Konuşan Eller' Sayesinde İş Hayatına Atıldılar
'Konuşan eller' sayesinde iş hayatına atıldılar İş hayatına atılan işitme engelliler, kendi paralarını kazanıyorDÜZCE - Düzce'de 'Konuşan Eller Projesi' sayesinde iş hayatına atılan işitme engelliler, kendi paralarını kendileri kazanıyorlar.
'Konuşan eller' sayesinde iş hayatına atıldılar
İş hayatına atılan işitme engelliler, kendi paralarını kazanıyor
DÜZCE - Düzce'de 'Konuşan Eller Projesi' sayesinde iş hayatına atılan işitme engelliler, kendi paralarını kendileri kazanıyorlar.
Standard Profil Grubu, ilk üretim yeri olan Düzce Fabrikasında Konuşan Eller Projesi'ni başlattı. Standard Profil'in çeşitlilik konusuna verdiği önem ve herkese eşit fırsatlar sunabilme politikası doğrultusunda desteklenen önemli bir proje. Bu projenin en güzel yanı ise yönetimden gelen bir hedef değil, çalışanların kendi sosyal sorumluluk bilinçlerinden doğması. Standard Profil yönetimi projeye tüm desteğini veriyor ve hem Düzce'de hem de Türkiye'deki sanayi kuruluşlarına çağrıda bulunuyor.
"Engelli vatandaşlarımız engel tanımıyor"
Proje hakkında konuşan Üretim Müdürü Cent Boyacıgiller "İşitme engelli arkadaşlarımızın işitme engeli dışında fiziksel bir engelleri yok. Dolayısıyla üretim alanlarımızda onlarla birlikte çalışabileceğimizi fark ettik ve Konuşan Eller Projesi böyle başladı. Biz acaba yapabilir miyiz ? üretim alanı içerisinde işitme engelli arkadaşlarımızın başına bir şey gelmeden çalıştırabilir miyiz diye düşünürken bir formül geliştirdik. Badi sistemi dedik buna, bu arkadaşların yanında badisi oluyor ve bu badilerle beraber çalışıyorlar. İlk olarak 4 arkadaşımızı işe aldık, denedik ve başarılı olduk. Bugün ise geldiğimiz noktada 18 işitme engelli arkadaşımız var. 18 arkadaşımız Düzce fabrikalarımızın farklı üretim alanlarında farklı noktalarda, diğer çalışanlarımızın yaptığı tüm işleri yapabiliyor. Bizim için çok faydalı oldu, performansları çok yüksek. İşitme engelli arkadaşlarımız için de çok faydalı oldu. Bir iş yaptıkları ve bir şeyler üretebildiklerini gördüklerinde özgüvenleri de yükseldi. Topluma faydalı ve örnek bir proje ürettiğimiz düşünüyorum" ifadelerinde bulundu.
"Birlikte daha güçlüyüz"
Standard Profil Düzce Fabrika Genel Müdürü Teoman Yücel "Birlikte daha güçlüyüz" diyerek "Grubumuzun fabrikalarında çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atıyoruz. Bu kapsamda Düzce fabrikamızda da Konuşan Eller Projesi'ni başlattık. Bunun fikir babası üretim müdürümüz Cent Boyacıgiller. Hem işitme engellileri istihdam etmeyi, sonrasında da diğer çalışanlarımızın onlarla iletişim kurabilmesi için eğitim programı düzenleyeceği bir proje yapmak istediğini söyledi, kendisine destek verdik. Bu konuda Düzce Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak işaret dili kursu başlattık. Şuan 20 çalışanımız işaret dili kursuna devam ediyor. Böylece işitme engelli arkadaşlarımızla iletişim noktasında bir köprü kurduk. Bundan böyle işitme engelli arkadaşlarımızla daha kolay iletişim kurabileceğiz. İşitme engelli çalışan sayımızı da ilerleyen dönemde arttırmayı düşünüyoruz. Bu projeyle Düzce'deki diğer fabrikalara da örnek ve öncü oluruz diye düşünüyorum" diye konuştu.
Standard Profil çalışanları da projenin çok faydalı olduğunu, bu sayede işitme engellilerin farkına vardıklarını söylediler. Aldıkları işaret dili eğitimiyle onlarla iletişim kurmalarının da kolaylaştığını belirttiler.
Standard Profil, 1977 yılından bugüne otomotiv sızdırmazlığı üzerine üretim yapan ve bugün 5 kıtaya dağılmış 8 bin çalışanıyla farklı kültürleri, değerleri içinde barındırarak 7 ülkede, dünyanın en büyük otomotiv firmalarına hizmet veren bir firma.