Haberler

Osmanlı'da gönül erlerinin taşıdığı tahta kılıcın sırrı ortaya çıktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı'da gönül erlerinin taşıdığı tahta kılıcın sırrı ortaya çıktı Osmanlı'da gönül erlerinin taşıdığı tahta kılıcın anlamanı anlattıBURSA - Bursa'da ömrünü 700 yıldır oynanan kılıç kalkan oyununa adayan sanatçı, Osmanlı'da gönül erlerinin yanında taşıdığı tahta kılıcın sırrını anlattı.

Osmanlı'da gönül erlerinin taşıdığı tahta kılıcın sırrı ortaya çıktı

Osmanlı'da gönül erlerinin taşıdığı tahta kılıcın anlamanı anlattı

BURSA - Bursa'da ömrünü 700 yıldır oynanan kılıç kalkan oyununa adayan sanatçı, Osmanlı'da gönül erlerinin yanında taşıdığı tahta kılıcın sırrını anlattı.

Geçmişi Bursa'nın fethine dayanan kılıç kalkan oyununu 62 yıldır genç kuşaklara aktaran Mesut Karlık, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğin sırlarını anlattı. Mesut Karlık ve manevi oğlu Op. Dr. Ufuk Aydın, adına "Benim Evim" dediği şahsi müzesinde atalarımızın taşıdığı tahta kılıçların sırrını anlattı.

Mesut Karlık, "Osmanlı, bir memleketi fethetmeden önce buraya gönül erlerini yani alimlerini gönderirdi. Bu alimler fethedilecek topraklarda yaşayan halkın önce gönlünü fethederdi. Bu alimler yanlarında tahta kılıç taşırlardı. Bu kılıcın anlamı ise adalet ve hakimiyet bizde, fakat kılıcımız size zarar vermez, bize güvenebilirsiniz. Fakat otoritemizi tanıyın mesajı veriyordu. Türkler Anadolu ve Rum topraklarındaki bir çok yeri Abdal Murad, Sarı Saltuk, Gül Baba, Abdal Mehmet gibi gönül sultanlarının halkın gönlünü fethetmesiyle kolayca fethetti.

Kılıç kallan sanatçısı Mesut Karlık, tahta kılıcın hikayesini şöyle anlattı "Tahta kılıç, Abdal Murad'ın kılıcını temsil eder. Tarih boyunca tüm milletler anlatmak istediklerini görünen ve gizli yönüyle anlatırlardı. Görüneni halkın tamamı anlardı ama görünmeyeni sadece belli sırlara vakıf kişiler kavrardı. Türkler de Moğollar gibi birçok ülkeyi fethetti, lakin bizim Moğollar'dan bir farkımız var. Moğollar askeri güçle, bilek gücüyle topraklarını büyüttü. Türkler ise Horasan'dan beri önce gönülleri fethetmek için uğraştı. Aslında Türk askeri Anadolu ve Rum topraklarına geldiğinde oradaki yerleşik halkın gönlünü çoktan fethetmişti. Tahta kılıcın iki anlamı var. Kılıç, sanılanın aksine savaş meydanlarında çok kullanılmamıştır. Uzaktan kullanılan ok ve mızrak daha çok tercih edilmiştir. Fakat kılıç tarih boyunca her zaman hakimiyet ve adaletin timsali olmuştur. Anadolu'nun gönül sultanları dediğimiz Abdal Murad, Sarı Saltuk, Gül Baba, Abdal Mehmed ve diğerleri her zaman bir kılıç taşırdı. Ama taşıdıkları bu kılıçlar tahta kılıçtı" diye konuştu.

Osmanlı'da gönül erlerinin taşıdığı tahta kılıcın sırrı ortaya çıktı
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
title
Close