Haberler

Harran Ovası'nın Karasaban Ustası Teknolojiye Direniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Harran Ovası'nın karasaban ustası teknolojiye direniyor 38 yıldır tahta oymacılığı mesleğini sürdürüyorŞANLIURFA - Şanlıurfa'da 38 yıldır tahta oymacılığı mesleğini sürdüren marangoz ustası, Harran Ovası'nda kullanılan karasabanları bir zamanlar kendisinin yaptığını, teknolojinin...

Harran Ovası'nın karasaban ustası teknolojiye direniyor

38 yıldır tahta oymacılığı mesleğini sürdürüyor

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'da 38 yıldır tahta oymacılığı mesleğini sürdüren marangoz ustası, Harran Ovası'nda kullanılan karasabanları bir zamanlar kendisinin yaptığını, teknolojinin gelişilmesiyle rağbetin artık olmadığını söyledi.

Şanlıurfa'da ahşap oymacılığı mesleğini 38 yıldır sürdüren marangoz 53 yaşındaki Abdurrahman Öğretmen, ahşap oymacılığı mesleğinin kendisine babadan kaldığını ifade etti. Bir zamanlar, Harran Ovası'nda öküz ve atların arkasına bağlanarak kullanılan karasabanları kendisinin yaptığını aktaran Öğretmen, teknolojinin gelişmesiyle karasabana rağbettin kalmadığını söyledi. Aile geçimine katkı sağlamak için teknolojiye direnen marangoz ustası, şimdilerde çoğunlukla tahta mutfak eşyası yaparak geçimini sağlıyor.

Kıraathane tabureleri, ekmek tahtası, fırın küreği, doğrama tahtası ve kürek gibi malzemeler yapan marangoz ustası Öğretmen, meslekte geçen 38 yılın ardından ahşap oymacılığı mesleğini gücünün yettiği kadar sürdüreceğini belirtti.

Baba mesleğini 15 yaşında başladığını ve halen sürdürdüğünü aktaran usta Abdurrahman Öğretmen, "Ahşap oymacılığı atadan kalma bir meslektir. 15 yaşımdan beridir bu mesleği sürdürüyorum. Bu meslekte 30 yılı devirdim. Ahşap oymacılığında gücüm yettiği kadar devam edeceğim. 3 çocuğum var. Çocuklarımı iyi yetiştirmeye çalışıyorum. Ahşap oymacılığında genellikle köy aletleri üzerine malzemeler yapıyorum. Yaptığımız malzemeler, tabure, ekmek tahtası, fırın küreği, doğrama tahtası ve kürek gibi malzemeler yapıyoruz. Asıl mesleğimizin ismi karasaban ve döven, Harran Ovası'nda bütün tarım aletleri, malzemeler buradaki Nacar Çarşısı'ndan çıkıyordu. Marangoz çarşısı Şanlıurfa'nın en eski çarşısıdır. Pamuk daha ekilmediği dönemlerde karasabanla ve çiftle tarlaları sürerlerdi, dövenle de buğday sapından çıkarılırdı. Bu yaptığımız malzemelerle yapılıyordu" diye konuştu.

Harran Ovası'nın Karasaban Ustası Teknolojiye Direniyor
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
4 bebeğin ölümünden sorumlu tutulan doktorun cevaplamak istemediği soru

4 bebeğin ölümünden sorumlu doktorun cevaplamak istemediği soru

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

2 sevgilinin sır ölümü! Vücutlarında dikkat çeken izler var

2 sevgilinin cansız bedeni bir evde bulundu! Vücutlarındaki dikkat çeken izler var

İçişleri Bakanı'nı komisyon görüşmelerine almayan CHP'li vekiller için dikkat çeken ifade: Kent uzlaşından zehirlendiler

İçişleri Bakanı'nı komisyon görüşmelerine almayan CHP'li vekiller için dikkat çeken ifade

title