MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Teog'un Kaldırılmasıyla İlgili Konuştu
MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili konuştu Ortaöğretime Geçiş Sistemini Değerlendirme Çalıştayı başladıİSTANBUL - TEOG'un kaldırılması ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr.
MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili konuştu
Ortaöğretime Geçiş Sistemini Değerlendirme Çalıştayı başladı
İSTANBUL - TEOG'un kaldırılması ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, " Türkiye'de eğitim sistemiyle ilgili tartışmalar maalesef kademeler arası geçiş sınavı üzerinden kurgulanıyor. Sınav sistemleri belki bu değişimin içerisindeki küçük bir nüans olsa gerek. Ama maalesef Türkiye'de bu çok yoğun olarak tartışılıyor" dedi.
İbn Haldun Üniversitesi Müfredat Çalışmaları Merkezi, TEOG'un kaldırılması ve sonrasında yaşanan tartışmalara akademik katkı sağlamak amacıyla akademisyenleri "Ortaöğretime Geçiş Sistemini Değerlendirme Çalıştayı"nda buluşturdu. Çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Müfredat Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yüksel Özden ve çok sayıda akademisyen katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin, öğrencinin başarısını sınava odaklayan sistemin terk edilmesi gerektiğini belirtirken, tek başına ortaöğretime geçişi konuşmanın doğru olmadığını ifade etti. Tekin, eğitim sisteminde yapılan reformlar arasında sınav sistemlerinin değişmesini küçük bir nüans olarak nitelendirdi. Öte yandan 2 gün sürecek olan çalıştayda TEOG'un kaldırılması ve ortaöğretime geçiş sistemlerindeki değişim tüm yönleriyle masaya yatırılacak.
"Maalesef Türkiye'de bu çok yoğun olarak tartışılıyor"
Değiştirilen sistemlerde birçok farklı kurum ve kişiyle görüş alışverişinde bulunulduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, "Paydaşlarımızla artıları, eksileri ve uygulama sistematiğiyle ilgili değerlendirme yaparak yürüyoruz. 2013 yılında SBS yerine TEOG kurgulanırken çok değişik çalışma gruplarıyla akademisyenler, gazeteciler, aydınlar, siyasi parti temsilcileri, eğitimle ilgili STK'lar, öğretmenler, idareciler, öğrenciler, o yıl liseye geçiş sürecine dahil olmuş çocuklar, onların velileri inanılmaz geniş bir yelpazeyle 200'ün üzerinde çalıştay yaptık, bir problemimiz var. Türkiye'de eğitim sistemiyle ilgili tartışmalar maalesef sınav, kademeler arası geçiş sınavı üzerinden kurgulanıyor. Sınav sistemleri belki bu değişimin içerisindeki küçük bir nüans olsa gerek. Ama maalesef Türkiye'de bu çok yoğun olarak tartışılıyor. Eğitim sistemi çok değişiyor önermesi sıralanıp içini doldurmak için ortaokullardan liseye geçişteki süreç şu kadar diye bu önermeyi delillendirmeye çalışmak aslında bana göre Türkiye'de eğitim sistematiğinin değişmesini engelleyen bir önerme gibi geliyor. Zaten çok değiştirdiniz artık değiştirmeyin demek" dedi.
"Bugünkü tartışma da asla tesadüf değil"
Öğrencinin başarısının sınav odaklı olmaması gerektiğini dile getiren Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin, "Sınav odaklı başarıyı sınava, sınav başarı notuna endeksleyen bu mantaliteyi terk etmek gerekir. Eğitim reformu süreci içine girecekse kademeler arası geçiş bu reform tartışmaları içinde küçücük bir parça olabilir. Tek başına ortaöğretime geçişi konuşmak doğru değil. Çocukların ortaokuldan yükseköğretime geçişte baskı var olduğu sürece, çocuk bunu 8. sınıfta hissetmese bile 9'uncu sınıfta bu baskıyı hissetmeye başlayacaktır. Bugünkü tartışma da asla tesadüf değil, Cumhurbaşkanımız aynı konuşma içerisinde aynı hafta içerisinde hem temel eğitimden ortaöğretime geçiş hem de ortaöğretimden yükseköğretime geçişle ilgili bazı açıklamalar yaptı. Bu aslında Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün çalışmalarının kamuoyuyla paylaşılması anlamına geldi. Bu konuda zaten yürüyen çalışmalar vardı, biz biraz daha hızlandırmış olacağız çalışmalarımızı" şeklinde konuştu.
"İthal çözümler yerine kendi eğitim sistemimizi tasarlamalıyız"
Eğitim sistemine ithal çözümler getirmenin doğru olmayacağını düşündüğünü söyleyen İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, "Karar vericilere destek olmalıyız. Halkımızı, gençliği, velileri bu konuda aydınlatmalıyız ve Türkiye'deki arayışları uluslararası verilerle desteklemeliyiz. Hakikaten gerçek bir sorun var ortada, bunun çözümüne katkıda bulunmalıyız. Birtakım tercüme çözümler, ithal çözümler önermenin doğru olmadığı kanaatindeyiz. İnşallah biz kendi eğitim sistemimizi tasarlayabilirsek bunun geçiş sistemlerini de kendimiz üretirsek o zaman gerçekten büyük bir şey başarmış olacağız. Burada tabi Türkiye'de kafalar net değil" ifadelerini kullandı.
"Yetenek çözmek için okullarda 4 tane çok önemli ders var"
Öğrencilerin eğitim hayatının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, "Biz şimdi gündemde bu olduğu için bunu konuşuyoruz. Esas ilköğretim, temel eğitim sonra üniversiteyi birlikte değerlendirmek gerektiğine inanıyorum. Bizim ilköğretimimiz anaokuluyla birlikte değerlendirilmeli ve 4 yaşında başlamalı. 10 yaşına kadar çocuğun yeteneğini çözecek konumu dikkate almamız lazım. Yetenek çözmek için okullarda 4 tane çok önemli ders var. Beden eğitimi, resim, müzik ve yazı" diye konuştu.
İki gün sürecek olan "Ortaöğretime Geçiş Sistemini Değerlendirme Çalıştayı"nda TEOG'un kaldırılması ve sonrasındaki gelişmelerin yanı sıra eğitim kurumlarının müfredatlarına dair görüş alışverişleri, ortaöğretime geçiş sistemine yönelik değerlendirmeler yapılacak. Çalıştay sonrasında ise yapılan değerlendirmelerden oluşan sonuç bildirisi yayınlanacak.