Mardin'de Bir İlçe Yeniden İnşa Ediliyor
Mardin'de bir ilçe yeniden inşa ediliyor Nusaybin küllerinden doğuyor Devlet eliyle ilçe yeniden canlandırılıyor Kayyum, terörün izlerini verdiği hizmetlerle siliyorMARDİN - Suriye ile kapı komşusu olan, tarihi ve kültürü ile uluslararası öneme sahip Mardin'in Nusaybin ilçesi terör...
Mardin'de bir ilçe yeniden inşa ediliyor
Nusaybin küllerinden doğuyor
Devlet eliyle ilçe yeniden canlandırılıyor
Kayyum, terörün izlerini verdiği hizmetlerle siliyor
MARDİN - Suriye ile kapı komşusu olan, tarihi ve kültürü ile uluslararası öneme sahip Mardin'in Nusaybin ilçesi terör olaylarının ardından atanan kayyum ile yeniden insa ediliyor.
Bölücü terör örgütünün sokakları ve caddeleri hendekler ve barikatlar kurarak, yerleştirdikleri tonlarca patlayıcı ile Türk, Kürt, Arap, çocuk, yetişkin demeksizin bölge halkına verdiği zararın ardından 150 bin nüfuslu ilçenin yarısı göç etmek zorunda kalmıştı. 2 yıl önce yaşanan olaylarda 11 bin ev zarar görmüş, 45 bin vatandaş göç etmek durumunda kalırken, Eylül 2016'da kayyum olarak göreve gelen Kaymakam Ergün Baysal ve çeşitli kamu kurum, kuruluşlarının iş birliği ile Nusaybin yeniden tarihe ve turizme kazandırılmak üzere hazırlanıyor.
İlçenin tarihi camileri, inanç merkezleri, tarihi mezarlıkları yeniden restore edilerek turizme kazandırılırken, Nusaybin halkının devletin tüm hizmetlerinden yararlanabilmesi için ilklere imza atılıyor. Doğu ve Güneydoğu'da tam donanımlı ilk engelli parkının inşa edildiği ilçede yıllardır belediye kaynaklarının HDP'li yönetimler tarafından bölücü terör örgütüne aktarılması ile ilçeye yapılamayan alt yapı hizmetleri de şuan tüm hızıyla devam ediyor. İlçenin yeniden modern ve yaşanabilir bir kent olması için devlet vatandaş el ele çalışarak Nusaybin için emek harcıyor. 11 Eylül 2016 'da kayyum olarak göreve gelen Nusaybin Kaymakamı ve Nusaybin Belediye Başkanı Ergün Baysal, Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, kardeş belediye olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve diğer kardeş belediyeler ile birlikte ilçede büyük bir çalışmaya imza atarak, Nusaybin halkının devletin tüm hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanması için tüm birimleri ile seferber olurken, yaklaşık bir yıldır süren yatırımlar artarak hızla devam ediyor.
Şehitliklere moloz döken anlayıştan, Türk Bayraklı şehitliklere
30 yıl aranın ardından şehitlikte Türk bayrağı dalgalandığını ve şehitliğin molozlardan arındığını kaydeden Nusaybin Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Kemal Aslan, "Toplumsal olayların ardından Belediye Başkan vekilimizin talimatları doğrultusunda, kaderlerine terk edilmiş tarihi Hamidiye Şehitliği'mize sahip çıktık. Buradaki şehitliğimizin daha önceki hali ve restore edilmiş hali arasında büyük fark var. 15 Temmuz günü de şehitliğimizin açılışı yapıldı. Buradaki ecdadımıza sahip çıkmamız güzel bir olay, daha önce de Açıkyol köyünde terör örgütü tarafından katledilen vatandaşlarımızın adına Açıkyol Şehitliği yapıldı. Bölgede daha önce olmayan hizmetlerin olması bizi mutlu ediyor. Açıkyol Şehitliği'mizde daha önce bölücü terör örgütü tarafından katledilen 8 tane şehidimiz vardı. 30 yılın ardından orada Türk bayrağının dalgalanması bambaşka bir atmosfer" dedi.
Koruma altındaki Hamidiye Şehitliği'nin ilk kez gün yüzüne çıkarıldığını belirten Nusaybin Belediyesi'nde görevli arkeolog Abdurrahman Oruç; " Bu gördüğünüz Hamidiye Şehitliği onlarca yıl kaderine terk edilmiş, özellikle moloz yığınları ve çöp merkezi haline getirilmişti. Kültür ve Turizm Varlıkları Koruma Kurulu'ndan aldığımız izinle çalışmaları başlattık. 2015 yılında zaten burası tescillenmişti ve koruma altına alınmıştı. Daha önceki dönemlerde imarla buralar hep istila edildi. 23 şehidin mezarlığını temizliğin ardından açığa çıkarıldı. Buradaki şehitlerimizin 1796 tarihinde o zamanki Kaymakam Muhittin bey tarafından mezarların yapıldığı anlaşılıyor. O dönemdeki şehit olan askerlerimizin burada defnedildiği anlaşılıyor. Akkoyunlar döneminde var olan mezarlarımız da var. 1944'de Cihangir Bey Camisi olarak bilinen Nusaybin'in en eski camilerinden biri de burada bulunmakta" diye konuştu.
Doğu ve Güneydoğu çocuklarının tam donanımlı ilk engelli parkı
Suriye sınırı ile komşu olan, tarihi ilçe Nusaybin'de PKK'nın hendeklerinin ardından her mahalleye çocuklar için sosyal alanlar oluşturulurken engelli vatandaş ve çocuklar için de özel alanlar oluşturuldu. Nusaybin Belediyesi ve kardeş belediyeleri olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte şehrin çeşitli semtlerinde tam donanımlı ve her yaştan vatandaşın hizmetine sunulan 5 adet parktan dördü de hızlı bir biçimde bitirilerek vatandaşların hizmetine sunuldu. Bu bağlamda Nusaybin merkezde yapılan engelli parkında aileler artık engelli çocuklarını da rahatça dışarı çıkarabiliyor. Engelli çocuk babası Seyfettin Gürbüz 6 çocuğundan 4'nün engelli olduğunu belirterek, "6 çocuğum var bunların 4 tanesi engelli, 2 tanesi ise normal. Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanına teşekkür ediyorum. Çocuklarım zihinsel engelli, parkın evimize yakın olması bizim için bir avantaj, çocuklarım burada rahatlıkla oynayabiliyorlar. Daha önce Nusaybin'de bu tür çalışmalar yoktu. Bu parkın yapılması bizi ve çocuklarımızı mutlu ediyor. Halkın engelli çocuklara karşı duyarlı olmamız lazım. Diğer anne ve babalara da tavsiyem engelli çocukları ile diyalog içerisinde olsunlar" şeklinde konuştu.
Zihinsel engelli olan ve engellerini bu parkta eğlenerek unutan Celal Gürbüz, basketbol oynamaktan keyif aldığını belirterek, " Burada oyunlar oynuyorum basket oynuyorum. Tüm spor aletlerini kullanıyorum, saklambaç oynuyorum. Çocukken böyle parklarımız yoktu bizde oynayamıyorduk" diye konuştu.
80 milyonluk dev yatırım
Su depoları, asfalt çalışmaları, 4 bin 600 konutluk yeni yaşam alanı ile yeni bir Nusaybin inşa ediliyor. Bölücü terör örgütlerinin kazdığı hendeklerin kapatılması ve bölgede PKK'nın temizlenmesinin ardından başlayan çalışmalarda ilçe adeta yeniden inşa ediliyor. İlçedeki tüm trafolara Nusaybin'in tarihi izleri resimlenerek kent estetiğine kavuşurken 4 bin 600 konutun yer alacağı TOKİ projesi de hızla devam ediyor. İlçedeki alt yapı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Nusaybin Belediyesi Fen İşleri Müdürü Ramazan Akay, "Nusaybin'de alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Nusaybin'de tamamını kapsayan 250 kilometrelik su şebekesi çekiliyor. 6 bin 300 metreküplük su deposunu 15 bin metreküpe çıkarıyoruz. 108 kilometre kanalizasyon hattı döşüyoruz, bunların toplam maliyetleri 80 milyon lira tutmaktadır" dedi.
Akay, alt yapı çalışmalarımız bittikten sonra üst yapı çalışmaları için tüm projelerinin hazır olduğunu belirterek, "UNESCO dünya mirasında yer alan 2 semavi dine ait 2 ibadethanenin aynı bahçede olması geçmişten gelen hoşgörünün günümüzde yaşatılması için Belediye Başkanı Ergün Baysal'ın talimatıyla çalışma başlatıldı. DİKA destekli bir projedir. Daha önce burası çok kötü bir haldeydi. Doğru dürüst bir bakımı yapılmamıştı. Çok hunharca kullanılan bir alandı, şimdi gördüğünüz gibi tüm evlerin Midyat taşıyla kaplanması ile çevre düzenlenmesi yapıldı. Yerli ve yabancı birçok turist buraya gezmeye geliyor" ifadelerini kullandı.
UNESCO listesinde Nusaybin izleri
Dünya'nın ilk üniversitesi olarak bilinen Mor Yakup Manastırı terör olayları nedeni ile turizme kapılarını kapamışken, yapılan çalışmalarla yeniden dünyanın her yerinden turistleri ağırlamaya hazırlanıyor. Öte yandan UNESCO'nun geçici koruma listesinde bulunan manastırın yanı sıra tarihi Zeynel Abidin Camii de yeniden restore edilerek inanç turizmi için kapılarını açmış durumda. Kilisede görevli Daniel Cebe, tarihe sahip çıkılması gerektiğini belirterek "Nusaybin'de 2000 yılından beri yaşıyorum, Nusaybin'de yaşayan tek Süryani aileyiz. Burası Mor Yakup Manastırı ve Nusaybin okulu, buranın girişi tampon bölgesinden başlıyor. Girişi sınır kapısının olduğu yerden başlayarak buraya kadar uzanıyor. Aynı zamanda dünyanın ilk üniversitelerinden biridir. Zamanında burası yatılı bir okul olup 800 ile bin arası öğrenci eğitim görüyormuş. Burada görülen derslerin başında Süryanice dili ve teoloji, felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp ve hukuk dersleri görülüyordu. Tarih hepimizin kültürüdür, Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanlığımız yıllardır ihmal edilen ve son dönemdeki terör olaylarında inanç bile dinlemeyen terör örgütü tarafından tahrip edilmek istenen bu alana sahip çıkmaktadır. Burası herkesin tarihidir. 2015 yılından beri burası ve Zeynel Abidin Camisi UNESCO tarafından tescillendi. Bu sene turistler geçen seneden daha fazla geldi" diye konuştu.