Haberler

Ev Fiyatına Tespih Bu Sergide

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ev fiyatına tespih bu sergide Zeytinburnu'nda 1 milyon 500 bin TL değerinde tespih sergisiİSTANBUL - Zeytinburnu Belediyesi tarafından Mehmet Lütfi Şen küratörlüğünde hazırlanan "Sübhan" başlıklı sergide Hüseyin Çelik Atölyesi'nden tespihler sergilendi.

Ev fiyatına tespih bu sergide

Zeytinburnu'nda 1 milyon 500 bin TL değerinde tespih sergisi

İSTANBUL - Zeytinburnu Belediyesi tarafından Mehmet Lütfi Şen küratörlüğünde hazırlanan "Sübhan" başlıklı sergide Hüseyin Çelik Atölyesi'nden tespihler sergilendi. Toplam 1 milyon 500 bin TL değerinde olan 121 tespihin yer aldığı sergide yaklaşık bir ev fiyatında olan 150 bin TL değerindeki tespih, serginin ilgi odağı oldu.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından Mehmet Lütfi Şen küratörlüğünde hazırlanan Hüseyin Çelik Atölyesi'nin "Sübhan" adlı tespih sergisi

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı. Sergiye Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da katıldı. Tespih ustası Hüseyin Çelik'in 30 yıllık çabasının ürünlerinin yer aldığı, 16 Nisan'a kadar devam edecek olan sergide oğlu Adnan Tolga Çelik'in eserleri de yer aldı. Sergide toplam 1 milyon 500 bin TL değerinde 121 tespih sergilendi. Yaklaşık bir ev fiyatında olan 150 bin TL değerindeki çeşmi bülbül mercan tespih, meraklılarının ilgi odağı oldu.

Birbirinden değerli tespih eserlerini bir araya getiren Sübhan başlıklı sergi ilk atölye sergisi olması açısından önem taşıyor.

"Dünyada en iyi tespih üretimi Türkiye'de yapılıyor"

Tespihe olan ilgisinin ailesinden geldiğini ifade eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "Tespihle benim duygusal bağım var. Özellikle kukayla duygusal bağım var. Kuka denince aklıma dedem geliyor, amcam geliyor. Amcam köy koşullarında servetini bir tespihe harcayan bir insandı. Benimde bilinçaltımda tesbihe karşı bir ilgi oluştu. Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde Hüseyin ustamızın ve oğlunun ürettiği ürünleri görüyor olmak ve bunu sergiliyor olmak benim için gerçekten mutluluk verici bir olay. Tespih insanın sadece dini ritüellerde kullandığı bir araç değil. İnsanın kendini terapisinde de etkili bir araç olarak görüyorum. Türkiye'de, İstanbul'da çok güzel eserler ortaya konuyor. Belki de dünyada en iyi tespih üretimi Türkiye'de yapılıyor. Şimdi de Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde. Bu sergiye tespihe ilgili olanlar ve olmayanlar herkesi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"121 tespihin toplam fiyatı 1 buçuk milyon TL"

Amacının kişisel koleksiyonunu sergilemek olduğunu ifade eden Hüseyin Çelik, "Bu sergiyi açmaktaki amacım kişisel koleksiyonumu sergilemek hem oğlum Adnan Tolga Çelik'in de yaptığı eseleri sergilemek. 16 senedir benim yanımda. Bu işi de öğrendiğine inanıyorum. Kendisine icazet verdim. Hem onun hem de benim eserlerimin sergilendiği kişisel bir sergi açmak istedik. Burada 121 tane tespih var. Bu 121 tesbihin içinde hayvansal gruptan fil dişi, balık dişi, mors dişi, hipopotam dişi, kehribarlar, firuzeler, ametistler, lapisler, çeşitli kaplumbağa kabukları, her çeşit malzemeden tespih var. En pahalı tespih burada benim kendi kişisel koleksiyonumda bulunan ve asla satılacak bir tespih değil. Buradaki doksan dokuzluk, dokuz milimlik çeşmi bülbül işlemeli mercan tespihtir. Yaklaşık değeri 150 bin TL civarındadır. En ucuzu da yeni dönem yaptığımız sıkma kehribarlar var. Onlar da bin 500 TL civarında. Sergideki tespihlerin toplam fiyatı ortalama 1 buçuk milyon TL civarında" dedi.

"İlk kez yapılan bir atölye sergisi"

Serginin küratörlüğünü yapan Mehmet Lütfi Şen, "Bugün Zeytinburnu'nda yaptığımız serginin bir özelliği var. Bu sergi ilk kez yapılmış bir kişisel tesbih sergisi. Burada bir sanatçının eserlerini görüyoruz. Bir atölyenin eserlerini görüyoruz daha doğrusu. Hüseyin Çelik ve oğlu Tolga Çelik'in eserlerini görüyoruz. Bu teşbihle ilgili birikimin nereye geldiğini gösteriyor. Bu sanatçılarımızın özelliği şu; Bunlar Osmanlı'da mükemmel hale gelen teşbihin benzerlerini yapmıyorlar. O tespihi aldılar. Saygı duyuyorlar. Hürmet gösteriyorlar. Onu aşan işler yapıyorlar. Gelenek işte tam da böyle ayakta kalır" şeklinde konuştu.

Hüseyin çelik kimdir?

Hüseyin Çelik, 1964 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitiminden sonra çeşitli atölyelerde torna tesviyeci olarak çalışmaya başladı. 1984 yılında vatani görevini yerine getirmek üzere askere gitti. Askerlik yaptığı dönemde tespih ticaretiyle uğraşan Abdullah Öner'le tanıştı. Torna tesviye birikiminden cesaret alarak 1986 yılında tespih yapmaya başladı. Çelik, 8 yıl boyunca otodidakt olarak tespih yapımında belli bir seviyeye geldi. 1994 yılında Türkiye'nin en önemli tespih ustası Elazığlı Yusuf Özgen'le tanıştı. 2001 yılına kadar kendisiyle çalışma imkanı oldu. Bu süreç içerisinde kendi otodidakt birikiminin yanında büyük bir ustayla çalışarak kazanılan bilgi tecrübe ve hassasiyetin, tespih sanatına giden en önemli yol olduğunu kavradı. Kendi tecrübesi, Rahmetli Üstat Yusuf Özgen'den öğrendiklerinin yanında hayranı olduğu Osmanlı tespih ustalarının eserlerini detaylı etüt etmeyi sürdürdü. Bu etütlerle edindiği Osmanlı tespih tecrübesi onda, geleneğe saygı ve geleneği sürdürmek için öze sadık kalarak yenilikler yapmanın önemini kavramasını sağladı.

Eserleri yurt içi ve yurt dışındaki pek çok koleksiyonda yer alan sanatçı halen Gaziosmanpaşa'daki Hüseyin Çelik Tespih Atölyesi'nde oğlu Tolga Çelik ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir.

(CS-HB-

Ev Fiyatına Tespih Bu Sergide
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
title
Close