Kırıklı Köylülerinin Yıllardır Süren Hayırlı Geleneği Devam Ediyor
Kırıklı köylülerinin yıllardır süren hayırlı geleneği devam ediyorGÜMÜŞHANE - Oldukça işlek şehirler arası karayolu üzerinde yer alan Kırıklı köyünde yıllar önce bir şoförün iftarını açmak için köyün kahvesinde peynir ekmek yemesiyle başlayan ücretsiz iftar etkinliği 12 yıldır her Ramazan...
Kırıklı köylülerinin yıllardır süren hayırlı geleneği devam ediyor
GÜMÜŞHANE - Oldukça işlek şehirler arası karayolu üzerinde yer alan Kırıklı köyünde yıllar önce bir şoförün iftarını açmak için köyün kahvesinde peynir ekmek yemesiyle başlayan ücretsiz iftar etkinliği 12 yıldır her Ramazan ayında aralıksız devam ettiriliyor.
Gümüşhane'nin merkeze bağlı ve 24 kilometre mesafedeki Gümüşhane- Erzincan karayolu üzerindeki Kırıklı köyünde 12 yıl önce başlayan ücretsiz iftar geleneği her geçen yıl daha da profesyonelleşerek devam ettiriliyor.
Köyün merhum muhtarı Alim Aşkın tarafından 12 yıl önce bir sürücünün iftarını açmak için yol kenarındaki köy kahvesinde peynir-ekmek yemesinin ardından köylüye yaptığı teklifle başlayan programda ilk olarak köyde yaşayanlar pişirdikleri yemekleri iftar saatinde alana getirerek ikram etmeye başladı.
Daha sonraki yıllarda talebin yoğun olması üzerine köylüler bir mutfak kurarak aşçı tuttu. Sadece ramazan aylarında gerçekleşen etkinlikte aşçı yemeğini mutfakta hazırladıktan sonra köyün gençleri tarafından yemek ikram edilen alana taşınarak üç çeşit yemek ikram edilmeye başlandı.
Pidesinden çorbasına, salatasından yemeğine kadar adeta lokanta hizmeti verilen köyde hem köylüler razı hem de iftar saatinde bu köye denk gelen oruçlu sürücüler razı.
Köyde bulunan vatandaşların da eşlik ettiği yemeklerin tüm masrafları ise köydeki hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanıyor.
Köy muhtarı Hasan Yağız, 12 yıldır devam ettikleri ve "Çok güzel bir adet" olarak nitelendirdiği etkinlikte artık vatandaşların bildiği için alıştığını fakat halen ilk kez gelen çok sayıda vatandaş olduğunu söyledi.
"Bazı kişiler lokanta sanıyor, para vermek itiyor"
Muhtar Yağır, "Burada duran iftarını açıyor gidiyor. Biz durduruyoruz iftara yakın bazen. Yemeklerini yiyip, çaylarını içip gidiyorlar. Duranlar çok memnun oluyorlar. Hem aç karınlarını doyuruyorlar. Hem de böyle bir gelenek her yer de de yoktur. Bir aç doyurmanın ne kadar faziletli olduğunu biz biliyoruz. Zaten bilmeyenler bilmez, tokun açtan haberi olmaz. Bazı kişiler lokanta sanıyor. Para vermek itiyor. Biz diyoruz Allah rızası için yapıyoruz, para için yapmıyoruz, bedava yiyor ve yoluna devam ediyor" dedi.
"Bazen 80 kişi yemek yiyor"
Köydeki hayırsever vatandaşların verdiği paralarla bu hizmet sürdürdüklerini ve bırakmayı hiç düşünmediklerini dile getiren Yağız, "Ben liste tutuyorum gidip Gümüşhane'den kumanya, Kelkit'ten et alıyoruz. Bir de aşçı tuttuk. 50 yıllık iyi bir aşçı. Mutfakta aşı pişiriyor. Yardımcıları var. Gelip burada servis yapıp olanları yediriyoruz. Ayriyeten köylülerde geliyor. Bazen oluyor 80 kişi duruyor burada" diye konuştu.
Gümüşhane'de ve ülkenin dört bir yanında 50 yıldır aşçılık yapan Muzaffer Gökçek ise yakın köyde ikamet ettiğini, öğleden sonra Kırıklı köyüne gelerek bir ana yemek, pilav, çorba ve salata yaptığını söyledi. Her gün değişik yemekler yaptığını ifade eden Gökçek, malzemeyi köylülerin aldığını, gelen vatandaşların çok memnun kaldıklarını dile getirdi.
Gümüşhane'de mermercilik yapan Ozan Kara ise bir arkadaşının daveti üzerine geldiği etkinliği nasıl öğrendiğini şöyle anlattı: "Birgün montajdan dönüyordum. İftar yakındı. Ezan yolda okunur diye durayım su falan alayım dedim. Baktım burada yemek veriyorlar, iftarımı açtım. Bugünde arkadaşlar davet ettiler. Geldik iftarımızı yaptık. Güzel, Allah razı olsun yapanlardan. Kamyoncular falan da duruyorlar burada, yolda denk gelenler. Güzel bir organizasyon, muhtarımıza teşekkür ediyoruz.