Bu Keçinin Eti Kolesterole ve Diyabete İyi Geliyor
Bu keçinin eti kolesterole ve diyabete iyi geliyor ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde melezlenen Boer cinsi keçide yağlanmanın çok düşük olduğu bu nedenle etinin kolesterole ve diyabete iyi geldiği belirtildi ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Bu keçinin eti kolesterole ve diyabete iyi geliyor
ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde melezlenen Boer cinsi keçide yağlanmanın çok düşük olduğu bu nedenle etinin kolesterole ve diyabete iyi geldiği belirtildi
ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Torun, yılda 2 defa doğuran Boer cinsi keçileriyle Türkiye'nin et ihtiyacının karşılanabileceğini ifade etti.
ADANA - Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde melezlenen Boer cinsi keçide yağlanmanın çok düşük olduğu bu nedenle etinin kolesterole ve diyabete iyi geldiği bildirildi.
Sıcak bölgelerde yetişmeye uygun Boer cinsi keçiler ile ilgili çalışmaları 2009 yılında ilk kez Güney Afrika'dan spermlerinin Adana'ya getirilip kıl keçileriyle melezlenmesiyle başlandı. Türkiye'de ilk kez ÇÜ tarafından geliştirilen Boer keçileri, hayvancılıkla uğraşan üreticilere satılıyor.
ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Torun, yaptığı açıklamada, tüm dünyada eti en kaliteli keçi ırkı olarak kayıtlara geçen Boer keçilerinin düşük yağ oranı nedeniyle kolesterol hastalarına iyi geldiğini belirtti. Torun, "Keçiler sütlerinde tüberküloz mikrobu içermezler. Keçi etinde yağlanma çok düşük düzeydedir. Bu hayvanlar sürekli meraya gidip gezdiği için insan açısından faydalı asitleri almak mümkündür" dedi.
Küçükbaş hayvanların yılda 2 defa doğurma imkanları olduğu için bu imkanlardan faydalanıp Türkiye'nin et ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını belirten Torun, "Bu hayvanların gebelik süresi 5 ay olduğu için yılda 2 kez gebelik yaptırabilme imkanına sahibiz. Oğlaklarımız ve damızlıklar 10 aylık yaşa gelince anne baba olabilirler ve 5 ay sonra yavruları doğar. Böyle bir sirkülasyon yaptığımız zaman ülke ihtiyacı eti bu şekilde karşılayabiliriz" dedi.
"Yağlı et yemediğiniz sürece kolesterolden korkmayın"
Prof. Dr. Osman Torun, etçi bir ırk olan Boer cinsi 100 anneden 160 civarında oğlak alındığını, çok çabuk çoğalabildiklerini ifade ederek, "Et verimi gelişmiş bir ırk. Biz embriyo transferiyle bu keçileri getirdik. Daha sonra yavaş yavaş çoğalttık. Bizim burada kıl keçileriyle melezleyerek bu duruma gelmiş vaziyetteyiz. Yüzde 99 düzeyinde saflığa ulaşmış neredeyse. Yaylalarda yetişmesini tavsiye ediyoruz. Kırmızı eti tükettiğiniz zaman vücudunuza demir almış oluyorsunuz. Yağlı et yemediğiniz sürece kolesterolden korkmayın" diye konuştu.
Prof. Dr. Torun, Boer keçi etlerinin diyabet hastalarına ve kolesterol hastalarına iyi geldiğini ve anemi hastalarına da özellikle tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi.