Haberler

Isparta'da 'Dezavantajlı Gruplara Yaklaşım ve Kadına Uzanan İstihdam Eli' Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da 'Dezavantajlı Gruplara Yaklaşım ve Kadına Uzanan İstihdam Eli' projesi Şiddet gören, hükümlü veya hükümlü yakını kadınlar, meslek sahibi yapılarak istihdam edilecek Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nden Avusturalya destekli hibe projesiISPARTA - Isparta Denetimli...

Isparta'da 'Dezavantajlı Gruplara Yaklaşım ve Kadına Uzanan İstihdam Eli' projesi

Şiddet gören, hükümlü veya hükümlü yakını kadınlar, meslek sahibi yapılarak istihdam edilecek

Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nden Avusturalya destekli hibe projesi

ISPARTA - Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından, Avustralya Doğrudan Yardım Programı hibeleri desteğiyle düzenlenen 'Dezavantajlı Gruplara Yaklaşım ve Kadına Uzanan İstihdam Eli' projesi kapsamında Aşçılık ve Pastacılık Atölyesi kurularak dezavantajlı kadınlar meslek sahibi oldu. Proje kapsamında, şiddet mağduru, eski hükümlü ve eski hükümlü eşi 15 kadın oluşturulan atölyede aşçılık ve pastacılık mesleğini öğrenerek, meslek sahibi olarak topluma kazandırıldı.

Projenin ilk kursiyerleri eğitim çalışmalarını tamamladıktan sonra Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında bir tören düzenlendi. Düzenlenen törene Avusturalya'nın Türkiye Büyükelçisi Marc Innes Brawn, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Baro Başkanı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Çokdinç: "Son 2 yılda çok sayıda ulusal ve uluslararası proje hazırlanmış ve başarıyla uygulanmıştır"

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, "Bir Ceza infaz metodu olarak kurulmakla birlikte aynı zamanda topluma kazandırma ve rehabilitasyon misyonu da üstlenerek toplumu korumayı amaçlayan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü 2005 yılından bu yana hizmet vermektedir. Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde; müdür, şef, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, öğretmen, sosyolog, infaz koruma memuru gibi unvanlarda toplam 34 personel görev yapmaktadır. Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne infaz iyileştirme faaliyetleri kapsamında 2018 yılı içinde 2 bin 741 kişi başvurmuş, 124 seminer faaliyeti 180 grup çalışması yapılmıştır. Son 2 yıl içinde 5'i uluslararası olmak üzere, çok sayıda ulusal ve uluslararası proje hazırlanmış ve başarıyla uygulanmıştır" dedi.

44 mahallede bin 593 aileye ulaşıldı

Sağlıklı Gençlik Bilinçli Aile Güvenli Toplum Projesi kapsamında yasadışı madde bağımlılığıyla mücadele farkındalık eğitim programı oluşturulduğunu aktaran Başsavcı Çokdinç, "Isparta'daki 44 mahallede verilen seminerlerle bin 593 aileye ulaşılmıştır. Yine bu proje ile 'Yaşasın En Güzel Yaşamlarımız' tiyatro oyunu yasadışı madde bağımlılığıyla mücadele temasıyla müdürlüğümüz personeli ve madde bağımlılığı tedavisi gören yükümlülerin oyunculuğunda sergilenmiştir. Kanada Yerel Girişimler Fonu desteğiyle 'Dezavantajlı Gruplar İçin İstihdam Köprüsü' projesi ile 40 kişiye meslek edindirilmiş. İstihdamları için katkı sağlanmış, mesleki yeterliliklerin geliştirilmesi amacıyla toplamda bin yükümlünün katılımıyla seminer faaliyetleri gerçekleştirilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Brown: "Kadınlar, erkeklerle aynı işgücüne sahip olmalı"

Avusturalya Büyükelçisi Marc Innes Brawn ise, katıldığı programda büyük işler başarıldığına şahitlik ettiğini, Avusturalya Büyükelçiliği olarak bu duruma ufak da olsa katkı sağlamaktan mutlu olduklarını belirtti.

Kadın - erkek eşitliği ve kadınların cinsiyet olarak da güçlendirilmeleri gerektiğini dikkat çeken Büyükelçi Brawn, "Biz inanıyoruz ki kadınlar, erkeklerle aynı işgücüne sahip olmalı" dedi. Büyükelçi Brown, bütün ülkelerin de ellerindeki ekonomik değeleri aynı şekilde kullanmaları ile kadınlar ve erkekler arasındaki fırsat eşitliğinin de aynı şekilde sağlanması gerektiğini iletti.

Şahin: "Kurs bittikçe yeni kurslar açmayı planlıyoruz"

Projenin amaç ve detaylarını özetleyen, kurs çalışmalarının yeni gruplarla 2 aylık sürelerde tekrarlanacağını dile getirerek, amaçlarının meslek edindirme, topluma kazandırma ve ekonomik katkı ile aile desteği olduğuna dikkat çeken Isparta Denetimli Serbestlik Müdürü ve Proje Koordinatörü Fatih Ziya Şahin, "Şu anda ikinci haftamızdayız, 2 ay kadar sürecek. Her program, yaklaşık 2-2,5 ay kadarlık bir sürede tamamlanacak ve kurs bittikçe yeni gruplar için aynı kursu açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

"Bu ilk projemiz değil"

Şahin, "Isparta ilinde Avusturalya Büyükelçiliği ile yaptığımız proje çalışmasıyla aldığımız hibe doğrultusunda, aşçılık ve pastacılık atölyesi kurduk. Her kurs döneminde 15'er kişiye aşçılık ya da pastacılık meslek edindirme eğitimleri vermeyi planlıyoruz. Denetimli serbestliğin topluma kazandırma misyonunun bu şekilde gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bu bizim ilk projemiz değil, daha önce Canada ile yaptığımız bir meslek edindirme programımız olmuştu. Orada da yine 40 kişinin meslek edindirmesini ya da topluma kazandırılmasını sağlamıştık. Önümüzdeki dönem de ulusal ya da uluslararası projelerle bu şekildeki topluma kazandırma çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Tahliye sonrasında kişilerin yeniden suç işleme risklerini ancak bu şekilde azaltabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"Turizm bölgelerinde istihdamlarını sağlamaya gayret edeceğiz"

Projeye katılan kadınların genel özelliklerinden bahseden Şahin şöyle devam etti; "Projemiz kapsamında, özellikle denetimli serbestlik yükümlüsü, eski hükümlü, suç mağduru, madde bağımlılığı sürecinde bağımlılıktan kurtulma gayretinde olan kişiler hedef kitlemiz arasında yer alıyor. Bir önceki projemizde de yine aynı kitleyle çalışmıştık. Bu projemizde yine bu kitleyle birlikte çalıştık. Bunlarda da başarılı sonuçlar aldık. Umuyorum ki; aşçı yardımcısı ya da pastacı olarak yetiştirdiğimiz insanların da, bölgenin turizm bölgelerine yakınlığını da göz önüne alarak, çevre

illerde istihdamını sağlamaya gayret edeceğiz ve başaralı olacağımıza da inanıyorum" şeklinde ifadelerini kullandı.

"Bunun toplumumuzda bir çarpan etkisi oluşturacağını düşünüyoruz"

Halen yürütülen proje kapsamındaki yakın sayısının küçük rakamlar gibi görünmesinin azımsanmaması gerektiğine işaret ederek, bunun toplumda çarpan etkisi oluşturduğuna vurgu yapan Şahin, "Şiddet gören kadınlarımız var, devlet koruması altında bulunan kadınlarımız bunlar. Grup içerisinde, denetimli serbestlik hükümlüsü ve eski hükümlü eşi olanlar da var. Biz bunları değerlendirirken, yalnızca 1 kişinin istihdamı olarak da bakmıyoruz. İstihdam ettiğimiz her kişi, bir ailenin de sorunsuz bir şekilde yaşamasına ve çocuklarını iyi bir şekilde yetiştirmesine vesile oluyor. Dolayısıyla verdiğimiz rakamlar 12-15 ve belki 40 gibi rakamlar olsa da bunun toplumumuzda bir çarpan etkisi oluşturacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Şahin ayrıca, projenin açılışındaki ikramların da proje çalışmalarına katılan kursiyerler tarafından hazırlandığını belirterek, "İkramların tamamını yaklaşık 2 hafta gibi kısa bir süre eğitim almış olan kursiyerlerimiz hazırladılar ve gerçekten açıkçası bizi umutlandırdılar. Zannediyorum, bu bayanların çevre iller veya oteller nezdinde işverenler açısından talipleri olacaktır ve iş bulmaları kolay olacaktır. Çok başarılı gördük kendilerini" ifadelerine yer verdi.

Isparta'da 'Dezavantajlı Gruplara Yaklaşım ve Kadına Uzanan İstihdam Eli' Projesi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

title