Haberler

İlkadım'da "Başka Bir Aliya" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlkadım'da "Başka Bir Aliya" paneli Tok: "Aliya, Bosna'yı Türkiye'ye emanet etmiştir"SAMSUN - İlkadım Belediyesi, ölümünün 14'üncü yıldönümü münasebetiyle Bilge Adam Aliye İzzetbegoviç'i anma programı gerçekleştirildi.

İlkadım'da "Başka Bir Aliya" paneli

Tok: "Aliya, Bosna'yı Türkiye'ye emanet etmiştir"

SAMSUN - İlkadım Belediyesi, ölümünün 14'üncü yıldönümü münasebetiyle Bilge Adam Aliye İzzetbegoviç'i anma programı gerçekleştirildi.

İl Müftülüğü Konferans Salonunda gerçekleşen 'Başka Bir Aliya' adlı panele, Şair-Yazar İsmail Kılıçarslan, Şair Yönetmen Faysal Sosyal, Gazeteci-Yazar Emine Şeçeroviç Kaşlı konuşmacı olarak katıldı.

Aliya'nın yaşamı insanlığın kurtuluş reçetesi

Program öncesi konuşma yapan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Aliya'yı anmak ve gelecek nesillere onun fikrini ve mücadelesini aktarmanın kendileri için sorumluluk olarak gördüğünü ifade etti. Aliya İzzetbegoviç'in yaşamı ve mücadelesinin insanlığın bir kurtuluş reçetesi olduğuna dikkat çeken Başkan Tok, "Aliya geniş coğrafyamızın medeniyet havzamızın en önemli simalarındandır. 4 yıl önce rahmetli rahmana kavuşmadan çok az bir süre önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kulağına eğilerek 'Bosnamıza iyi bakın, Bosna size emanet, buralar Osmanlı bakiyesidir' diyen Aliya, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan nezdinde Bosna'yı bizlere emanet etmiştir. 20. yüzyılın fikir ve aksiyon insanı devlet adamı Bilge Adam Aliya'yı bu topraklar rahmetle ve minnetle anmaya devam edecektir" diye konuştu.

Panel, Aliya belgeseli ile başladı

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Başka Bir Aliya paneli, merhum lider Aliya İzzetbegoviç'in hayatı, mücadelesi ve savaş anılarının belgeselleştiği film gösterimi ile başladı.

"Aliya, bizim süper kahramanımızdı"

Bosnalı Gazeteci-Yazar Emine Şeçeroviç Kaşlı, merhum lider Aliya İzzetbegoviç'in Bosna halkının süper kahramanı olduğunu vurguladı. Çocukluk ve gençlik yıllarında Bosna yaşamını anlatan Emine Şeçeroviç Kaşlı, "Çok zor bir ortamda büyüdüğümüz dönemde Rahmetli İzzetbegoviç bizim süper kahramanımızdı. Savaşın sonlarına doğru biz okuldaki çocuklar olarak rahmetli Aliya'ya mektup yazmaya karar verdik. Mektupta çocuklar olarak ona destek verdiğimizi, dualar ettiğimizi, bütün çabaları için ona teşekkür ettiğimizi yazarken bir karşılık beklemiyorduk. Kısa bir süre sonra mektubumuza cevap geldi. Almanya bazı görüşmeler için gideceğini ama dönüşte bizleri ziyaret edeceğini belirtti. O dönem de bizim için sevinecek çok şey yoktu her gün bir yakınımız kaybediyorduk. Rahmetli Izzetbegoviç'in okulumuza gelerek bizleri ziyaret etmesinden ötürü çok memnun olmuştuk. Buradan onun nasıl bir lider olduğunu anlıyoruz savaşın ortasında Almanya giderek savaşın durması için mücadele eden bir lider bizim gönderdiğimiz mektup karşısında beni çocuklar bekliyor, diyerek bizlere vakit ayırmıştı. Bu yüzden o bizim süper kahramanımızdı" şeklinde konuştu.

"Aliya gibi bir insan görmedim"

Şair ve Yönetmen Faysal Soysal, "Ankara'da liseyi okurken, kitap okumayı çok severdim. Bir ağabeyimiz elimize Batı'dan bir kitap sıkıştı. İslam'ı anlatmaya çalışıyor. Savaş lideri olduğunu bilmiyordum. Boşnak bir yazar olarak biliyordum. Kitaptan müthiş etkilendim. Yeni bir İslam anlayışı ortaya koyuyordu. Benim ilk kısa film senaryomun bel kemiğini oluşturmuştu. Orada ben rüya ile gerçeklik arasında düalizm kurmaya çalıştım. Bosna ile ilgili öğrencilik yıllarımda ciddi anlamda bilgiler edindim. Aliya'yı onun gibi anlatan başka bir insan görmedim" ifadelerini kullandı.

"Gökyüzünün öğrencisi, yeryüzünün öğretmeni olmak"

Kendisini İslam'a ve Bosna halkına adayan bir dava adamı olduğunu söyleyen Şair-Yazar İsmail Kılıçarslan şöyle konuştu: "Aliya Müslümanlar Bosna'da Avrupa'da Müslüman olarak yoluna devam edeceklerse bir üçüncü yol bulmalarını söylemiş. Bunu da yapılandırmış. Yeryüzü ve gökyüzü arasında insan, doğu ve batı arasında İslam. Aliya'nın sloganı buydu. Gökyüzünün öğrencisi olmadan yeryüzünün öğretmeni olamazsınız demek istiyor. Bize lazım olan şeyin Allahü Teala ve peygamberin bize kılavuz eşliğinde bize ulaştırdığı bizim üzerimize vazife olan şeyin bu kitabı doğru bir şekilde anlayarak hayatı bunun üzerinden anlamlandırmaktır."

Panel sonrası konuşmacılar, katılımcılar tarafından yöneltilen soruları cevapladı. Soru-cevap bölümünün tamamlanmasından sonra panelistlere, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, tarafından program anısına çeşitli hediyeler takdim etti. Panele, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, İlkadım Belediye Başkan Yardımcıları, daire müdürleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

(SAM-SLH-Y)

İlkadım'da
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
title
Close