Hatay'da Aleviler "Gadir-i Hum Bayramı"Nı Kutladı
Hatay'da Aleviler "Gadir-i Hum Bayramı"nı kutladı Alevi vatandaşlar, sabah erken saatlerde kentteki türbeleri ziyaret ederek dua okudu, tütsü yakıp, ellerini duvara sürerek dilekte bulunduHATAY - 'Gadir-i Hum Bayramı', Hatay'da Aleviler tarafından coşkuyla kutlandı.
Hatay'da Aleviler "Gadir-i Hum Bayramı"nı kutladı
Alevi vatandaşlar, sabah erken saatlerde kentteki türbeleri ziyaret ederek dua okudu, tütsü yakıp, ellerini duvara sürerek dilekte bulundu
HATAY - 'Gadir-i Hum Bayramı', Hatay'da Aleviler tarafından coşkuyla kutlandı. Alevi vatandaşlar, sabah erken saatlerde kentteki türbeleri ziyaret ederek dua okudu, tütsü yakıp, ellerini duvara sürerek dilekte bulundu. Samandağ'da bulunan Hazreti Hızır Aleyhisselam'ın türbesine gelen birçok insan ibadetlerini gerçekleştirdi.
'Gadir-i Hum Bayramı' nedeniyle türbelerde kurbanlar kesildi. Ardından büyük kazanlarda hazırlanan ve içerisinde buğday-et karışımının olduğu 'Hirise' adı verilen güne özel yemek hazırlandı. Hazırlanan yemekler vatandaşlara ikram edilirken, kurbanlardan artan etler de fakirlere dağıtıldı.
Aysel Köse adlı vatandaş, Allah adına ve peygamberler adına namaz kılınıp yemek pişirdiklerini söyledi. Köse, bayramdan en büyük isteklerinin fedakarlık, insanlık olduğunu belirterek, "Nice bayramlar göresiniz inşallah. Dövmemizi pişiriyoruz, misafirlerimiz geliyor, ibadet ediyorlar, hocamız var, Kur'an okuyorlar, namazımızı kıldırıyor. İlk önce Allah'ımıza, ondan sonra Hz. Muhammed'e, ondan sonra yemekler pişiyor Allah adına. Peygamberler adına namaz kılınıyor bu bayramın adına. Bayramda en büyük istekleri, fedakarlık, kardeşlik, din kardeşi yani bu Allah için yapılıyor" dedi.
Mehmet Ali Köse ise, etlerin kesilmesinden sonra kazanlara atılarak saatlerce kaynattıklarını belirterek şunları söyledi:
"Etler pişmeye başlayınca buğdayı iki üç defa yıkayıp temizleyinceye kadar üzerine serpiyoruz. Kısık bir ateşle yavaş yavaş pişiyoruz. Piştikten sonra iki üç saat kaba koyuyoruz dinlensin diye. Yağını koyuyoruz, karıştırıyoruz. Dağıtmaya başlıyoruz. İyi bir aşure yapılması için normali 12 saat olması lazım. Ateş yakılmasından dağıtılmasına kadar 12 saat olması lazım. Kazanlarda aşureler, çorbalar, pilavlar, çeşit çeşit herkes kendi çevresine göre yaparlar. Biz genellikle Samandağ tarafı aşureye kaçarız. Her iyilik sevap demek. Dağıtmak dünyanın en güzel bir şeyidir. İnsan dağıtıyor, kendi malından çabalıyor, hayvanını besliyor, kesip Allah rızası için peygamber sevgisi için, sahabeler saygısı için kesiyor, fukaralara, yoksullara dağıtıyor. Herkes gelip kısmetini yiyip gidiyor. Bayramlaşıyor, kucaklaşıyor gidiyor."
Bayramda iş yerlerinin kepenklerini indirip kurban kesen Alevi vatandaşların coşkusuna, Sünniler, Museviler ve Hıristiyanlar da ortak oldu.
Ayrıca dün gece Alevi vatandaşlar Gadir-i Hum Bayramı'nın resmi tatil olması amacıyla farkındalık oluşturmak için yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla düzenlenen organizasyonla yüzlerce dilek fenerini gökyüzüne bıraktı.