Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İsrail Maliye Bakanı'ndan skandal Gazze sözleri

İsrailli bakandan skandal sözler

Bursa'da 1855 Yılındaki Deprem Fay Hattı Aktif

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da 1855 yılındaki deprem fay hattı aktifBURSA - Nilüfer Belediyesi'nin çalışmalarıyla 1855 yılında meydana gelen Bursa'daki depremin fay hattı yapılan incelemeler sonucunda aktif olduğu ortaya çıktı.

Bursa'da 1855 yılındaki deprem fay hattı aktif

BURSA - Nilüfer Belediyesi'nin çalışmalarıyla 1855 yılında meydana gelen Bursa'daki depremin fay hattı yapılan incelemeler sonucunda aktif olduğu ortaya çıktı.

Bursa'nın Nilüfer Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle ilçede fay arama çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İlçeye bağlı Ürünlü mevkiinde 9 kişilik ekip, yaptığı araştırmalarla sonucu Bursa'da, Nilüfer'in de aralarında bulunduğu 7 ilçeden geçtiği varsayılan fay hattının Nilüfer'deki kolunu buldu. Çalışmanın, ilk aşamada 4 kilometrelik alanda yapıldığını kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, "Bu çalışmanın Bursa çapında da yapılması gerekiyor. 1855 yılında yaşanan depremde kırılarak Manyas Gölü'nden başlayıp, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu, Kestel ve İnegöl'e kadar uzanmaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi dahil ilgili diğer belediyeleri hem yazılı hem basın aracılığıyla bu çalışmaya davet ettik. Bursalılar adına bir kez daha ilgili belediyeleri bu projeye katkı koymalarını arzu ediyorum. Eğer böyle bir şeye inanmıyorlarsa bunu da açık açık belirtmelerini istiyorum. İlgili belediyelerden olumlu ya da olumsuz bir yanıt bekliyoruz. Biz gereğini yapalım. Biz, Nilüfer Belediyesi olarak gelirlerimiz düşmesine rağmen bu projenin İnegöl'e kadar yaptırmak istiyoruz. Bizim için insan hayatı önemlidir. Eğer biz, belirlenecek olan fay hattı üzerinde bulunan insanları başka bir yere aktarırsak, onların yaşamlarını kurtarırsak, gerçekten çok büyük bir iş yapmış oluruz" dedi.

Başkan Mustafa Bozbey, "Sadece olağan koşullarda değil, olağanüstü koşullarda ve afet durumlarında da Nilüferlilerle doğru, hızlı ve etkin hizmet sunmak için projeler üretiyoruz. Bursa'da, Nilüfer'in de aralarında bulunduğu 7 ilçeden geçtiği varsayılan fay hattının izinin belirlenmesi konusundaki çalışmamız da bunlarda biri. Biz eğer belediyeler talep ederse bizler bunları bütçemiz kısıtlı olmasına rağmen İnegöl'e kadar araştırmaya hazırız" diye davette bulundu.

1985 yılında yapılan bir çalışmayla 1855 olası fay hattının belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ise, "Belirlenen bu hat, Hasanağa da çatallaştığı görülüyor. Görünmeyen kısmı kuzeye doğru giden olası 1855 fayı. Görünen kısmı güneye doğru gidiyor ve Soğukpınar fayı altında Uludağ'ın altına gidiyor. Fakat bunların hiç biri ovanın altındaki fayı göstermiyor. Çünkü ovanın altına girince, üzerindeki alüvyonlar onu örterek gizliyor. Yağışlar, şehirleşme ve tarım gibi olaylar, yer yüzündeki bütün bu fay izlerini siliyor. Yaptığımız çalışma sonucu belirlediğimiz fay hattı, şuan üzerinde bulunduğumuz bölgeden geçiyor. Fayın geçtiğini tahmin ettiğimiz yere sismik hattı atarak fay hattını belirledik. 1855 fay hattı hala aktif durumda. Bir hafta içinde Marmara'da 23 deprem olmuş. Bu depremlerin 3'ü 1855 fayı üzerinde olmuş" şeklinde konuştu.

Bursa'da 1855 Yılındaki Deprem Fay Hattı Aktif
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
title