Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura, "Kalehöyük Bölgesinde 4 Bin 300 Yıl...
- Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura, "Kalehöyük Bölgesinde 4 bin 300 yıl öncesine ait saray tespit edildi" Turizm Haftası açılışı 'Kalehöyük Arkeoloji Müzesinde' yapıldıKIRŞEHİR - Turizm Haftası açılı programı Japon Hükümeti'nin "Kültürel Mirası Koruma...
- Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura, "Kalehöyük Bölgesinde 4 bin 300 yıl öncesine ait saray tespit edildi"
Turizm Haftası açılışı 'Kalehöyük Arkeoloji Müzesinde' yapıldı
KIRŞEHİR - Turizm Haftası açılı programı Japon Hükümeti'nin "Kültürel Mirası Koruma Projesi" çerçevesinde yapılan Kaman İlçesi Çağırkan Kasabasında gerçekleştirildi.
Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura, Kaman Kalehöyük Bölgesinde 4 bin 300 yıl öncesine ait saray tespit edildiğini söyledi.
Kaman İlçesinde düzenlenen programa; Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu, Milletvekili Metin İlhan, Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, İl Kültür Müdür Vekili Eyüp Temur, Dr. Sachihiro Omura ve ilçe protokolü katıldı.
Programda konuşan Sachihiro Omura, bölgede yapılan kazı çalışmalarının Orta Asya'ya dek uzandığını ifade ederek bölgede yapılan çalışmalar hakkında verdiği açıklamada, "Kazı yapılan bölge on bin yıllık. İpek Yolundan daha eski bir alan olduğunu düşünüyoruz. Bölgede ki kazı yolu Orta Asya'ya kadar uzanıyor. Yolun tam ortasında da höyük var. Bölge kültür ve tarih açısından önemli bir alan, şuana kadar 50'den fazla şehir tespit ettik. "dedi.
Bölgede 4 bin 300 yıl öncesine ait yanmış bir saray olduğunu çalışmaları sonrası ifade eden Omura, konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Bu sarayın kültürünün üzerinde asırlar var. Mezopotamya'dan gelmişler burada alışveriş yapmak istemişler. Fakat onlar höyüğün üzerinde değil kenarında kalmış. Saray üzerinde Asurlar var. Tüccarların nerede kaldığını tespit etmek amacıyla höyük kuzeyinde kazıya başladık. Kalıntılarda ortaya çıkmaya başladı.
Bulgularımızı konferanslarla gösteriyoruz. İç Anadolu'nun tamimiyle tarihi ortaya çıkacak. Arşiv tespit edeceğiz. Tarih ortaya çıkacak. Bölgede ki Türk çalışanlar bizim için temel, bu arkadaşlarımız olmasa iş yürümez. Şimdi yavaş yavaş gençler de çıkıyor."
Milletvekili Metin İlhan ise hafta açılışında yaptığı konuşmada, "Köklü bir geçmişe ve her alanda olduğu gibi oldukça önemli bir birikime sahip olan Kırşehir'imiz Anadolu'nun ortasında azımsanmayacak kültürel ve tarihsel mirasa sahiptir. Bu bağlamda şehrimizin gerek tarihi birikimi gerekse de kültürel değerleri ile turizm alanında önemli bir potansiyeli bulunmaktadır. Turizmde en önemli yatırım tanıtıma yapılmalıdır. Bizler de geniş bir yelpazede tarihi bir birikime sahip olan şehrimizi turizmin her alanında tanıtmak için elimizden geleni yapacağız. Kırşehir'in tanıtımında ve kalkınmasında farkındalığı artırmalı, çeşitli etkinliklerle bu konuya katkılar sunmalıyız." ifadelerini kullandı.
Kırşehir Valisi İbrahim Akın'da konuşmasında Türkiye'nin doğal güzellikleri ve tarihi ile bir cennet olduğunu belirtti. Kaman İlçesinde düzenlenen program müzik dinletisi, halk oyunları gösterisi ve müze alanının gezilmesi ile son buldu.