertaş, Aşık Mahsuni Şerif, Davut Sulari, Ruhsati, Ali Ekber Çiçek, Muzaffer Sarısözen, Feyzullah Çınar, Kaygusuz Abdal, Nesimi Çimen, Murat Çobanoğlu, Seyit Meftuni ve Neşet Ertaş gibi ozanların büstleri yer alıyor.

Aşık Veysel'in heykelini Fazıl Say, Neşet Ertaş'ın heykelini Cengiz Özkan, Feyzullah Çınar'ın heykelini Erdal Erzincan, Pir Sultan Abdal'ın heykelini ise Arif Sağ'ın yaptırdığı müzede, her büstün yanında bulunan tabelada ozanın büstünü yaptıranın ismi de yer alıyor. Her bir büstün dekoratif bir ağaç kütüğü üzerine yerleştirildiği müzede, kütük üzerindeki düğmelere basılarak ozanların sesinden kendi seslendirdiği türküler dinlenebiliyor. Ayrıca büstlerin yanında ozanların kendi çaldığı sazlar da yer alıyor.

Bağlama Ustası İyidoğan, Sivas'ın aşıklar ve ozanlar diyarı olduğunu ve böyle bir yerin de kurulması gerektiğini söyledi. Sivas kültürünü yaşatmak adına böyle bir yer açmayı yıllardan beri planladığını belirten İyidoğan, müzeyi bir çok sanatçının yardımla kurduğunu anlatarak, "Kim kimin eserini okuyorsa heykel maliyetini ona karşılattırdım. Buraya gelen ziyaretçiler geçmişten bu yana sesleri olan bütün ozanlarımızı kendi sesiyle dinleyebilecekler. Katkılarından dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. Büst yapılması için kimi aradıysam 'yaptırmam' demedi. Memleketime bir hizmet olsun istedim." dedi.

"Aşıkları gelecek kuşaklara aktarmak istiyorum"

Büstlerin yanına ozanların sazlarını da koyduğunu ifade eden İyidoğan,"Kimin heykeli varda onun sazlarını yanına koymaya çalıştım. Ziyaretçilerin burada saz çalıp türkü söylemelerinden öte burası alında bir edep, erkan odası. Bir çok öğretmenimizle de konuştum öğrencileri buraya getirmelerini istedim. Çocukların burada dinleme kültürünü öğrenmelerini ve edep, erkan odasının da gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyoruz. Toplumda teknolojinin çıkmasıyla dinleme kültürü kalmadı. Toplumdaki sevgi, saygı o dönemdeki aşamalarda değil. Burası da umarım onun geri kazanılması için bir yol olur. Aşıklarımızı ve toplumdaki yerlerini özellikle bizden sonra gelecek kuşaklara aktarmak istiyorum. Çocukların bu kültürü kaybetmemelerini, ozanlarımızı tanımalarını ve bilmelerini istiyorum. Buranında bunun için iyi bir yol olmasını diliyorum. Toplumun ozanlarımız tanıması, ozanlarımızın toplumla ne kadar barışık olduğu, 72 milleti ayırmadan nasıl anlattıklarının burada öğrenilmesini istiyorum" diye konuştu.

Ozanları Tanıtmak İçin 'Ozanlar Müzesi' Kurdu
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
title
Close