Matematiği Oyun Haline Getirip, Patent Başvurusu Yaptılar
Matematiği oyun haline getirip, patent başvurusu yaptılar Elazığ'da Matematiği sevdirmek isteyen 2 lise öğrencisi ismini küp23 koydukları matematiksel zeka ve strateji oyunu tasarlayarak patent başvurusu yaptıELAZIĞ - Elazığ'da 2 lise öğrencisi matematiği eğlenceli hale getirerek sevdirmek...
Matematiği oyun haline getirip, patent başvurusu yaptılar
Elazığ'da Matematiği sevdirmek isteyen 2 lise öğrencisi ismini küp23 koydukları matematiksel zeka ve strateji oyunu tasarlayarak patent başvurusu yaptı
ELAZIĞ - Elazığ'da 2 lise öğrencisi matematiği eğlenceli hale getirerek sevdirmek için 'Küp 23' ismini verdikleri milli zeka oyunu geliştirdi.
Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi'nde lise 3. sınıf öğrencileri Mert Hüseyin Kılıç ve Deniz Çakmak, matematiği oyun aracılığı ile eğlenceli hale getirerek sevdirmek için 'Küp 23' adlı milli zeka oyunu tasarladı. Ders harici matematikle ilgili oyunlar oynayan 2 öğrenci, zeka ve stratejinin içinde yer aldığı oyunlar üzerine araştırma yaptı. Araştırma sonucu 2 öğrenci, kendilerine özgü matematiksel zeka ve strateji oyununu olan 'Küp 23' adlı oyunu geliştirdi.Oyunlarını daha da geliştirmeyi düşünen öğrenciler, patent almayı hedefliyor.
Matematiği oyun haline getirdiler
Matematik derslerinde hem ders çalıştıklarını hem de ilgili oyunlar oynadıklarını belirten öğrencilerden Mert Hüseyin Kılıç, "Bunları oynarken neden kendimize ait bir oyunumuz olmasın diye düşündük. Oyunları inceledik ve kuralları tamamen bize ait olan özgü bir oyun geliştirdik. Matematiğin birey ve toplumu nasıl etkilediği kaçınılmazdır. Ülkemizde, yaşamımızda, her şekilde karşılaşılan bir alandır. Amacımız matematiğin korku duyulan bir disiplin olmayıp yaşam gibi heyecan ve mutluluk veren bir uğraş alanı olduğunu göstermek istedik. Bu şekilde matematiği, oyun aracılığıyla eğlenceli hale getirip sevdirmek amacıyla da Küp 23 adlı oyunumuzu hazırladık" dedi.
Oyunun 2 ve 3'ün katlarından oluştuğunu ve bu yüzden adını Küp 23 koyduklarını ifade eden Kılıç, "Oyunumuz küplerden oluşmaktadır. Her oyuncuda 2'nin ve 3'ün katlarından 6 tane küp var. Soldan sağa 2'nin katları artacak şekilde ve 3'ün katları da arkasına diziliyor. Oyunun genel hamleleri ileri, sağa ve sola şeklindedir. 90 derece ilerleme haklarına sahip ama hiçbir şekilde geriye hamle yok. İki küp karşılaştığında ise büyük olan sayı küçük sayıyı yiyor. Oynandığı zaman karşılaştıkları sayı değil oynandığı zaman bir sonraki gelecek sayı önemlidir" diyerek oyunu anlattı.
Oyun için Patent başvurusunu yaptılar
Matematiği öğrencilere sevdirmek amacıyla oyunu arkadaşıyla beraber tasarladıklarını aktaran Deniz Çakmak ise, "Projemizi ileriyi düşünerek yaptık. Projemizin oyun tahtasını geliştirerek ve 4 işlem koyarak bakanlığa ilkokullar için eğitim amaçlı sunmayı düşünüyoruz. Oyunumuz zeka üzerine kurulduğu için genç yaştaki bireylere zeka ve strateji oyunu sunacağız. Oyunumuzu geliştirip piyasaya sunmayı da düşünüyoruz. TUBİTAK da Malatya bölge serisinde ikinci olduk. Bu zaten geçici bir patent veriyor. İleri ki zamanda patenti alcağız ve başvurularımızı yaptık" şeklinde konuştu.
Öğrencilerle birçok konu üzerinde çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Elazığ Bilim Sanat Merkezi Matematik Öğretmeni Yaşar Çalışkan, "TUBİTAK için konuları irdelerken öğrenciler 'hocam bizim neden oyunumuz yok, bizde bir strateji üzerine zeka oyunumuz olsun. Çocuklara matematiği sevdirici bir oyun olsun ve bunun üzerinden çalışalım' demelerinden sonra biz oyun bulma arayışına girdik. Tüm zeka oyunları inceledik. Ülkemizdeki zeka oyunlarını öğrencilerimizle beraber oynadık. Bunun üzerine öğrencilerimiz bu oyunu yaptılar" ifadelerini kullandı.