Haberler

Eko Dede 20 Yıldır Doğal Nar Yetiştirmenin Yolunu Arıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eko Dede 20 yıldır doğal nar yetiştirmenin yolunu arıyorŞANLIURFA - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Eko Dede lakaplı bir çiftçi, yaklaşık 20 yıldır herhangi bir zirai ilaç kullanmadan narların nasıl yetişebileceğini deniyor.

Eko Dede 20 yıldır doğal nar yetiştirmenin yolunu arıyor

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Eko Dede lakaplı bir çiftçi, yaklaşık 20 yıldır herhangi bir zirai ilaç kullanmadan narların nasıl yetişebileceğini deniyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Aybastı Mahallesinde kendisine ait arazide yaklaşık 20 yıldır nar yetiştiren 65 yaşındaki emekli öğretmen İbrahim Halil Akkuş, yetiştirdiği narları misafirlerine ikram ediyor. Yıllardır "Eko Park" ismini verdiği iki dönümlük arazide meyveleri doğal yollarla nasıl yetiştirebileceğini araştıran Akkuş, bunun için çeşitli yollar deniyor. İbrahim Halil Akkuş, büyüyen narların meyvelerini son dönemlerde dalındayken poşet geçirerek korumaya çalışıyor. Elde ettiği narları ise satmayarak sadece kendisini ziyarete gelenlere ikram eden Akkuş, vatandaşlara meyve fidanı da hediye ediyor.

20 yıldır kendi çapında araştırma yapıyor

Şanlıurfalı Eko Dede lakaplı İbrahim Halil Akkuş, yaklaşık 20 yıldır doğal ürünün nasıl yetiştirilebileceğini araştırıyor. Bunu uygulamalı olarak 2 dönümlük arazisinde uygulayan Akkuş, "Ben Eko Dede. Her bölgenin insanı kendi marifetiyle anılır. 20 yıldır iki dönümlük bu eko parkımda araştırma amaçlı meyve ve diğer bitkiler üzerine çalışma yapıyorum. Buradaki amacım insanlara doğal meyveleri tadıyla yedirmek. İnsanlara fidan da veriyorum. Yani insanlığa bir hizmettir. Bu çalışmaları yaparken içerisinde olduğumuz nar hasadı günleri önemlidir. Asıl hedefim, narı Allah'ın verdiği doğal tadıyla, fizyolojisiyle yetiştirip hasadını yapmak. Satışını yamıyorum. Buradaki kazancım yeni dostlar ediniyorum" dedi.

"Nar üreticileri kimyasal ilaç kullanıyor"

Üreticilerin kimyasal ilaç kullandığını dile getiren Akkuş, "Şimdi herkes nar hasadında, narı alıyor pazara götürüyor. Kimyasal ilaçlar kullanıyor. Ben ise hasat zamanı buzdolabı poşetlerini alıyorum. Narın üstünü koruyacak şekilde poşeti geçiriyorum. Poşeti de sapıyla birlikte bir iple bağlıyorum. Narın hava alabilmesi için poşetin al kısmını kesiyorum. Böylelikle nar yağmur sularından korunmuş oluyor. Geçici sera görevini gören bu poşet sayesinde nar hasadı 15 gün geciktirilebilir ve oluşabilecek çatlakların da önüne geçilmiş olunur. Ayrıca bu yöntem ile nar doğal olarak şurup alıyor, olgunlaşıyor. Bu şekilde nar tam yenilecek kıvama ulaşıyor. Kimyasal ilaçların kullanıldığı narlar ile benim bahçemde yetişen narları tarttığımızda, bu narlar daha ağır, bir kilogram geliyor ve daha uzun süre dayanabiliyor" şeklinde konuştu.

Eko Dede 20 Yıldır Doğal Nar Yetiştirmenin Yolunu Arıyor
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
title
Close